5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling

Ditt barn vill ständigt lära sig nya saker från dig – inte minst nya ord. Mellan åldrarna två och tre ökar barns språkutveckling i snabb takt. Då menar vi riktigt snabbt! Vid två årsåldern har barn ett ordförråd bestående av cirka 20 – 200 ord. Bara ett år senare ligger den siffran på runt 1000.

Att läsa tillsammans är ett bra sätt att utveckla barnets ordförråd. Men det finns andra knep. Vi har listat lekar som främjar språkutvecklingen hos ditt barn på ett lite roligare sätt.

1. Öva på konsonanter med servettleken 

Även om ditt barn lär sig nya ord varje dag, kan du hjälpa hen på traven genom att stärka de muskler runt munnen som krävs för att uttala nya ord. Denna lek kan hjälpa ditt barn att lära sig att artikulera konsonanter. Håll en servett framför ditt barns mun och be barnet säga bokstaven ”P” några gånger. Kan barnet säga bokstaven på ett korrekt sätt, kommer hen tycka det är roligt att se servetten röra på sig. Testa och se om det blir samma effekt med andra konsonanter!

Läs också: ”Så blir du världens bästa förälder – 8 tips”

2. Öva på att lyssna genom att gömma leksak

För att kunna prata korrekt måste barnet ha förståelse för hur ord används och hur de hänger ihop. Denna lek hjälper också ditt barn att följa instruktioner och lyssna. Göm en leksak och ge ditt barn enkla instruktioner för att kunna hitta den. Ge ledtrådar som “Har du tittat bakom den gröna soffan?” eller “Den ligger under bordet”. Har du äldre barn, kan du testa att göra tvärtom. Låt ditt barn gömma en leksak och be hen att förklara var den är gömd.

Läs också: ”Så förbereder du ditt barn på syskon – 5 tips”

3. Öka ordförrådet med sång

Sång är ett bra sätt för att öka barnets ordförråd. Det är kan ofta vara lättare för dem att lära sig nya ord om dessa ”vävs” in i en melodi. Klassiker som ”Imse vimse spindel” och ”Alfabetssången” är bra sånger som hjälper barnet på traven. Uppmuntra till sång i bilen eller när ni badar. Genom melodierna kommer ditt barn till slut ha uppfattat siffror, veckodagar och nya ord.

4. Låtsasprata i telefon

Ju fler ord ditt barn hör, desto mer lär hen sig och använder sig av orden. Så enkelt är det. Se till att försöka få en pratstund tillsammans genom att skapa en dialog. Ta en kloss eller en låtsastelefon och låtsas att du pratar med en specifik person ditt barn känner till. Räck sedan över telefonen till ditt barn och uppmuntra hen att också prata. För en extra utmaning, låt ditt barn låtsas att hen pratar med olika figurer, som barnvakten eller en grannen.

Läs också: ”Bebisens 10 utvecklingssteg”

5. Simon säger

Gör inlärningen till en lek genom att ge ditt barn enkla, korta instruktioner. Helt enkelt en lek som går ut på att ditt barn gör de rörelse du säger. Till exempel ”Böj dig ner och nudda tårna” eller ”Hoppa upp och klappa med händerna”. Ditt barn bör klara av att följa två-stegs instruktioner och ska alltså göra samma sak som du precis sagt. Kul med lite rörelse!

Artikelbild: Natalia Deriabina/ Shutterstock.com

Läs också: Roliga vattenspridare för barnlekar

Läs också

  1. 5 tips till ditt barn som ska börja i förskoleklass
  2. Logopeden tipsar – 4 bra och utvecklande appar till dina barn
  3. 7 fantastiska saker med att ha barn