5 tips på hur du förbereder ditt barn på syskon

Syskon

Att få ett syskon är en stor omställning för ditt barn. Därför kan känslorna ofta vara motstridiga. Nyheten är spännande men samtidigt kan barnet känna ilska mot den nya inkräktaren. Nu är de inte längre själva om er uppmärksamhet.

Detta orosmoln av blandade känslor kan även få er att bli oroliga. Hur kommer det efterlängtade syskonet att tas emot? Men det finns ingen anledning att stressa upp sig. Här är några tips på hur du kan förbereda ditt barn på den nya familjemedlemmen.

Vänta med att berätta

Om du kan hålla dig för att berätta om den stora nyheten för ditt barn tidigt, försök att göra det. Det är bättre att börja prata om det när det bara är några få månader kvar. Barn har svårt att greppa tid vilket gör att nio månader kan kännas som en evighet. Berättar ni när det är två månader kvar har barnet tid nog att låta det sjunka in och förebereda sig. Barnet kan då anpassa sig genom att hjälpa till att rensa en låda för bebiskläder eller rada upp gosedjur i spjälsängen.

Läs också: ”11 tips mot gravidillamåendet”

Träffa andra med småbarn

Ett annat tips är att låta ditt barn träffa andra familjer med spädbarn. Kanske får ditt barn till och med hålla en bebis i famnen och få en känsla av hur det kommer vara när en ny liten varelse kommer till familjen.

Gemensamma besök till barnmorskan

Det kan också vara en bra idé att ta med ditt barn till barnmorskan och låta barnet känna bebisens rörelser i magen. På så sätt blir den kommande situationen mer verklig och skapar nyfikenhet och förväntningar hos det äldsta barnet.

Läs också: ”Kändisarnas måsten i BB-väskan”

Inkludera ditt barn

Låt barnet känna sig delaktig. Föreslå att barnet kan hjälpa dig att mata och byta blöja på sitt syskon och vagga bebisen i sin famn tillsammans med dig. På så sätt känner barnet sig behövd och kan bättre anpassa sig till sin nya roll som storasyskon. Var också noga med att berätta fördelarna med att vara äldst. Att man som storasyskon alltid har någon som ser upp till en. Storasyskon är ju någon som kan lära ut alfabetet, räkna till tio och avslöja de bästa busen.

Läs också: ”Syskonkärlek på hög nivå – dagens mysigaste klipp!”

Påminn om fördelarna

Visst, det kan bli en del skrik i början. Men glöm inte att påminna ditt barn om hur roligt de kommer ha tillsammans i framtiden när bebisen blivit äldre. De kommer alltid ha en alldeles egen lekkamrat!

Av: Elin Nittmar

Artikelbild: Natalia Deriabina/ Shutterstock

 

Läs också

  1. Barnmorskan svarar - Vad bör man undvika att äta under graviditeten?
  2. Sju sanningar om vad det egentligen innebär att vara småbarnsförälder...
  3. 21 överraskningar du har eller kommer att ha varit med om under din graviditet