9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar

barn lekar sommar

7 av 10 föräldrar skulle vilja att deras barn tillbringar mer tid utomhus, visar en undersökning. Vad gör man då om surfplattan håller dem inomhus, trots sommarvärmen (nej, ni är inte ensamma om det, visar samma undersökning)? Vi listar tipsen för att få barnen att leka utomhus!

Spontantripp till stranden? Eller spring över till grannbarnen för att hitta på nåt tillsammans? Nja, så ser det inte riktigt ut idag för de allra flesta familjer. En undersökning* hos föräldrar till barn mellan 6-18 år visar att skärmar håller de flesta barnen inomhus i sommar, trots att föräldrarna gärna skulle önska de självmant bestämde sig för att leka utomhus. Många föräldrar känner sig manade att hjälpa barnen att komma på roliga sysselsättningar som kan locka mer än surfplattan eller smartphonen, men vad gör man när inspirationen tryter även hos en själv? Tar del av LOPPIs roliga aktivitetstips, såklart! Du hittar dem här.

9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar

1. Anordna sandslottstävling

Lite gammal, hederlig tävlingsinstinkt får fart på de flesta. Annonsera en sandslottstävling bland barnen, där vinnaren får ett passande pris (förslagsvis får de andra även tröstpris för mindre tandagnisslan). Samla ihop ett gäng spadar och dra till närmsta strand eller sandlåda!

2. Ha naturbingo

Vem i familjen kan hitta tio olika stenar, blad eller blommor först? Må bäste man eller kvinna vinna!

3. Åk på dagskryssning

Miljöombyten gör ofta susen för såväl humör som leklust, och bor du förhållandevis nära en stad med närhet till vatten kan du lätt och billigt ta med familjen på ett riktigt äventyr. Hoppa på en båt mot närmsta skärgårdsö och planera vad ni ska upptäcka över en fika ombord.

4. Öppna ett eget vattenland

Har ni, eller någon ni känner en trädgård? Låt barnen hjälpa till att bygga upp ett eget vattenland där då! Dra igång vattenspridaren för isande vattenhopp för den modige. Klipp isär långsidorna på en stor sopsäck och lägg i en (inte för brant) sluttning, och häll på vatten blandat med lite såpa. Tada! Ni har en vattenrutschkana!

5. Åk på utflykt

För nyfikna barn kan en utflykt till en djurpark som Skansen eller Kolmården vara en stimulerande aktivitet där barnen får besöka spännande djur. Ett hett tips är att boka guidade turer, där barnen får chans att lära sig intressant fakta.

6. Lek pirater

Dela upp barnen i två lag – två sjörövarband. Varje lag får samla ihop en skatt och gömma den på valfri plats, och sen rita en skattkarta som ges till det andra laget i utbyte mot deras skattkarta. Sen får piraterna leta efter varandras skatter!

7. Plaska loss

Vi är ledsna att säga det, men ofta är det vi vuxna som har mer problem med regn och rusk än barnen. Att ge sig ut trots regnet kan alltså vara succé! Ta på bra kläder och plaska i vattenpölar, räkna sniglar eller varför inte ha vattenkrig?

8. Damma av midsommarlekarna

Vem har sagt att 5-kamp bara ska tävlas i på midsommar och andra högtider! Dra ihop en gammal hederlig 5-kamp i trädgården en alldeles vanlig dag. Eller så kan ni göra LOPPIs tipspromenad som har frågor anpassade för stora och små! 

9. Bygg en koja

Gå loss med grenar, eller bygg ihop något av ett gäng gamla flyttkartonger. Allt som behövs är snören, sax och tejp – och resultatet kan bli allt från hydda till slott.

*Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av Flux. 1000 föräldrar i Sverige med hemmaboende barn i åldrarna 6-18 år har deltagit, och undersökningen gjordes mellan den 27 april och 1 maj 2016.

Bildkälla: Shutterstock / Robert Kneschke

Läs också: Roliga vattenspridare för barnlekar

Läs också

  1. Nu kan dina barn söka till Wild Kids 2023
  2. 10 favoriter till utflykten
  3. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020
  4. 47 roliga saker att göra med familjen i sommar