Skojiga lekar för små barn mellan 1 och 3 år

Lekar för små barn 1-3 år – här är 5 tips

Oavsett om du planerar ett livligt barnkalas, en mysig familjesamling eller ser fram emot festligheterna på julafton, här hittar du lekarna som kommer att göra varje tillfälle oförglömligt. Vår samling av lekar är perfekt anpassad för barn i åldrarna 1-3 år, men det unika med dessa lekar är att de lockar även äldre barn och vuxna att delta i skojet!

Leka med mjuka klossar

Klossar är fantastiska leksaker för små barn. De kan bygga torn, hus eller vad som helst deras fantasi kommer på. Stora, mjuka klossar är perfekta för små händer att greppa och de är säkra om barnet råkar tappa dem. När barnet bygger med klossar, tränar det på sin finmotorik och lär sig om balans och proportioner. Dessutom är det en rolig aktivitet att göra tillsammans, där ni kan skapa och berätta historier om de saker ni bygger.

Leka med såpbubblor

Såpbubblor är nästan magiska för små barn. De skimrande bubblorna som flyger genom luften fascinerar och lockar till skratt. Barnet kan jaga och försöka fånga bubblorna, vilket är bra för dess fysiska aktivitet och koordination. Att blåsa bubblor kan också vara ett sätt för barnet att lära sig om andning och motoriska färdigheter. Dessutom är bubblor en utmärkt aktivitet för utomhuslek och kan underhålla barn i alla åldrar.

Gömma och hitta leksaker

Denna enkla lek engagerar barnets sinne och kropp. Göm en leksak någonstans i rummet och låt barnet leta efter den. Det är en rolig utmaning som hjälper barnet att utveckla sin problemlösning och förståelse för att saker finns kvar även när de inte syns. För att göra det ännu roligare kan du ge ledtrådar eller göra små ljud för att hjälpa barnet att hitta leksaken.

Dans och rörelse

Dans och musik är underbart för små barn. Det hjälper dem att uttrycka sig och bygger upp deras motoriska färdigheter. Sätt på lite glad musik och dansa tillsammans. Du kan också leka ”Följa John” med enkla rörelser som att hoppa, klappa händerna eller snurra runt. Dessa lekar är inte bara roliga utan hjälper också barnet att lyssna och följa instruktioner. Dessutom är det ett utmärkt sätt för barnet att bränna av energi och ha kul samtidigt!

Bläddra i bilderböcker

Bilderböcker är en underbar väg in i böckernas värld för små barn. När ni tillsammans bläddrar i en bilderbok, kan barnet upptäcka spännande bilder och lära sig nya ord. Du kan peka på bilderna och berätta vad de föreställer, eller kanske hitta på egna berättelser. Det här är inte bara roligt, utan det hjälper också barnet att utveckla sitt språk och sin fantasi. Det är också en mysig stund som stärker bandet mellan vuxen och barn.

Är ditt barn lite äldre än 1-3? Då hittar du fem roliga lekar för barn 3-5 år här!