8 tips på hur du blir världens bästa förälder

Förutom det självklara som att vara kärleksfull, närvarande och trösta när det behövs kommer här 8 tips på hur du kan bli världens bästa förälder.

1. Lyssna alltid

Ge ditt barn uppmärksamhet. Visst kan barn ha tusen saker och säga i tid och otid men att ge ditt barn din fulla uppmärksamhet när hen pratar med dig är otroligt viktigt för att ditt barn ska känna sig sedd – och hörd.2. Bekräfta ditt barn

Det finns olika skolor när det kommer till att uppfostra barn. Vissa tycker att du absolut ska berömma ditt barn när hen har målat en teckning. Andra tycker att du ska använda fraser som ”jag SER att du har ritat en teckning”. Oavsett hur du gör är det guld värt att bekräfta ditt barn.

3. Lek tillsammans

Sätt av 15 minuter varje dag där du verkligen leker med dina barn. Lägg undan telefonen och ge ditt barn av hela dig helt fokuserat under 15 minuter. Låt ditt barn få välja vad ni ska leka och släpp sen alla dina hämningar. Visste du att lek är en viktig del av barnets utveckling? Med hjälp av lek utvecklar barn sin fantasi, kreativitet och förmåga att samspela med andra.*

Läs också: 7 superkrafter du får som förälder

4. Ta ditt barn på allvar

Kanske en självklarhet för många, men inte för alla. Att ta sina barns problem på allvar är viktigt. Ett litet problem i dina ögon kan vara helt enormt för ditt barn. Skratta inte bort ditt barns oro över till exempel spöken under sängen eller monster i garderoben.

5. En dag av äventyr

Sätt av en dag i månaden när ni gör ett riktigt äventyr tillsammans. Det kan vara en tur till skogen där ni letar efter troll och gömda skatter eller varför inte göra veckohandlingen till något spännande? Ge barnen olika uppdrag i affären, förutsatt att de är lite större barn såklart.

6. Tillåt ditt barn att vara arg

Alla känslor är okej att känna. Många föräldrar ser det som sitt livsuppdrag att ha nöjda och glada barn. Men faktum är att barn utvecklas när de får tillåtelse att vara arga. Visa ditt barn att det är okej att vara arg så länge de inte skadar sig själva eller andra. Att trycka undan känslor är aldrig bra, för de kommer fram förr eller senare.

Läs också: 5 tecken på att ni bör avsluta relationen

7. Berätta vad du känner

Det går inte att skämma bort ditt barn med kärlek. Att tala om för ditt barn hur mycket hen betyder för dig och att du älskar hen kan inte göras för mycket. Säg det varje dag!8. Avsluta med ett tack

Gör ett avslut på dagen varje kväll gemensamt med dina barn. Tala om vad du är tacksam över med den här dagen. Det kan vara något så enkelt som att du är tacksam över att ni åt en härlig middag. Låt sedan dina barn göra samma sak. Låt det bli en fin stund tillsammans där ni reflekterar över dagen som har gått. Vid dessa tillfällen kan barnen även få en chans att berätta om något de tycker känns jobbigt som har hänt på förskolan/skolan under dagen.

nyhetsbrev_bild_2

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!

Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

*Källa: 1177.se
Foto: Istockphoto.

Titt som tätt blir ditt barn sjuk. Här hittar du 5 tips på saker att göra med barnen medan du vabbar, och de kryar på sig!

 

Läs också

  1. 11 saker mammor bråkar om på nätet
  2. Nyttigt snacks? Här är 6 smarriga tips som hela familjen kommer gilla
  3. Hemliga knepet – så slipper du bråk vid varje påklädning