5 utomhusaktiviteter i höst som barnen kommer älska

Hösten är här och det betyder nya äventyr och spännande upplevelser för barnen. Här är fem tips på roliga utomhusaktiviteter i vår fina natur.

Lekparken för tionde helgen i rad? Det finns så mycket mer att göra och upptäcka! Särskilt så här års när naturen bjuder på sina vackraste färger. Här är några förslag.

1. Dra till skogs

70 procent av vårt land består av skog. Ändå är det många barn som inte fått uppleva skogens magi på nära håll. Ljuden, lukterna och ljuset i skogen skapar en alldeles egen värld och sätter igång fantasin. Ta med er korgar om ni hittar svamp, lingon eller blåbär. Även de allra minsta familjemedlemmarna kan följa med i bärsele eller barnvagn.

2. Gör en hösttavla

Höstlöv i vackra färger, kottar, ekollon och kastanjer. Det finns mängder av ”naturpyssel” som barnen själva kan plocka. Ut i naturen och upptäck tillsammans. Använd lim, vattenfärger och en kartongbit. Resten tar barnens fantasi hand om.

3. Gå en vandringsled

I Sverige finns det gott om fina vandringsleder. Men vänta, tänker du, hur får man med sina barn på det!? Gå korta etapper av leden och ta med minstingen i en så kallad bärstol på ryggen. Längs vägen stannar ni och äter medhavd matsäck, leker och upptäcker.  Kullaleden, Sörmlandsleden och Roslagsleden är exempel på vackra vandringsleder, det finns garanterat fler nära dig. Sök hos turistföreningen!

4. Besök en bondgård

Alla barn älskar djur! Det går inte ta miste på. För er som bor i storstan finns det många bra alternativ. På flera ställen runt om i landet finns 4H-gårdar, ett helt unikt koncept med lantbruk i miniformat. Det finns också gott om privata gårdar med djur, lantbruk och gårdsbutiker öppna för besökare.

5. Hajka

Naturen klädd i höstskrud kan man inte få för mycket av. Förläng er upplevelse med en övernattning i tält eller stuga. Det blir ett äventyr som barnen sent kommer att glömma.

Artikelbild: Monkey Business/Shutterstock