5 tips till ditt barn som ska börja i förskoleklass

Att börja förskoleklass är en stor grej för ditt barn!

Ska ditt barn börja i förskoleklass? Vi pratade med proffset Karin Ljungblom för att ta reda på vad man vill veta innan ens barn äntrar den spännande skolvärlden.

Att gå från förskola till förskoleklass är ett stort steg. Hur kan man förbereda sig som förälder? Vi ställde några frågor till fritidspedagogen och förskolläraren Karin Ljungblom, som har jobbat på Årstaskolan i Stockholm.

Artikeln innehåller reklamlänkar

 

5 saker du vill veta innan ditt barn börjar förskoleklass

Förskoleklassen är en blandning mellan förskola och skola

Förskoleklassen är tänkt att vara en mjukstart på det riktiga skollivet. Det är lite som ett mellanting mellan förskola och skola. Skillnaden är att barnet får börja i en skolmiljö, att de har skolplikt och att de får börja lära sig sitta vid bänkar, ha tydligare rutiner för rast – och att de får börja fritids.

– Barnen får bekanta sig med allt vad det innebär att börja i skolan. Från att äta i en stor matsal, klä om på gympan, leka på en stor skolgård, lära känna elever i olika åldrar, att leka och träna språklekar, berättar Karin Ljungblom.

Hon fortsätter.

– När året i förskoleklassen går mot sitt slut brukar vi börja prata lite om vad som förväntas att de ska ha övat upp sig på i förskoleklassen inför ettan. Att man ska vara van att räcka upp handen när man vill prata på lektion, lyssna på andra och vänta på sin tur, sitta på sin plats på stolen och vara en god kamrat.

Ditt barn får lära känna lite större barn

– Många elever i förskoleklass får en fadder i årskurs två som ska fungera som en stor snäll kompis, en trygghet och lite som en ledsagare. De yngre får hälsa på faddrarna i deras klassrum och aktiviteter och vara med om åldersblandad verksamhet hela eftermiddagarna på fritids som är i samma lokaler.

Att gå från förskola till förskoleklass är det största klivet

– Ibland kan det hända att personer ”av den gamla stammen”, någons morfar eller farmor, undrar om det inte ska bli spännande och stort att börja ettan. Då svarar de flesta barnen att de redan har gått ett år i skolan och vet det mesta (det stora steget var att lämna förskolan och börja på skolan i förskoleklass).

Det är viktigt att tro på barnet

– Förstås är det väldigt viktigt att man, både som förälder och personal, skapar en positiv förväntan och visar att man tror på barnens egna resurser. Att de duger och att de kan.

Den vanligaste frågan från föräldrar

– Den absolut vanligaste frågan är vem som ska bli barnets lärare i ettan och om någon annan personal från sexårs följer med upp, säger Karin Ljungblom.

Kan kännas pirrigt

Ditt barn förstår att det är en stor grej att börja förskoleklass. Det tisslas och tasslas säkert om det på förskolans gård bland femåringarna, föräldrarna pratar om det och pedagogerna har förmodligen också tagit upp det med de blivande skolbarnen. Det är inte heller ovanligt att barnen blir introducerade till sin förskoleklasslärare om de ska börja på en skola i närheten av förskolan. Ofta brukar verksamheterna samarbeta och låta introduktionen gå smidigt till.

Skapa dina egna namnlappar till barnens kläder, skor och saker

Du kan göra din egen design på namnlappar som du sätter på barnets kläder, skor eller andra saker som de har med i förskolan och till fritids. När man märkt barnets saker personligt vet barnet enkelt vad som är deras och du som förälder behöver inte oroa dig för att ytterkläder, ryggsäckar, dockor, skor och andra saker kommer bort bland alla barn.

Egenskaper hos en bra namnlapp för barnens kläder, skor och saker

En bra namnlapp skall tåla många tvättar i tvättmaskin och diskningar i diskmaskin och de borde vara strykfria. En bra namnlapp skall fästa lika bra på kläder som t ex plast.

