Så undviker du sommarens faror – LOPPI:s olycksguide!

Äntligen är den här – sommaren! Med härligt väder, lata dagar och glada barn. Men med sommarens fröjder följer också en hel del risker. Här är råden för dig som vill slippa akuten i sommar.

Fästingar/Insekter

Fästingar kan överföra två otäcka typer av virus till människan, Borrelia och TBE. Borrelia ger ofta rodnad kring bettet, feber och allmän sjukdomskänsla, men det kan också ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och hjärtat. TBE yttrar sig med influensaliknande symtom som för många går över på någon vecka. Men för en tredjedel av dem som smittats sprider sig viruset vidare och orsakar hjärninflammation som kan orsaka långdragna, i vissa fall livslånga men och i värsta fall vara dödlig.

Förebygg:
Ha kläder med långa ärmar och ben när ni är ute i naturen och kolla barnens kroppar ordentligt innan sänggående. Fästingar trivs bäst på varma ställen, kolla hårbotten, ljumskar, armhålor och området bakom öronen noga. Det finns inget vaccin mot Borrelia men mot TBE. Vaccinationen är godkänd från 1 års ålder. Viktigast är vaccination för personer som vistas i högriskområde. Se karta och läs mer här.

Så hanterar ni ett fästingbett:
Ta bort fästingen genom att ta tag med pincett så nära fästingens mun som möjligt och dra rakt ut. Undvik att trycka på fästingen eftersom du då kan pressa smittämnen ur fästingens tarmkanal in i kroppen. Du minskar också risken att bli smittad om du genast avlägsnar fästingen, eftersom det tar några dygn för viruset att ta sig från fästingen in till kroppen. Uppsök läkare om barnet får symtom som du misstänker kan vara Borrelia eller TBE. Borrelia går att behandla effektivt med antibiotika, men mot TBE finns inga mediciner.

Getingar
Getingstick visar sig oftast som en lokal reaktion med rodnad, svullnad och brännande smärta, följt av klåda. Oftast är reaktionen ofarligt, men svullnad efter stick i svalget kan innebära risk för kvävning. Får man flera stick vid samma tillfälle eller om man är känslig kan getingstick ge en allergisk reaktion med illamående, matthet, blodtrycksfall och andningsbesvär till följd.

Förebygg:
Lär barnen att noga kontrollera mat och dryck innan de stoppar den i munnen sommartid. Servera alltid söta drycker med sugrör så minskar du risken för sting i munhåla och svalg. Har barnet fått en allergisk reaktion i samband med getingstick tidigare prata med läkare så att ni kan ha mediciner hemma om olyckan skulle vara framme igen.

Så hanterar ni ett stick:
Ta ut gadden om den är kvar. Lindra den lokala reaktionen genom att fukta en värktablett (innehållande acetylsalicylsyra eller ibuprofen) och gnid på insticksstället. Uppsök läkare om barnet tidigare fått en allergisk reaktion i samband med getingstick, om han eller hon blivit stungen i svalget eller är allmänpåverkat.

skrubb_loppi

 

Brännskador 

Grill
Sommarens grillning är mysig för både stora och små, men det är viktigt att vara noga med säkerheten så att inte olyckan är framme. Även mindre brännskador kan vara allvarliga för små barn eftersom risken för infektion och vätskeförlust är stor.

Förebygg:
Lämna aldrig grillen utan uppsikt och ta inte för givet att någon annan vuxen har koll. Häll inte brännbara vätskor på en tänd grill. Lågorna kan slå upp oväntat stort och även på långt håll kan elden slå tillbaka och göra så att flaskan exploderar. Lämna aldrig tändvätska, tändstickor eller tändare åtkomligt för barn.

