Fästingvaccin – därför ska du ge ditt barn vaccin mot TBE
Fästingvaccin till barn eller inte? Fästingar kan bära på TBE, en fästingburen hjärnhinneinflammation. Ett fästingvaccin mot TBE kan skydda mot det. Här är fördelarna med fästingvaccin – och hur det går till.
Fästingvaccin skyddar mot fästingsjukdomen TBE. Med värmen kommer också ovälkomna djur som fästingar. Fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, sprids med fästingar och är ett virus som finns på många håll i Sverige. TBE kan orsaka lindriga besvär med feber och huvudvärk, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Att vaccinera både dig och dina barn kan därför vara en bra idé. Du kan vaccinera ditt barn från ett års ålder. Folkhälsomyndigheten sänkte 2013 den åldersgräns där man börjar rekommendera TBE-vaccin till barn i riskområden från tre till ett år. Barn över ett år som vistas i riskområden för TBE rekommenderas alltså vaccination.
Läs också: Så undviker du sommarens faror – stor guide
Fästingvaccin – så går det till
För att vaccinera dig och dina barn, kontakta din vårdcentral eller en vaccinationsmottagning. TBE-vaccin är i sprutform och injiceras på utsidan av överarmen. En grundvaccination mot TBE består av tre doser och vanligtvis får man två doser med 1-3 månaders mellanrum.
Skydda dig mot fästingar
1. Bär stövlar
2. Ha långärmade tröjor
3. Använd långbyxor
4. Mörka kläder drar till sig färre fästingar, undvik därför ljusa kläder.
Biverkningar av TBE-vaccin
Du kan bli röd och svullen på stället där du fick sprutan och det kan även kännas lite ömt. En del personer får huvudvärk och mår illa och vissa kan känna en allmän sjukdomskänsla med trötthet eller muskelvärk. Barn kan få feber av vaccinet. Besvären brukar gå över inom ett par dagar.
Läs också: 9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar
Källa: 1177.se, fasting.nu
Artikelbild: Lena Ogurtsova/Shutterstock