10 tips för bättre harmoni i familjen 2020

Våren har varit omtumlande på många sätt och kanske känner du också att det är dags för en rejäl nystart? Här är 10 enkla tips för bättre harmoni i familjen. 

1. Se till att bli jämställda en gång för alla! Ni är troligen bra på och föredrar att göra olika saker i hemmet. Kan disken kvittas mot att vika tvätt? Formulera om sysslorna till valuta och se till att ni sätter in lika mycket på hushållskontot. Här spar ni mycket gnäll och irritation.

2. Kliv upp en timme tidigare. (Har du barn som väcker dig hela natten förstår vi att den här punkten är som en smocka i ansiktet och du kan hoppa över den.) Börja dagen i lugn och ro, oavsett om du vill sätta igång och jobba tidigare eller behöver en ensamdejt med kaffekoppen.

3. Varje dag avsätter du femton minuter för varje barn. Ge det all uppmärksamhet och all kärlek.

4. Stäng av skärmarna! Antingen kör ni en skärmfri kväll i veckan och gör något kul tillsammans eller så släcker ni ner dem tidigare på kvällen för både bättre nattsömn och bättre koncentration på varandra.

5. Skaffa dig en skit-i-det-attityd. Tänk: ”Vad är det värsta som kan hända om jag inte dammsuger nu?” Det tar lång tid innan ditt hem är så smutsigt att det utgör en fara för er hälsa.

6. Gör en sak i taget. Stäng av mobilen när du hämtar på dagis. Stäng av Facebook när du jobbar. Prata med din partner om viktiga saker när ungarna sover.

7. Planera och prioritera. Gör en plan för veckan varje söndag och skriv in saker som storhandla, träna och göra ingenting mellan jobbmöten och ungarnas aktiviteter. Håll dig sedan till planen! Att göra ingenting är lika viktigt för din och familjens hälsa som att jobba.

8. Dela på er ibland! Var två och två eller låna ut ditt barn till någon utanför familjen. Maxad uppmärksamhet från en vuxen behöver alla ungar.

9. Börja träna och var utomhus! Vi behöver fysisk aktivitet och dagsljus för att orka. Det behöver inte vara så märkvärdigt – ta en promenad i uppförsbacke och drick lite varm choklad när ni nått toppen.

10. Visa kärlek till varandra och ge varandra komplimanger!

Av: Viktoria Hansén

Artikelbild: Unsplash