Så hanterar ni brännskador:
Små och lindriga brännskador kan ni ta hand om själva. Spola svalt vatten på direkt och under tio till femton minuter för att lindra smärta och svullnad. Brännskador gör ont. Du kan behöva ge barnet receptfria, smärtstillande tabletter eller lokalbedövande salva, om såret inte är öppet. Ta inte hål på brännblåsor men lägg gärna på en kompress för att skydda. Är det ett litet barn som drabbats eller om brännskadorna är stora och svåra måste de alltid bedömas och behandlas av vårdpersonal.

Sol
Har ditt barn bränt sig av solen uppstår en rodnad, huden blir varm och det svider. I värsta fall kan det även bildas blåsor och huden kan reagera med eksem. Även när det fläktar skönt, är lätta moln på himlen och man inte upplever solen som så stark kan UV-strålarna göra stor skada. Tänk på att de till och med kan ta sig igenom vattenytan.

stranden_loppi

Förebygg:
Håll större barn inne eller i skuggan mellan klockan 11.00 och 15.00 när solen är som starkast. Titta på din skugga, är den kortare än du själv är solen för stark. Var försiktig med solskyddsfaktor på barnen, skydda hellre med tunna bomullskläder med långa ärmar och keps eller solhatt.

Så hanterar ni solbränna:
Kyl ner huden med kallt vatten eller kylbalsam för att lindra. Har barnet mycket ont kan du ge receptfria, smärtlindrande läkemedel. Svedan och eventuella eksem kan lindras med hydrokortison, som finns att köpa på apotek. Låt skadad hud få återhämta sig och vila från solen. Det kan ta flera dagar.

Tänk på att…
Barn under ett år helst inte ska vara i solen alls.

Gift

Algblomning
Under sommaren blommar algerna i våra hav och sjöar. Om barnet badar i blommande vatten kan han eller hon drabbas av algtoxinförgiftning. Symtomen kommer efter några timmar och visar sig vanligen med hudutslag, klåda och ögonbesvär men kan också yttra sig som en matförgiftning med illamående, kräkningar och diarré. I värsta fall får barnet feber och påverkan på lever och njurar.

Förebygg:
Håll barnen borta från bad under algblomningen. Även om vattnet ser rent och fräscht ut kan giftet dröja sig kvar i stillastående vatten, avvakta därför ytterligare några dagar efter att ni sett blomning i vattnet. Låt inte heller barnen röra vid alger som ligger uppspolade på stranden.

Så hanterar ni algtoxinförgiftning:
Skölj av kroppen noga om ditt barn badat i algblommande vatten. Blir barnet sjukt efter bad och du misstänker algtoxinförgiftning kontakta sjukvården. Det finns ingen medicin mot förgiftningen i sig, men man kan behandla symtomen effektivt.

Tänk på att…
Små barn är särskilt känsliga för uttorkning om de drabbas av kräkningar och diarré.

skrubb_loppi

Växter

Den svenska naturen är tack och lov ganska förskonad från riktigt giftiga växter och det är ovanligt att barn får i sig så stora mängder av giftiga växter och bär att de riskerar någon allvarlig förgiftning. Symtom på förgiftning är illamående, kräkning, magont samt irritation i mun och svalg.

Förebygg:
Lär barnet att inte äta främmande växter, bär och svampar. Håll ditt hem och din trädgård fri från giftiga växter. Ha alltid mindre barn under uppsikt i skog och mark.

Så hanterar ni växtförgiftning:
Ring 112 och begär Giftinformationen. Spar om möjligt den svamp, de bär eller den växt som barnet ätit för att kunna identifiera. Här kan ni se växtkarta. Ge dryck och skölj munnen fri från irriterande växtsaft. Har saften kommit i ögonen skölj upprepade gånger med rinnande vatten eller ögonbad.

Farliga djur

Huggormar
Ett huggormsbett gör ont och resulterar i en lokal, blåaktig svullnad kring två bitmärken med mellan 5 och 10 millimeters mellanrum. Övrig reaktion beror på hur mycket gift ormen injicerat, men i allvarligare fall kan barnen snabbt bli yr, illamående, få kräkning, buksmärtor, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Riktigt allvarliga bett och reaktioner är mycket ovanliga.

