25 roliga saker att göra utomhus med barnen

Roliga saker att göra med barn

Sommaren är här och då väntar mer tid utomhus. Nu kan du och barnen spendera mer tid ute. Därför har vi här listat 25 tips på roliga saker ni kan hitta på tillsammans – hela familjen.

Utomhusaktiviteter med barnen

1. Rita på marken
Köp asfaltskritor och måla tillsammans med dina barn på gatan där ni bor. Färgen försvinner med vatten.

2. Bygg kojor
Klassisk lek som aldrig blir tråkig. Bygg en koja med barnen på tomten eller i skogen. Tänk på att vara rädd om naturen och inte bryta sönder massa grenar. Ta material till kojan av sånt som redan ligger på marken.

3. Lek med vatten
Finns det något härligare än vattenlekar en lite varm dag? Fyll vattenballonger och kasta upp i luften och se dem splasha i marken. Häll upp vatten i olika hinkar och byttor och låt barnen använda mått för att hälla vatten från en bunke till en annan.

4. Blås såpbubblor
Oavsett ålder är det en rolig aktivitet. Köp färdiga burkar med såpbubblor eller gör egen, det finns recept på extra sega såpbubblor som inte spricker lika lätt som vanliga. Blanda en halv deciliter diskmedel, en tesked socker eller florsocker med en halv deciliter glycerol (finns att köpa på apotek) och blanda försiktigt med två till fem deciliter vatten.

5. Klättra i träd
Att klättra i träd passar för barn som är lite äldre, det är ju bra om man kan ta sig ner själv också. Var dock försiktiga!

6. Lek hinderbana i lekparken 
Gör upp en hinderbana i närmsta lekpark och tävla om vem som gör den på snabbast tid.

7. Upptäck skogens fåglar
Googla upp fem stycken vanliga fågelsorter och skriv ut bilder på dessa. Ta med barnen ut i naturen och leta upp så många av fåglarna ni kan. Försök gärna ta egna bilder på fåglarna ni ser, det blir ett roligt minne.

8. Hoppa hopprep
Klassisk lek som är kul för stora och små. Knyt ihop två korta hopprep och var två som vevar och en som hoppar.

9. Spela kula
Köp kulor och bygg små torn och spela kula. Googla och läs spelreglerna.

10. Cykla
Plocka fram familjens cyklar och bege er ut på en härlig cykeltur. Glöm inte att slänga med en vattenflaska och att använda hjälm.

11. Vårstäda tillsammans
Dra fram krattor och sopborstar och vårstäda utomhus tillsammans. Rensa rabatter, sopa grus, putsa fönster och släng skräp. Allt kan göras till en rolig lek!

12. Dansa
Ta ut en högtalare utomhus och ha disco. Bjud in grannar och vänner och kör dansbattle tillsammans.

13. Lek röda vita rosen eller kurragömma
Lekte du också röda vita rosen som barn? Dags att damma av kunskaperna och lek den med dina barn. Klassisk kurragömma går också bra och är en rolig lek att göra utomhus.

14. Ha picknick
Plocka ihop bullar, mackor, kaffe och något gott att dricka till barnen och ha en utomhuspicknick. Här hittar du en lista med bra matsäck till din picknick. 

15. Spela brännboll
Köp ett brännbollsracket och några tennisbollar och kör brännboll med kompisar och grannar. Tänk dock på restriktionerna som finns och att det är viktigt att hålla distans.

16. Kasta kubb
Kubb har funnits i många år och är en rolig lek som passar hela familjen.

17. Bygg barkbåtar
Byggde du barkbåtar som barn? Inte? Dags att göra det nu då tillsammans med barnen. Leta upp pinnar, kottar, bark och blad och gör dina egna båtar som du sedan sjösätter.

18. Odla växter
Köp frön och odla blommor utomhus, i kruka eller i rabatten och du har en tomt. Att se växter gro och växa är ett spännande projekt för hela familjen.

19. Grilla korv
Avsluta din utomhusdag med att grilla korv. Mysigt och gott!

20. Leta efter troll
Bege er ut i skogen eller på stan och leta efter mystiska troll. Hitta på sagoberättelser som du berättar för dina barn innan ni går ut så att du bygger upp en mystik.

21. Samla fynd från naturen och gör eget pyssel
Gå ut i naturen och samla pinnar, stenar och kottar och gör eget pyssel. Samla löv från marken och måla i olika färger och sätt upp på papper.

22. Leta upp en myrstack
Det är något rogivande med att stå och titta på myror som arbetar i sin stack. Leta upp en myrstack och stå och spana när de små djuren bär saker till sitt bo.

23. Göm skatter i skogen och gå på skattjakt
Slå in stenar i folie och göm ute på tomten/balkongen/skogen och säg att det är skatter.

24. Flyg drake
Gör en egen drake eller köp färdig och leta upp ett stort fält en dag när det blåser mycket.

25. Rocka rockring
Klassisk lek som också fungerar utmärkt att göra när du vill få barnen i rörelse.

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock.com

Läs också: 5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling

Artikelbild: Unsplash