Får man vabba när den andra föräldern är hemma?

får man vabba när den andra föräldern är ledig?

Det finns många småbarnsföräldrar som undrar kring frågor om till exempel om man kan vabba när den andra föräldern är föräldraledig. Här får du veta svaret på hur det fungerar om en förälder är ledig och också vad som gäller för bonusföräldrar. 

Får man vabba när den andra föräldern är hemma?

När familjeliv.se pratade med försäkringskassan fick dem följande svar:

Är du föräldraledig med ett barn och det andra barnet blir sjukt, kan inte din partner vara hemma och vabba utan det blir du som är föräldraledig som får ta hand om det sjuka barnet också. Undantagsfall finns, men då gäller det om barnet till exempel ligger på sjukhus. Dock är det en bedömning som Försäkringskassan gör.

Får man vabba när den andra föräldern är ledig? Det vill säga har semester? Svaret på denna frågan är att det inte är tillåtet att vabba när den andra vårdnadshavaren har semester. Utan det blir den förälderns ansvara att ta hand om de sjuka barnen/barnet.

I en bonusfamilj då, hur ser reglerna ut där?

Om ett barn blir sjukt och kan bonusföräldern vara hemma och vabba då?

I dessa lägen gäller det att det är den registrerade vårdnadshavaren som har huvudansvaret över barnet och som därmed får stanna hemma och vabba. Som bonusförälder har du inget egentligt ansvar.

– Det är barnets vårdnadshavare som har föräldraansvar för barnet och med anledning av sitt föräldraansvar har en skyldighet att t.ex. vårda sitt sjuka barn. Detta under förutsättning att vårdnadshavaren bor tillsammans med barnet. Det är samma regler som gäller oavsett om vårdnadshavare och bonusförälder är sambos eller är gifta.

Artikelbild: Envato.com 

Läs också

  1. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar
  2. 8 tips på hur du blir världens bästa förälder
  3. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  4. Är barnets feber farlig? Här är allt du vill veta
  5. Barn och feber – 5 tips som lindrar