17 tips på saker att göra med barn när du vabbar

Här hittar du 17 tips på saker att göra med barnen medan du vabbar, och de kryar på sig!

Att vara hemma och vänta ut en sjukdom kan vara en berg-och-dal-bana mellan mys och frustration. När det kommer till att aktivera er i vabb-träsket är det viktigt att tänka på barnets allmäntillstånd. Är barnet allt för hängigt är det kanske inte läge att dra igång de mest röjiga eller avancerade aktiviteterna, samtidigt som ett barn som är så gott som friskt kanske har alldeles för många myror i benen för att sitta still i soffan. Oavsett var ni befinner er just nu hoppas vi att ett gäng av tipsen nedan kan vara till både nöje och hjälp!

Läs också: Stor ökning av RS-viruset – här är allt du behöver veta

Roliga saker att göra hemma med barn när du vabbar:

1. Öppna hemmaspa! Ta ett fotbad, måla naglarna och gör inpackning i håret tillsammans samtidigt som ni lyssnar på lugn musik.

2. Förvandla vardagsrummet till biosalong. Gör biobiljetter i papper som barnen kan använda för att få sätta sig i biosalongen (tv-soffan), bjud på popcorn och sätt på en bra film.

3. Ta en promenad. Gå ut i friska luften och ta med en fikakorg. Är barnet inte allt för sjukt så är det bara nyttigt med frisk luft.

Läs också: ”Lindra hosta hos barn – 9 tips”

4. Ordna en skattjakt. Göm roliga småsaker i hemmet och ge barnen ledtrådar innan du skickar ut dem på skattjakt.

5. Bygg en koja. Svälj stökpaniken (om det inte redan gjorts) och föreslå att ni bygger en koja av filtar, kuddar och lekmadrasser. Perfekt som tillfällig lekstuga, lugnt läsa bok-näste eller picknickdestination.

6. Gör en ansiktsmålning. Har ni färg för ansiktsmålning hemma? Damma av den och låt barnen förvandlas till ett lejon, en sagofé eller en dinosaurie för en stund!

7. Boosta med c-vitamin. Det är högst oklart hur mycket ett fruktfat hjälper en pågående förkylning, men erkänn att fräscha apelsinklyftor, söt ananas och knastrig passionsfrukt ändå gör något för ”bli frisk-känslan”?

Läs också: ”Håll barnen friska i vinter – 9 tips för färre sjukdagar!”

8. Lek med trolldeg. Blanda 1 dl varmt vatten, 2 dl mjöl,1 dl salt och 1 msk olja. Ha i några droppar karamellfärg om ni vill leka med olika färger! Eller kanske ska ni göra play doh?

9. Lek smakleken. Skär upp olika frukter i bitar, plocka fram spännande saker från kylen och skafferiet och låt sedan barnet smaka medan hen blundar. För varje rätt gissning på vad hen smaskar på blir det ett poäng!

10. Överraska. Pigga upp med en liten present, eller plocka upp nån gammal leksak som varit undanplockad eller legat i förrådet ett tag. Variation förnöjer!

11. Baka. Unna er något riktigt smarrigt och baka något gott tillsammans.

12. Gå igenom minnen. Bläddra i fotoalbum tillsammans och se tillbaka på allt mysigt ni hittat på tillsammans.

13. Spela. Plocka fram memoryt, plocka fram ett brädspel eller klicka igång Playstationet och utmana varandra!

14. Bygg världens högsta torn. Dra fram klosslådan och se hur högt torn ni lyckas bygga tillsammans innan det rasar. Glöm inte att ta bild och mäta så att ni kan jämföra och slå rekordet vid nästa vabbrunda!

15. Gör halsband. Utmana barnet att göra världens största halsband, eller trä små halsband till alla gosedjur i barnrummet.

16. Gör en matlista. Låt barnet vara med och planera veckans mat! Sätt er ner tillsammans och skriv och rita en lista över vilket mat som barnet önskar hela veckan. Tillsammans kan ni komma fram till en meny som passar både stora som små.

17. Ring, ring! Ring Facetimesamtal till nära och kära (som tål att störas en stund på jobbet). Kul även för de minsta!

Foto:  Asada Nami / Shutterstock

Läs också

  1. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
  2. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  3. Baka med barnen - så gör ni eget strössel
  4. 5 tips på saker att göra vid dåligt väder