Så påverkas ditt barn av skärmtid

Skarmtid

Barn lägger allt mer tid framför skärmarna. Men hur skadligt är det egentligen? Och hur gör andra föräldrar med barn och skärmtid? 

– Jag vill att han ska välja att bygga en koja i skogen framför att sitta inne vid en datorskärm, säger Yvette Lundström, mamma till Leon.

 

Hur farligt är det med skärmtid?

53 procent av alla tvååringar har ca 1-2 timmar skärmtid varje dag. Det visar en undersökning som Aftonbladet har gjort tillsammans med analysföretaget Inizios. Men hur farligt är det egentligen? Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och universitetslektor vid Umeå universitet menar att man ska fokusera på vad barnet gör framför skärmen snarare än tiden barnet tillbringar. Hur gör andra föräldrar med barn och skärmtid? Yvette Lundström och Jenny Lönnstam Petersen berättar hur de gör hemma hos sig.

Elza Dunkels menar att det generellt inte finns något som säger att det är farligt för barn att tillbringa tid vid skärmen.
– Det finns till exempel inga studier som visar att det varken är bra eller dåligt. Istället tycker jag att man ska tänka på vad barnet gör vid skärmen, alltså fokusera på innehållet snarare än tiden, säger Elza.

 

Hur mycket skärmtid är lagom?

Hur mycket tid som är lagom för barnet att tillbringa vid skärmen är svårt att säga menar Elza. Det handlar mer om vad barnet gör.
– Det går inte att säga vad som är lagom. Det handlar mer om hur hela livssituationen ser ut och vilket barn det handlar om. Alla är olika och det kommer aldrig att gå att ge riktlinjer. Mitt tips är istället att se barnet i ögonen och agera på det man ser. Verkar barnet må bra eller inte? Diskutera fram gränser om det känns bra men se till barnets välmående i första hand, inte vad andra tycker och tänker.

LÄS OCKSÅ: Så gör du läxläsningen lättare ›› 

 

Vad är skärmtid?

Elza Dunkels är emot hela begreppet skärmtid eftersom att det är ett gammalt ord från den tiden när skärmar var en möbel som man satte sig framför och inte kunde göra så mycket annat än det som var på skärmen. Då kunde man fastställa hur lång tid folk tillbringade framför skärmen.
– Idag är skärmar något man har i knät eller i handen. Något som man kan använda tillsammans och det finns framförallt många fler saker som barn kan göra med skärmar. Inom begreppet skärmtid kan det rymmas så olika saker som att titta på film, lägga pussel, lära sig alfabetet, prata på facetime med mormor eller köra skattjakt med gps i skogen. Fördelarna med det är att barn kan ha roligt, de kan lära sig saker och de kan umgås. De nackdelar som finns kan vara allt stillasittande och ibland även dåliga sittställningar, framförallt om skärmarna används inomhus. Det får de vuxna vara uppmärksamma på och se till att barnen har bra utrustning och får bra vanor. En bra vana är att kliva upp och göra något annat varje timme, som vuxna brukar göra på arbetsplatsen, säger Elza.

Jenny_Lonnstam

Jenny Lönnstam Petersen, 29 år, är för fri skärmtid för sina barn. Hon tror stenhårt på frihet under ansvar. – Jag tycker att det är helt okej att barnen har skärmtid. Jag tror att förbud mot det skapar en onödig hets. Hemma hos oss har vi fri skärmtid för alla i familjen, säger Jenny.

I Jennys familj är skärmarna en sådan naturlig del av vardagen att de inte har några regler för hur länge barnen får sitta vid skärmarna.
– Vi låter inte barnen sitta och stirra rakt in i Ipaden 24 timmar i rad, men det gör de inte heller. Faktum är att barnen är så vana vid att få sitta med sin Ipad exakt när de vill så de tycker inte att det är så speciellt längre utan väljer ofta att leka med annat.

Att det då och då dyker upp alarmerande forskning som visar att skärmtid skulle vara skadligt för barn är ingenting som Jenny oroar sig för.
– Det är mycket som är farligt. Det finns mat som har kemikalier och att gå över vägen är farligt. Jag tror att så länge man gör det bästa man kan får det bli som det blir. Det går inte att skydda barnen från alla faror i världen och jag tror inte att skärmtid ligger i topp över de farligaste sakerna som finns på vår jord.

LÄS OCKSÅ: Vabruari är här – 9 tips på aktiviteter att göra hemma ›› 

yvette_lundstrom

Yvette Lundström, 30 år, lägger ingen värdering i hur andra väljer att göra, men hemma hos henne får bebisen ingen skärmtid alls.

– Från början var det mest jag som tog beslutet om det och min sambo tyckte kanske att jag var lite överdriven men efter att jag hade gett honom några artiklar i ämnet så känns det nu som att vi delar samma beslut. När Leon tycker att något är kul så skrattar eller ler han och viftar med armarna. När jag pratar och sitter och leker med honom så är det så han visar när han tycker att något är roligt. Hans reaktion framför en skärm oavsett om det är TV/dator eller mobil är att han blir helt förstenad. Många kallar det fascination och att bebisar älskar det men min uppfattning är mer att han blir helt paralyserad då han inte kan ta in allt han ser och hör.

Den dagen Leon sitter och viftar och skrattar framför något barnprogram kan Yvette tänka sig att låta honom titta.
– Först när han visar att han tycker att det är roligt tror jag att han är mogen för skärmtid. Jag tror att det blir alldeles för mycket intryck och att han inte kan sortera all information, därav det paralyserade tillståndet.

Den moderna tekniken är en stor del av vårt samhälle och Yvette vill inte att Leon ska få sämre förutsättningar att hänga med än något annat barn, så när det kommer till inlärning kommer han att få pyssla med pedagogiska lek- och lärprogram.
– Vi kommer såklart att mysa ner oss framför många tecknade filmer men det är först när han blivit lite äldre. Min önskan är att Leon ska lära sig att uppskatta den nyfikna och kreativa leken och tycka om att vara ute och leka lika mycket som jag gjorde när jag var liten. Jag vill att han ska välja att bygga en koja i skogen framför att sitta inne vid en datorskärm.

Hur gör ni hemma hos er? Har ni fri skärmtid eller är ni helt emot? Har ni regler för hur länge barnen får sitta med skärmar? Kommentera gärna i kommentarsfältet.

Foto: iStockphoto

Läs också

  1. Så gör du läxläsningen lättare
  2. Vabruari är här - 9 tips på aktiviteter att göra hemma
  3. Psykologerna: "Så gör du barnens skärmtid till något bra"