Femkamp: 11 nyårslekar som man kan göra inomhus

nyårslekar inomhus

Det går att arrangera en enklare version av femkamp inomhus i hemmet genom att anpassa grenarna efter de begränsningar som finns på plats. Vi har valt nyårslekar som kan vara lika roliga på en fest med bara vuxna men som passar lika bra för barn. 

Femkamp inomhus: Tips på nyårslekar

Här kommer en lista med lekar där hela familjen kan vara med.

Gymnastikövningar

Olika gymnastikövningar utan redskap, t.ex. plankan, sit-ups eller push-ups

Ta på sig kläder snabbt

Detta är en lek där man tävlar om att klä på sig så snabbt som möjligt. Man kan använda sig av olika plagg, t.ex. jacka, skor, byxor och tröja, och tävla om att få på sig allt på kortast tid.

Simon says

Detta är en lek där en person ger olika order, och de andra deltagarna måste följa dem om de börjar med ordet ”Simon says”. Om en person följer en order som inte börjar med ”Simon says”, är de ute ur leken.

Få någon att skratta

Detta är en lek där man ska försöka få en annan person att skratta genom att göra olika saker. Man kan t.ex. göra konstiga miner, säga roliga saker eller göra roliga rörelser.

Arga leken

2 personer ska titta argt på varandra – personen som skrattar först förlorar.

Balansövningar

Man kan göra olika balansövningar tillsammans, t.ex. stå på ett ben, balansera en boll på en fot eller göra en armhävning på en träningboll.

Skattjakt

Man kan göra en skattjakt inomhus genom att gömma olika föremål på olika ställen och låta de andra deltagarna leta efter dem. Man kan också lägga ut ledtrådar som hjälper de andra att hitta skatten.

Mimik

Detta är en lek där man ska gissa vad en annan person försöker få fram genom att använda mimik och kroppsspråk, utan att säga några ord.

Gissa rätt

Detta är en lek där man ger en person ögonbindel och sedan ger dem olika föremål att gissa vad det är. Man kan t.ex. använda olika matvaror, leksaker eller andra föremål.

Smaka rätt

Det här är en annan variant på gissa rätt-leken där man ska ha ögonbindel men smaka olika matvaror och gissa vad det är.

Quiz

Man kan göra ett quiz till nyår, antingen musikrelaterat eller vad som hände under året

Nyårslekar höjer stämningen på festen

Festlekar är ett roligt sätt att få igång gemenskapen och skapa glädje och skratt under en fest. De kan också bidra till att bryta isen och skapa en trevlig stämning, särskilt om det är många personer som inte känner varandra så väl.

Nyårsafton är en speciell högtid då det är vanligt att umgås med familj och vänner och därför kan nyårslekar vara ett bra sätt att få igång feststämningen och skapa minnen tillsammans. Nyårslekar kan också vara ett bra sätt att få tiden att gå mellan midnatt och dessutom kan de vara ett bra sätt att få lite motion och släppa lite ångest inför det nya året.

Läs också

  1. 50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn
  2. Ge en fin gå bort-present på nyårsafton – istället för en blomma
  3. 7 saker du kan göra med ditt barn på nyårsafton
  4. Nyårslöften för mammor: 10 meningsfulla och realistiska löften 2024