Lär ditt barn matematik med kakor och godis – roliga sätt att lära sig siffror

Lära sig räkna med plus

Även om barn ofta är intresserade av siffror vid något tillfälle, så är det inte alltid roligt att lära sig räkna. Det är inte alltid så enkelt att förstå heller. Med kakor och godis kan det dock bli betydligt roligare – och godare. Gör gärna detta en lördag, så kanske godiset kan bli lördagsgodis när ni har räknat klart – för man blir garanterat sugen av att räkna godis.

Räkna, ta bort, lägg till, dela och dubbla

Det enklaste sättet att räkna med godis är förstås att helt enkelt räkna godisbitarna. Här kan ni till exempel köpa en godispåse, eller plocka ihop en i lösgodiset, och sedan låta barnet räkna hur många godisar påsen innehåller. Prova sedan att ta bort några av dem, och se hur många som blir kvar. Lägg tillbaka ett mindre antal och se hur totalen förändras. Dela på hälften, eller dubbla.

Lek affär och köp godis eller kakor

De flesta barn älskar att leka affär, och detta är förstås ett perfekt sätt att lära sig räkna. När man leker affär så räknar man inte bara godisar eller kakor som köps, utan även pengar. Här kan ni turas om att vara kassör och kund. Använd leksakspengar och handla i barnets affär – där det bara finns kakor och godis. Säg hur många du vill ha av varje sort, och låt barnet plocka ihop dessa. Barnet får sedan säga hur mycket det kostar, och räkna så att du har betalat rätt.

Därefter kan barnet få handla. Då kan barnet först säga hur många kakor, och därefter räkna ihop dessa själv. Du säger sedan ett pris, och barnet får räkna pengarna för att betala rätt. För att göra det enklare och tydligare så kan ni bara betala med enkronor, eller bara med mynt. Har ni inga leksakspengar så kan ni enkelt göra sådana själv innan ni börjar leka och räkna.

Ahlgrens bilar med många möjligheter

Om du bara vill köpa en sorts godis att räkna med, då är det Ahlgrens bilar ni ska välja. Det är många, vilket skapar större möjligheter, men de har även tre olika färger. Det gör att du kan fråga barnet hur många bilar det är i påsen, hur många som är rosa, hur många som är gröna och hur många som är vita.

Eftersom dessa godisar är utformade som små bilar blir det ännu roligare att leka och räkna med dem, då ni helt enkelt kan parkera några bilar på rad och sedan låta några av dem ”köra iväg” och se hur många som blir kvar. Ni kan även rita upp vägar på ett papper, och kanske även parkeringsplatser, och räkna hur många bilar som kör på vägen, hur många som är parkerade och så vidare.

Läs också

  1. 6 anledningar att gå till förskolan istället för att ta bilen
  2. Har du ett särbegåvat barn? Här är 15 kännetecken!
  3. 40 (!) roliga saker att göra på sportlovet med barn
  4. Pyssel på sportlovet: Vik pappersflygplan och pappersbåtar
  5. Inför sportlovet: 10 prylar till uteleken