De 10 mest bacilltäta sakerna i ditt hem

I samband med att du fick barn blev du också varse att hålla hen så långt borta från bacilltäta områden som möjligt. Tjat om att tvätta händerna, varit noga med var du tar barnet… Bollhav? Nej, tack! Men det går inte att skydda hen mot allt – i ditt hem gömmer sig en hel del bakteriebovar.

Nedan listar vi de 10 sakerna i ditt hem som är mest bacilltäta – från minst till mest.

10. Bilnycklarna

Metalldelen på bilnycklarna drar ofta till sig skadliga bakteriestammar som (i värsta fall) kan göra dig och ditt barn sjuka.

9. Mobiltelefon och surfplattor

Tester har visat att mobiltelefoner och surfplattor tenderar att ha en typ av bakterie som kan orsaka infektioner i oskyddade och öppna sår. Tänk därför en extra gång på var mobiltelefonen varit innan du överräcker den till ditt barn!

8. Handtag

Att det samlas mycket bakterier på handtag kände du säkert till. Speciellt bakterietäta är dörrhandtaget och handtaget till slaskhinken.

7. Pekböcker

Pekböcker kanske verkar vara harmlösa ting, men efter att forskare svabbat ytan har det visat sig att bakterier som kan orsaka öroninfektioner växer på böckerna.

6. Plastleksaker

Mycket lek resulterar i många bakterier. Forskare fann att plastleksakers ovansida och framsida var de ställen som var mest bacilltäta.

5. Fjärrkontrollen

Om vi säger såhär… Det kan vara en bra idé att torka av fjärrkontrollen med desinficerande medel innan ditt barn börjar zappa på teven – många händer har ju varit där.

4. Skötväskan

En studie gjord av personalen bakom den amerikanske hemsidan www.ASecureLife.com har genom stickprovstester visat att en bakterie som kan orsaka kikhosta växte på skötväskan.

Läs också: Barn och feber – 5 tips som lindrar

3. Gosedjur

De där mjuka, gosiga djuren som ditt barn har svårt att släppa har många fler bakterier på sig än vad man kan tro. Så glöm inte att slänga den i tvättmaskinen när ditt barn inte ser!

2. Napp och nappflaskan

Forskare rekommenderar att även dessa borde åka in i diskmaskinen betydligt oftare än vad de gör.

1. Barnvagnen

Sist men inte minst (utan snarare tvärtom) hittar vi barnvagnen som den mest bakterietäta produkten. Forskare tror att detta beror på att barnvagnen ofta är förvarade i garage som ju är ett hem för damm och avgaser med varierande fuktighetsgrad. Det skapar de absolut bästa förutsättningarna för jäst, bakterier och mögel ska trivas och frodas.

Läs också:

När ska barnet stanna hemma från förskolan?

Urinvägsinfektion hos barn måste behandlas omgående

Men låt inte detta skrämma dig…

Trots att vissa saker kan behöva sig en sanitär genomgång då och då, så behöver inte hela huset saniteras. Forskning har nämligen visat att bakterier hjälper oss att bygga upp ett bra immunförsvar. Det kan alltså till och med vara livsviktigt att ditt barn utsätts för en viss mängd bakterier!

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 5 tips på saker att göra med barn när du vabbar

Läs också

  1. 13 saker alla säger innan de får barn
  2. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn
  3. Hjälp! Mitt barn äter bara korv