8 tips på bra barnböcker – bloggarnas bästa boktips till barn

Vi frågade våra toppbloggare om deras bästa boktips till barn, och fick ihop 8 tips på riktigt bra barnböcker. Du hittar dem här!

Angelica Lagergren, mamma till Alice, 2, och Philip, 1.

Favoriten här hemma är ”Alla tre har fruktstund” av Maria Nilsson Thore. Den har fina bilder, förklarar pedagogiskt hur man delar och samsas och den är rolig! Alice kan boken utantill eftersom vi läser den nästan varje dag.

Linnea Seidel, mamma till Axel, 5, och Isac, 2.

Just nu går ”Kaninen som så gärna ville somna”, av Carl-Johan Forssén Ehrlin varm hemma hos oss innan läggning. Både som ljudbok och vanlig bok. Mamman och pappan gillar den främst för att läggningarna går såå mycket bättre nu. Barnen gillar boken för det är tryggt och skönt att lyssna på den innan man somnar. Hela läggningsrutinen är så mycket mysigare och lugnare sedan vi började införa att vi lyssnar eller läser den innan läggning.

Jessica Olérs Brelid, mamma till Noah, 2.

Favoriten hos oss är ”Svenska Barnvisor” av Tina Ahlin. Noah älskar när vi sjunger för honom så när han får välja är det denna bok som åker fram. Nu har han också börjat sjunga med själv till låtarna vilket är så gulligt!

Teresa Tingbrand, mamma till Evert, 3.

”Memmo och Mysen söker efter färger” är en klar favorit just nu! Teckningarna av Emma Virke är så fantastiska och texten på vers är nästan hypnotisk. Ser även fram emot att inhandla Josefine Sundströms nyutkomna ”Saga-sagor” – den vet jag kommer vara grym, med underbara bilder av Emma Göthner. Är tokig i barnböcker och älskar att botanisera bland nya. Drömmer om att teckna egna en dag också!

Laila Högfeldt, mamma till William, 6, och Philip, 10 månader.

Våra favoriter här hemma är kråkeböckerna av Marie Bosson Rydell. William älskar dem och man lär sig så mycket i dem. Igår läste vi ”Kråke i trafiken” och då får man läsa om hur man ska bete sig i trafiken. Rött ljus, vad de olika skyltarna betyder, på vilken sida man ska cykla och så vidare. Både en mysig stund men samtidigt att barnet lär sig små saker samtidigt och frågar. Då kan man samtidigt ha ett samtal när man läser och innan läggdags. Så mysigt!

Jessica Lagergren, mamma till Elsa, 1.

Favoriten just nu är ”Sjung med Disney”. Elsa älskar musik och sjunger och dansar gärna samtidigt som vi bläddrar i boken.

Nina Malmström, mamma till Isabella, 9 månader.

Ellen och Olle sjunger-böckerna är populära hemma hos oss. Favoriten är nog ”Ekorr’n satt i granen”. Pekböckerna blir mer och mer spännande för var dag och lillan sitter gärna nära, myser, tittar och lyssnar. Musik och sång är också skoj så detta är en perfekt kombo. Alla gamla svenska barnvisor finns som egen bok vilket jag tycker är extra kul eftersom vi bor utomlands. Bilderna är dessutom superfina!

Emily Ödmark, mamma till Noelia, 3, och Junielle, 1.

När Noelia får välja bok blir det oftast ”Knacka på” av Anna-Clara Tidholm. En riktig klassiker! En enkel bok som barnen lätt förstår och gör det enkelt för dem att hänga med i läsningen och utforska i bilderna vem det är som bor på andra sidan dörren.

Läs också: Boktips – håll igång hjärnan med spännande läsning

Läs också

  1. Galon eller skalkläder? Så klär du barnet rätt
  2. Barnens höstkläder - här är bästa checklistan
  3. Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!