17 tips på roliga höstlovsaktiviteter – alla åldrar

Dags för höstlov! Oavsett som du är hemma med yngre barn, om du har lite större barn som är hemma själv, om ni är hemma eller på besök i en annan stad kan ett gäng tips på roliga saker att göra vara välkommet. 17 stycken hittar du här!

 

1. Ställ till med Halloweenkalas

Alla anledningar att ha kalas är väl bra anledningar att ha kalas? Bjud över dina och barnens kompisar på ett Halloweenkalas. Bara ni sätter ribban! Här hittar du 1o enkla tips för ett roligt Halloweenkalas.

 

2. Gör en skattjakt

Det går att ha roligt på skattjakt på så många olika sätt! Antingen ordnar du som vuxen en skattjakt för barnen, eller så utmanar du barnen att fixa en skattjakt åt er vuxna. Eller så slår ni helt enkelt era kloka huvuden ihop och bjuder över vänner som får ge sig ut på skattjakt. Vad ni gömmer går också att variera i oändlighet. Halloweengodis? Pysselattiraljer? Låtsasspindlar?

Läs också: ”FÖRÄLDRARNA: Så mycket godis ger vi barnen på Halloween”

 

3. Halloweenpyssel

Styr upp en pysselstuga runt köksbordet! Dra fram papper, saxar, silkespapper, pennor och glitter och utmana barnen att pyssla fram höstlovets läskigaste Halloweenmonster!

 

4. Varva ner vid skärmen

Lite mys i soffan framför en skärm hör väl ändå lovet till? Gosa ner er tillsammans och utforska ett gäng riktigt bra, roliga och gärna utvecklande appar för barnen. Här hittar du apptips!

 

5. Höstbingo!

Vill ni komma ut i friska luften? Styr upp ett höstbingo! Gör en bingobricka där du placerar ut klassiska hösttecken som till exempel ett gult löv, ett rött löv, en kotte, en vattenpöl och ge er sedan ut för att leta er fram till bingo!

 

6. Baka

Gör något extra gott och unna er en fika. Varför inte baka kanelbullar, kladdkaka eller kanske glass?

Läs också: ”5 recept på mat under höstlovet”

 

7. Hoppa i plurret

Packa ner badkläder, handdukar, duschkräm och mellis och dra till en simhall. Perfekt för både miljöombyte och lite aktivering. Här har vår influencer Paula listat sina bästa simhallar i Stockholm.

 

8. Baka trolldeg

Billigt, pyssligt och framför allt – roligt för så många åldrar! Rör ihop en trolldeg och plocka fram pepparkaksformar, kavlar och utmana barnen i att dega fram Halloweenspöken. Dela upp degen och addera några droppar karamellfärg i varje för mer variation!

 

9. Upptäck dinosaurier

För alla små dinosauriefantaster som befinner sig i Stockholm under höstlovet är ett stopp på Kulturhusets Rum för barn ett måste. Här pågår just nu nämligen dinosaurieutställningen Alla tiders dinosaurier baserat på boken med samma namn av Johan Egerkrans! Fri entré.

Läs också: ”Ull eller fleece – vad är bäst till barnen?”

 

10. Gå på museum

Många muséer ordnar roliga påhitt för barn under höstlovsveckan. På Trelleborgs museum erbjuds barnen göra egna konstverk, på Bildmuseet i Umeå får man prova att göra konst i storformat med vävteknik och på Gävle konstcentrum får man skissa på idéer för vad som ska synas i Gustavsbrosrondellen. Hör av dig till dina lokala muséer för att höra vad de hittar på!

 

11. Gå på skogsäventyr

Packa en ryggsäck med fika och klä er ordentligt. Åk sedan till närmsta skog och upptäck naturen tillsammans. Kanske går det att hitta några lingon att koka sylt på när ni kommer hem?

 

12. Klä ut er!

Vem har sagt att man måste ha en Halloweenfest för att få klä ut sig till ett ruggigt monster eller en kuslig häxa? Gå loss med utklädningslådan, det inspirerar nästan alltid till en rolig rollek! Här finns shoppingtips på roliga utklädningskostymer.

 

13. Hitta en ny lekplats

Låt resan bli lite längre än normalt och åk till en lekplats ni aldrig besökt tidigare. Varför inte packa med matsäck för att fylla på lekenergi under dagen?

 

14. Besök bibblan

Åk till ert lokala biblioteket och gör en insats för läslusten. Bläddra i spännande böcker och låna med er favoriterna hem! Många bibliotek har även en mysig barnhörna just för barnfamiljer.

Läs också: ”8 tips på bra barnböcker – bloggarnas bästa boktips till barn”

 

15. 4h-gård

Perfekt gratisaktivitet! Spana på djur och få en mysig friluftsupplevelse på köpet genom att åka till närmsta 4h-gård med familjen.

 

16. Ordna hemmabio

Ett klassiskt tips som aldrig blir gammalt. Poppa popcorn, gör extra mysigt i soffan, dra ner gardinerna och sätt igång en ny film på teven. MYS!

 

17. Dramatisera mera

Med ett skynke och favoriterna ur gosedjurslådan ordnar ni snabbt en dockteater. Nu är det bara en dos fantasi som krävs för att ni ska kunna improvisera fram er egen föreställning!

Artikelbild: Unsplash / Unsplash

Läs också

  1. 8 saker att göra på höstlovet under 50-lappen!
  2. 5 utomhusaktiviteter i höst som barnen kommer älska
  3. Halloween 2023 i Stockholm med barn: Tips på 9 saker att göra