Välj ett tema och designa sedan namnlapparna själv

Namnlappar för barn

Du kan läsa mer om hur man väljer ett tema och sedan kan skapa en egen design för barnets namnlappar HÄR.

Ett rosa tema för skolutrustning till flickor

En fin rosaglittrande ryggsäck som skolväska tycker flickorna om

Rosa ryggsäck skolväska

Den här fina rosaglittrande ryggsäcken som skolväska har justerbara axelremmar och ett handtag. Huvudfacket är rymligt och har gott om plats för skolböcker, kläder och skrivblock. Ryggsäcken har ett praktiskt ytterfack som passar bra för nycklar, pennor och annat som behöver vara lättillgängligt.

Den fina rosaglittrande ryggsäcken hittar du HÄR.

Ett par rosa gummistövlar lyser upp när det regnar

Rosa gummistövlar

Dom här fina rosa stövlarna från Nordbjørn hittar du HÄR.

Ett rosa vind- och vattentätt vinterset lyser upp i vintermörkret

 

Rosa mössa och vantar

Vintermörkret lyses upp av ett coolt rosa vinterset i reflexmaterial. Den rosa mössan och de rosa vantarna är fordrade och membranen har en andningsförmåga som får bort fukt från kroppen så att barnet kan hålla sig varm. De rosa vantarna har en förstärkning i handflatorna av ett halkfritt material. Vantarna har också resår och kardborrband vid handlederna som hjälper till att få vantarna att sluta tätt och sitta bra.

Snowcap är ett vind- och vattentätt vinterset helt i reflexmaterial från Nordbjørn. Båda mössan och vantarna är fodrade och membranets andningsförmåga transporterar bort fukt från kroppen, något som hjälper ditt barn att hålla värmen.

Det här rosa vintersetet med mössa och vantar hittar du HÄR.

En rosa varmfordrad vinteroverall är härligt när det blir kallt

Rosa overall

Den här fina rosa vinteroverallen är vatten- och vindtät. Overallen har en god andningsförmåga som gör att den blir bekväm under barnets lek.

För att skydda mot vatten och smuts är overallen impregnerad med Bionic-Finish Eco som är en ekologisk och miljövänlig impregnering.

Overallens luva är barnsäker och åker lätt av om barnet fastnar i något. Reflexdetaljer i overallen gör att barnet syns bättre i mörker. Overallen är PFC-fri.

Du hittar den här fina rosa vinteroverallen för barn HÄR.

Barbie suddigum för skolstarten

Barbie Suddgummi

Sex stycken suddigum med sex olika figurer varav den sista är en överraskning hittar du HÄR.

Ett glittrande pennfordral i trippelmodell

Pennfordral

Här har vi en glittrande toppmodell för pennfodral. Pennfodralet har tre stycken fack som är fyllda med blyerstpennor, tuschpennor, kulspetspenna, suddgummi och andra tillbehör för målning, skrivning och teckning.

Den här toppmodellen av pennfordral hittar du HÄR.

Ryggsäcken för pojkarna med hajmotiv

Ryggsäck Hajmotiv

Den här coola ryggsäcken med hajmotiv gillar de flesta pojkar att ha som skolväska vid skolstarten.

Du hittar ryggsäcken HÄR.

Gummistövlar för pojkarna med monstermotiv

Viking Classic Indie Monsters Gummistövel, Navy/Lime

Den här coola gummistöveln är tillverkad i naturgummi och har ett foder i syntetmaterial som värmer skönt. Innersulan kan man ta ut och göra rent när det behövs.

Du hittar den här coola gummistöveln med monstermotiv HÄR.

Ett coolt vind- och vattentätt vinterset för pojkarna

 

Mössa vantar kamouflage

 

Det här coola vintersetet med mössa och vantar i kamouflage gillar pojkarna. Mössan och vantarna har ett membran som andas ut fukt från kroppen. Vantarnas handflator har en förstärkning med ett halkfritt material.

Det här vintersetet för pojkar med mössa och vantar i kamouflage hittar du HÄR.

 

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. Säkerhet i förskola och skola – så fungerar det!
  2. Bästa tipsen inför förskolestarten - förskolläraren tipsar!
  3. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan