5 saker du vill veta innan ditt barn börjar förskoleklass

Det vill du veta innan ditt barn börjar förskoleklass

Ska ditt barn börja förskoleklass? Vi pratade med proffset Karin Ljungblom för att ta reda på vad man vill veta innan ens barn äntrar den spännande skolvärlden.

Att gå från förskola till förskoleklass är ett stort steg. Hur kan man förbereda sig som förälder? Vi ställde några frågor till fritidspedagogen och förskolläraren Karin Ljungblom, som har jobbat på Årstaskolan i Stockholm.

5 saker du vill veta innan ditt barn börjar förskoleklass

Så förbereder förskoleklassen barnen inför skollivet

– Barnen får bekanta sig med allt vad det innebär från att äta i en stor matsal, klä om på gympan, leka på en stor skolgård, lära känna elever i olika åldrar, att leka och träna språklekar. När året i förskoleklassen går mot sitt slut brukar vi börja prata lite om vad som förväntas att de ska ha övat upp sig på i förskoleklassen inför ettan. Att man ska vara van att räcka upp handen när man vill prata på lektion, lyssna på andra och vänta på sin tur, sitta på sin plats på stolen och vara en god kamrat.

Ditt barn kanske får en ny förebild

– Många elever i förskoleklass får en fadder i årskurs två som ska fungera som en stor snäll kompis, en trygghet och lite som en ledsagare. De yngre får hälsa på faddrarna i deras klassrum och aktiviteter och vara med om åldersblandad verksamhet hela eftermiddagarna på fritids som är i samma lokaler.

Att gå från förskola till förskoleklass är det största klivet

– Ibland kan det hända att personer “av den gamla stammen”, någons morfar eller farmor, undrar om det inte ska bli spännande och stort att börja ettan. Då svarar de flesta barnen att de redan har gått ett år i skolan och vet det mesta (det stora steget var att lämna förskolan och börja på skolan i förskoleklass).

Det är viktigt att tro på barnet

– Förstås är det väldigt viktigt att man, både som förälder och personal, skapar en positiv förväntan och visar att man tror på barnens egna resurser. Att de duger och att de kan.

Den vanligaste frågan från föräldrar

– Den absolut vanligaste frågan är vem som ska bli barnets lärare i ettan och om någon annan personal från sexårs följer med upp.

Läs också

  1. Säkerhet i förskola och skola – så fungerar det!
  2. Bästa tipsen inför förskolestarten - förskolläraren tipsar!
  3. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan