Nappfri på nolltid: Så hjälper du ditt barn att sluta med napp

Barn som slutar med napp

En del barn använder aldrig napp, andra vill aldrig sluta med napp. Ibland känner barnet själv när den inte behövs längre, och föräldrarna hinner inte ens börja fundera över när eller hur man ska ta bort den. Det är dock inte alltid så enkelt, och hur vet man då när det är läge att sluta? Och hur gör man? Det ska vi gå igenom! 

När är det dags att sluta med napp?

Man brukar säga att det är dags att sluta med napp när barnet är runt tre år, eftersom mjölktänderna då är helt färdigbildade. Använder barnet napp mer än 6 timmar per dag efter detta så kan bettet utvecklas fel, och det felaktiga bettet blir då permanent. Sugbehovet börjar sakta att avta från att barnet är runt två år, och detta tillsammans med att barnet börjar lära sig prata gör det lämpligt att börja ta bort nappen.

Hur får jag mitt barn att sluta med napp?

Här kommer tips om var man ska börja när det är dags för ditt barn

Ge trygghet på andra sätt

Ofta är nappen bara en vana, men behovet av den kan även bero på att den ger tröst och trygghet. Ge barnet mycket närhet istället, så kan behovet av tryggheten från nappen minska.

Börja vänja av under dagtid

De flesta barn har ett större behov av nappen under natten, och då kan det vara en bra idé att först vänja av under dagtid.

Distrahera barnet

När barnet är upptagen med annat kommer han eller hon inte att tänka på nappen. Gör utflykter, läs böcker, pyssla och lek för att få barnet på andra tankar.

Ta det långsamt

Det bästa är att ta avvänjningen succesivt och låta det ta tid. Stressa inte fram det.

Välj rätt tidpunkt

Börja vänja av med nappen när barnet mår bra, och när det inte skett några stora förändringar nyligen eller något kommer ske snart.

Ändra rutinerna vid läggning

När barnet inte längre ska sova med napp kan det vara en bra idé att istället börja läsa godnattsaga, sjunga någonting eller liknande. Självklart blir det en omställning ändå, men den nya rutinen kan distrahera lite och hjälpa barnet att snabbare vänja sig.

Belöna ditt barn

Låt barnet lämna napparna till ”nappfen” som hämtar alla nappar under natten när barnet sover, och lämnar en present, eller hitta på ett annat roligt sätt att göra sig av med napparna i utbyte mot en present.

Läs också

  1. 3-års trots: Så hanterar du en arg treåring
  2. 10 barnvänliga skidorter
  3. Bad och camping: Bäst camping med pool i Sverige
  4. Inspiration: Enkelt pyssel till Alla hjärtans dag som barnen kan göra