Är barnets feber farlig? Här är allt du vill veta

Feber hos barn kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom – men allra oftast är det ingen fara alls. Känner du dig osäker på när det är dags att söka sjukvård? LOPPI reder ut hur du vet om ditt barns feber är farlig. Ett barn med feber kan vara en tuff syn för en förälder. Barnet är kanske hängigare än vanligt – en del yrar och pratar i sömnen och får svårt att somna när det är dags för nattning. 1177 finns tillgängliga dygnet runt, och känner du dig osäker på hur du ska hantera ditt barns feber eller vill få prata med en sjuksköterska ska du ringa. Vi reder ut lite vanliga frågor om feber och barn och vad du kan göra för att lindra din feber.

Då ska du söka vård för feber

Ofta är feber hos barn helt ofarligt. Barn har mindre kroppar och kan ena stunden kännas kokande heta – för att i nästa stund vara uppe och dona med lego eller skutta runt efter en ballong. Det finns en del saker du kan hålla utkik efter, så att inte barnets feber blir skadligt för ditt barn.

Sök vård om något av följande stämmer:


1. Ditt barn är yngre än tre månader och har en temperatur på 38,0 grader eller högre
2. Ditt barn är mellan tre och sex månader och har en temperatur på 39,0 grader eller högre
3. Ditt barn verkar väldigt sjukt, hängigt och kanske till och med svår att nå
4. Ditt barn har feberkramp för första gången

5. Ditt barn vill inte dricka eller har tecken på uttorkning
6. Ditt barn verkar ha ont någonstans och gråter otröstligt

Läs också: 7 tips för dig som vabbar

Tips som lindrar mot feber

Feber brukar gå över av sig själv efter ett par dagar. För dig som vårdar barnet är det bra att tänka på att förse barnet med vätska, tröst och sällskap. Undvik att ”vobba” (vabba och jobba samtidigt), behåll hellre lite fokus på ditt barn om du har den möjligheten.

Så kan du lindra barnets feber

1. Vätska (dricker barnet inte? Ge hen en isglass!)
2. Mjuka kläder
3. Lägg på en kall handduk på pannan om barnet svettas

Läs mer: 5 tips som lindrar när ditt barn har feber

När ska jag ge febernedsättande?

Feber i sig är alltså inte farligt och därför behöver du inte ge ditt barn läkemedel om hen verkar må bra i övrigt. Du kan ge febernedsättande läkemedel till barn över tre månader, men kontakta alltid vården innan du ger ett barn under sex månader läkemedel. Det finns olika typer av febernedsättande medicin för barn – både tuggtabletter, sväljtabletter, drickmedicin med och utan smak och stolpiller.

Läs också: 10 mest bacilltäta sakerna i ditt hem

Källa: 1177.se


Foto: Istockphoto

Läs också

  1. När ska barnet stanna hemma från förskolan? Det här ska du tänka på
  2. Lindra hosta hos barn - 9 tips