Gör egen ”Play Doh” – här är enkla receptet

Forma, bygg upp och riv ner. Med en mjuk och formbar play doh sätter bara fantasin gränser för de projekt barnen kan tänkas ta sig för. Det är inte alls svårt att göra egen play doh – här har du receptet!

Att leka med leklera, eller play doh, är många barns favoritaktivitet. Det boostar kreativiteten och blir lätt nästan meditativt, både för barn och vuxna. Att göra egen play doh är varken dyrt eller svårt. Många tycker dessutom att det är ett roligt pyssel att göra egen play doh! Skillnaden mellan play doh och vanlig trolldeg är att den här play doh-leran innehåller citronsyra och kokhett vatten vilket, efter lite knådning, resulterar i en riktigt mjuk och behaglig leklera med bra stuns i. Vill du spara din egen play doh går det utmärkt att göra det i en plastpåse eller tätslutande burk. Play doh-leran kan hålla sig fräsch länge bara den inte förvaras i kontakt med luft som torkar ut lekleran.

 

Recept: Göra egen play doh

Du behöver:

5 dl mjöl
3 dl salt
2 msk citronsyra
2 msk matolja
4 dl kokhett vatten
Karamellfärg (om du vill färga leran)

 

Gör såhär:

Blanda ihop mjöl, salt och citronsyra. Häll på matolja och kokhett vatten och rör om tills allt är blandat till en deg. Blir den för torr kan du tillsätta mer vatten. Droppa i karamellfärg och knåda tills degen har jämn färg. Lek loss!

Läs också: Mammaledigheten – förväntningar vs verkligheten

Foto: George Burba / Shutterstock

Läs också

  1. Världens bästa kladdkaka? Här är 11 recept du kommer älska!
  2. 5 tips på saker att göra vid dåligt väder
  3. Dags för vabb igen? Här är 7 tips för dig som vabbar