Galon eller skalkläder? Så klär du barnet rätt

Galon eller skalkläder – vad ska man välja? Och behöver man verkligen köpa både och till sitt barn? LOPPI reder ut skillnaden och vad man ska tänka på.

Det är dags att tänka på ytterkläder till de små då vi vid det här laget känner till Sveriges väderklimat. Som ni vet kan det gå från strålande solsken till plötsligt ösregn då barnen mer än gärna hoppar i vattenpölar. Men spelar vädret någon roll när det kommer till val av utekläder till barnet? Det reder vi ut här!

Regnkläder för barn – galon eller skalkläder?

Andningsförmågan är den största skillnaden mellan skal och galon. Fördelen med skalkläder är att plagget andas och att värme kan transporteras ut och se till att barnet är torr innanför plagget. Medan galon passar bra när det regnar ute och är enkla att skölja av.

Vid dessa väder ska man välja galonkläder

Galonkläder är mycket vattentåliga och passar perfekt när regnet öser ner, om det är supergeggigt eller för de allra minsta som gillar att leka i pölar.

Läs också: 8 Saker om barnkläder som alla föräldrar bör veta

Vid dessa väder ska man välja skalkläder

Skalkläder är multifunktionella och fungerar ofta väldigt bra i de flesta väder. Då materialet är slitstarkt, plagget fungerar även perfekt för att bygga på med flera lager, ifall att minusgraderna kikar fram. Många tror att det måste vara ”dåligt” väder, med en skaljacka är ett perfekt plagg en kall men solig dag!

Behöver man verkligen både en uppsättning galonkläder och en uppsättning skalkläder?

Det finns både för- och nackdelar att ha en uppsättning av varje. Nackdelarna med galonkläder är att kläderna inte andas och inte fungerar lika bra att bygga lager-på-lager, då det inte luftas. Det positiva är att plaggen är lätta att skölja av. Medan skalkläder lättare drar åt sig smuts och är dyrare än galonkläder. Det beror på om ditt barn älskar att hoppa i vattenpölar när regnet öser ner eller om du vill kunna klä ditt barn i lager-på-lager.

Artikelbild: Unsplash / Unsplash

Läs också

  1. Höstterminen 2021: Terminsstart & datum för skollov
  2. Barnplaggsguiden: 8 tips för att lyckas på loppis
  3. Barnplaggsproffset: "Det här behöver du köpa inför inskolning!"

2 kommentarer

  1. Agneta skriver:

    Har du inte testat isbjörns skalkläder så gör det! Min son, snart 8 år, har haft dessa sen han var 1,5 år. Aldrig känt behov av galonisar. Dessa är vi otroligt nöjda med!

  2. Olivia skriver:

    Skulle rekommendera galonkläder till små barn som sitter mer still än rör sig, men dessvärre tål de inte att sitta i en vattenpöl allt för länge. Även galonkläder släpper in vatten efter ett tag. Från en erfaren förskollärare! 🙂

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.