Skojiga lekar för barn mellan 3 och 5 år

lekar 3 5 år

Oavsett om du letar efter lekar som passar på barnkalas, släktkalas eller på självaste julafton så har du kommit rätt! Lekarna som beskrivs här passar barn som är 3-5 år men självklart kan även de äldre barnen vara med!

Kurragömma – fast tvärtom!

Alla som vet hur man leker kurragömma kommer lätt att kunna lära sig denna versionen av leken, det som skiljer lekarna åt är det här: Istället för att en ska räkna och alla andra gömmer sig så ska nu alla förutom 1 person räkna högt tillsammans. Under räkningen så springer 1 person och gömmer sig och därefter börjar alla andra att leta efter den som gömt sig. Den som hittar den som gömt sig, säger ingenting utan ska obemärkt försöka gömma sig på samma ställe som den hittade personen.

Det blir extra roligt när så många sedan ska försöka gömma sig på samma ställe! Den som först hittade gömstället får vara den som räknar nästa gång.

Hinkleken

Denna lek kan man anpassa så den passar alla åldrar. Sätt upp tre stycken hinkar på olika avstånd från startlinjen. Vill man så kan man även välja olika storlekar på hinkarna men då blir det lite svårare för de som är mindre. Ge barnen antingen pingisbollar eller till exempel tennisbollar och placera barnen vid startlinjen. Låt de kasta bollarna en och en i hinken och se hur många de kan träffa.

Den populära leken Björnen sover

De allra flesta barn som går eller har gått på förskola kan leken som heter Björnen sover. En person ligger i mitten och låtsas sova samtidigt som de andra går runt i en ring kring den som ligger i mitten och sjunger den kända visan “Björnen sover”. I slutet av sången vaknar personen i mitten och ska försöka fånga en av de som gått runt i ringen. Personen som fångas är den som får ligga i mitten nästa gång.

Lek med känsel

Lägg i en leksak, frukt eller annat du har hemma. Låt barnen en och en stoppa ned handen i påsen, utan att titta, och sedan ska de gissa vad som finns i påsen genom att bara känna. Byt ut föremålen mellan varje barn och prova med både lätta och svårare saker och se om barnen kan lista ut vad som gömmer sig i påsen.

Sätta knorren på grisen – för små barn

Superrolig lek där barnen, med ögonbindel, ska sätta svansen på grisen! Ta ett stort papper och måla en gris (eller vilket djur som helst) utan svans. Gör en svans av ett häftstift eller pin och sätt dit en röd tråd som ska likna svansen om det är lite äldre barn. Är barnen yngre går det lika bra att ta en tejpbit med tråd på! Sätt sedan en ögonbindel på barnen och snurra de ett varv eller två. Sedan leds de fram till bilden på grisen och ska träffa rätt med svansen.

Läs också

  1. 50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn
  2. 5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling
  3. 8 tips på roliga lekar som får bilresan att gå snabbare