Förebygg:
Ha alltid stövlar eller grova skor i ormvänlig terräng. Lär barnet att stampa i högt gräs för att skrämma bort eventuella ormar och låt honom eller henne aldrig plocka upp ormar i naturen.

Så hanterar ni ett ormbett:
Håll dig själv och barnet lugnt så att inte giftet sprids i onödan ut i vävnaderna. Håll den drabbade kroppsdelen stilla och i högläge. Alla som blivit huggormsbitna bör uppsöka läkare för observation. Vid snabb allmänpåverkan ring ambulans.

Olyckor

Vatten
Om ett barn ofrivilligt hamnar under vattenytan och får vatten i näsa och mun kan det leda snabbt till kramp i luftvägarna. När krampen släpper flödar vatten ner i lungorna som då inte kan försörja blodet tillräckligt med syre. Barnet blir medvetslös inom några minuter.

Förebygg:
Lämna aldrig barn utan uppsikt vid vatten, ens om det är grunt. Det krävs bara några centimeters vatten för att ett litet barn ska förolyckas och de flesta drunkningsolyckor sker där inte vattnet är djupt.

Lär barnen att simma tidigt, få dem att förstå att man aldrig får knuffas, putta eller hålla ner varandra under vattnet och att flytväst är en självklarhet i både båt och på brygga.

Så hanterar ni ett olycksfall i vatten:
Upptäcker du ett barn som håller på att drunkna se till att snabbt få upp barnet ur vattnet medan någon annan ringer 112. Saknas livstecken och puls påbörja hjärt-lungräddning. Trettio hjärtkompressioner varvat med två djupa inblås tills ambulansen kommer. Har barnet andning och puls lägg honom eller henne i sidoläge och invänta ambulans.

Tänk på att…
Även om barnet verkar må bra behöver hon eller han komma till sjukhus för undersökning.

Fall

Sommarens trädkojor och klätterställningar är himmelriket för många barn med myror i baken, men ett fall från en hög höjd kan innebära allvarliga skador.

handstand

Förebygg:
Låt ditt barn klättra. Ju mer han eller hon får öva på att hantera sin kropp, bedöma avstånd och underlag, desto mindre blir risken att han eller hon gör misstag. Hjälp däremot inte små barn upp på höga höjder, barn ska inte ska vara på platser de inte kan komma upp till och ner från själva. Lär barnen att det är farligt att trängas, knuffas och puttas på höga höjder.

Så hanterar du fallskador:
Är barnet inte vid medvetande eller har svårt att röra sig ring genast ambulans! Har barnet slagit i huvudet men är vid medvetande ring sjukvårdsupplysningen för rådgivning. Tycks barnet vara oskadd kan han eller hon ändå ha drabbats av hjärnskakning. Var vaksam på symtom som illamående, trötthet, yrsel och huvudvärk upp till ett dygn efter fallet. Frakturer hos barn är vanliga. Vid symtom som svullnad, smärta och eventuell felställning, håll kroppsdelen still och uppsök läkare.

olyckor_gunga

Andra saker att tänka på är att…

  • Magsjuka och diarréer lätt sprids när många badar ihop och man slarvar med hygienen.
  • Ge barnen ordentligt med dricka i värmen, värmeslag är ett livshotande tillstånd.
  • Köp cykelhjälm med grönt spänne till ditt barn, de gröna spännena knäpps automatiskt upp och räddar ditt barn från att bli strypt om han eller hon skulle fastna med remmen någonstans.

Text: Helén Bjurberg Foto: Istockphoto 

Läs också: Tips på solskyddsfaktor

Läs också

  1. 49 sommaraktiviteter för hela familjen i vår stora Sommarguide!
  2. 14 livsviktiga tips till dig som bilar med barn i sommar
  3. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!