Dags för vabb igen? Här är 7 tips för dig som vabbar

Ditt barn är för hängigt för förskolan men för pigg för att ligga i soffan eller sängen och vila. Här är 7 tips på saker ni kan göra tillsammans under den här typen av vabbdagar.

1. På barnets villkor
Det kanske inte är läge att spela det svåraste memoryspelet eller lägga ett komplicerat pussel. När ett barn är lite hängigt kan hen bli frustrerad över saker på ett annat sätt än när de är friska. Håll er till lättsamma aktiviteter som barnet har gjort tusen gånger och vet hur det går till.

2. Skattjakt 
Göm små leksaker som du kallar skatter runt om i huset och skicka iväg barnet med en hink på skattjakt. Välj inte alltför svåra ställen men tillräckligt svåra för att leken ändå ska ta en stund, och du kan passa på att antingen vila eller göra andra sysslor som behöver göras.

3. Ta en promenad
Passa på att gå ut på en lugnare promenad tillsammans. Andas frisk luft och njut av att komma utomhus en stund som omväxling.

4. Ge något nytt
Att bunkra upp ett litet förråd med nya leksaker eller överraskningar kan vara räddningen vissa dagar. Ett annat knep istället för att köpa nytt är att gömma undan en del leksaker som ditt barn redan har och ta fram några månader senare.

5. Heldag framför tv:n
När man är sjuk är det verkligen okej att hänga framför tv:n i pyjamas hela dagen. Låt ditt barn välja program och kolla på om och om igen hur många gånger som helst.

6. Ta fram fotoalbumen
Istället för att ditt barn läser samma gamla böcker hela tiden så är ett tips att ta fram ett gammalt fotoalbum och visa för ditt barn. Det kan antingen vara från din egen uppväxt eller ett album du har satt ihop med ditt barns första år.

7. Gör egen trolldeg
Här är ett enkelt recept på trolldeg som är ett uppskattat pyssel hos många barn.

Du behöver: 
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
Ev hushållsfärg/karamellfärg

Gör såhär: 
Blanda mjöl, salt, vatten och rapsolja till en smidig deg. Tillsätt extra vatten om degen blir för torr, och mer mjöl om degen blir för blöt. Färga med eventuell hushållsfärg/karamellfärg. Forma degen till olika figurer och låt torka i mitten av ugnen 2-4 timmar i 100 grader tills de är helt torra. Ett tips är att sedan måla figurerna med hobbyfärg.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Eva & Adam blir ny långfilm – här är allt vi vet

Läs också

  1. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?
  2. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020
  3. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen