40 (!) roliga saker att göra på sportlovet med barn

Det finns mycket roligheter att göra på sportlovet med barn. Några vill mysa loss hemma, andra vill ha ett fartfyllt lov. Oavsett vad planerna är, så har vi aktiviteterna som passar just er. Spana in vår stora sportlovsguide med allt du behöver veta för ett härligare lov!

Det finns huuur mycket som helst att göra – men det är inte alltid så lätt att komma på själv. Här har du en fullständig guide på 40 sportlovsaktiviteter!

Gratisaktiviteter för barn på sportlovet 2024

Okej, nu kör vi!

1. Lek loss på öppna förskolor

För de lite yngre barnen är öppna förskolor alltid ett bra alternativ. Utvecklande, roligt och inte minst socialt. LOPPIs bloggare Amanda Panahi listar sina favoriter i Stockholm. Det finns något för alla!

Bor du i närheten av Malmö kan du trycka här för att se vad Malmö stad har att erbjuda dig och ditt barn. Googla fram var er närmaste öppna förskola finns och knyt kontakter!

2. Gratis rörelse på sportlovet för barn

Spana runt i din kommun vad som erbjuds för svettiga sportlovsaktiviteter. Många ställen erbjuder gratis prova på-lektioner på sportlovet. Thaiboxning, pingis, gymnastik. You name it! Att delta brukar vara gratis, men kolla alltid så att det stämmer ifall du inte har en bra budget.

3. Pyssla

Många museér och bibliotek runt om i landet erbjuder en mängd aktiviteter för pysselsugna barn – kolla vad som erbjuds nära er!

4. Just Dance

Hallå, kör igång en omgång Just Dance med barnen. Och du – lova att själv vara med. Vi på LOPPI lovar att ni får en rolig skrattstund ihop.

Inomhusaktiviteter för barn på sportlovet

5. Baka

Passa på att baka eller laga godsaker för hela familjen. Ska ni ändå umgås och delta i olika utflykter är det väl förresten perfekt att ni har med er gott att äta?

6. Gosedjursjakt

Samla hemmets alla mjuka och luddiga kompisar och gå på gosedjursjakt. Göm de sedan runt om i huset och låt barnen leta. Behövs ledtrådar är det ett smart sätt att öva på prepositioner som ”Nallen är bakom soffan någonstans”. Kanske går det på tid? Eller så får de poäng för varje upphittat gosedjur? Bara fantasin sätter stopp!

7. Inomhus-picknick

Bygg en koja eller grotta tillsammans genom att hänga en filt eller ett lakan över två fåtöljer eller soffor ni skjutit samman. Bulla upp med filtar och kuddar och ta med er varm choklad, bullar eller varför inte en smaskig smoothie. Garanterat vardagsglädje hos barnen, istället för en vanlig mellanmålsstund.

8. Skärmtid med gott samvete

Ibland vill man bara ta det lugnt. Låt sportlovet bestå av lite skärmtid – det är avkopplande och kan till och med vara utvecklande. Vi har listat några appar som både sysselsätter och utmanar barnen. Perfekt för en stund i soffan!

9. Gör si, gör så

En klassisk lek som hela familjen kan vara med på. Börja med att utse en ledare. Ledaren säger ”gör så” och utför en rörelse, till exempel petar på sin axel. Övriga ska då följa hens exempel och också peta på sin axel. Men om ”ledaren” gör en rörelse och i stället säger ”gör si” ska man inte härma efter. En lek som kräver lite koncentration och brukar resultera i manga skratt. Vem åker ut först?

10. Gissa saken

Denna lek kräver en stor dos av fantasi, men även lite mod. Hämta olika saker från hemmet med olika form och struktur. Lägg en av sakerna i en tygpåse och be barnet känna på det och berätta hur de känns och vad det är. Ett tips är att börja med välkända saker, som en apelsin, men det går att fortsätta med svårare saker. Vågar du stoppa ner handen?

11. Charader

Lek och låt ditt barn samtidigt träna på fantasi och ordförråd. Skriv ner verb, djur eller något annat lätt på lappar. Låt barnet dra ett kort och agera vad som står för de andra, utan att använda ljud. Är barnen för små för att kunna läsa, rita figurer istället. En rolig lek för hela familjen!

Utställningar för barn under sportlovet

12. Vandra på Arktis

På Nordiska museet i Stockholm bjuder de in barnen på sportlovsaktiviteter under 2022.

13. Lär er om förr

Bli en historiedetektiv på Stadsmuseet i Stockholm! De utlovar mysiga och roliga sportlovsaktiviteter för året.

14. Blanda djurintresset med historia.

Kom nära historien och undersök prylar från forntiden! Hur tung är egentligen en stenåldersyxa, och hur känns ett tusen år gammalt fårben? På Historiska kan barnen besöka museets arkeologiskola där de får undersöka och forska på riktiga föremål ur museets samlingar. Läs mer om det här!

15. Interaktiva utställningar

Besök Kolmårdens Tropicarium, 3 mil nordöst om Norrköping, och spana in ett av Sveriges största tropikhus.
Läs också: ”Sportlovsmat – 5 recept barnen älskar” 

För aktiva familjen – roliga aktiviteter på sportlovet

16. Simhall

Man behöver inte vara utomhus bara för att det är sportlov. Att åka till badhus är ofta en uppskattad aktivitet bland barn. Åker ni till ert lokala bad eller slår ni på stort och besöker ett äventyrsbad? Det är upp till er! Simma lugnt!

17. Skidor

Finns det någon annan aktivitet man förknippar så mycket med sportlov? Att åka skidor är ingen billig aktivitet, oavsett om man köper egen utrustning eller hyr. Men roligt, det är det!

18. Skridskor

Att åka skridskor går ofta att göra i ens närområde, antingen på en konstfrusen isbana eller – om det varit tillräckligt kallt – på en sjö eller i en vik. Har ni inga skridskor hemma? Glöm då inte att reka efter skridskor i andra hand för att komma ner i pris. Vid vissa isbanor går det även att hyra skridskor för såväl stora som små i ett par timmar.

19. Hinderbana i parken

Gå till er favoritpark och utse den till tävlingsarena. Bestäm en ”bana” i parken och ta sen tid på vem som klarar av att ta sig igenom den snabbast.

20. Åk till lekland

På ett lekland erbjuds alla möjligheter att stimulera såväl fysik som hjärnan. Studsa studsmatta, klättra och lek kurragömma bland tunnlar och vrår.

21. Besök en trampolinpark

Allt fler trampolinparker poppar upp runt om i landet – till barnens stora förtjusning!

22. Sommarsporta på vintern

Tänker du att badminton, volleyboll och fotboll är sommarsporter? Tänk om och ta med er racketar, nät och bollar ut i snön! Det kanske blir en extra utmaning att vara snabb i vinterkläder, men garanterat lika roligt.

23. Yoga

Yoga med hela familjen är ett utmärkt sätt att öva tillsammans på att komma ner i varv samtidigt som ni får testa vad kroppen går för. Spana vad ditt lokala yogaställe har för schema under sportlovsveckan. Finns det inget i närheten av där du bor? Missa inte att Youtube har ett stort utbud av yogafilmer med pass för alla smaker, helt gratis! Bara att rulla ut mattor i hemmets största rum och stretcha loss!

24. Klättra

För familjen med lite större barn är klättring en rolig aktivitet, både för barn och vuxna. På många ställen går det att boka en spontan introduktionskurs för er som aldrig klättrat förut, och sen är det bara att gå loss. I Luleå finns Upzone som tar emot klättrare från åtta år, i Solna i Stockholm finns Klättercentret och  i Sundsvall kan man gå på familjeklättring på Sundsvalls klätterklubb.

Utomhusaktiviteter att göra på sportlovet med barn

25. Besök en 4-H-gård

Har ni en liten djurfantast i familjen? Googla fram var er närmaste 4H-gård ligger och ta er för en trevlig utomhusvistelse och djurspaning i kombination!

26. Bygg koja

Kojbyggen är ju (tack och lov) inte bara reserverade till soffan och barnrummet. Är det kramsnö är kojans byggmaterial givet. Uppmuntra annars barnen att samla stora grenar och bygga en koja i närmsta skogsdunge. Hjälp till med ett knyta rep om det behövs för att få till den ultimata sportlovskojan!

27. Lek med såpbubblor

Såväl stora som små kan bli trollbundna av såpbubblor. Ta med er köpa såpbubblor ut, eller gör egen genom att blanda 1/2 deciliter diskmedel, 1 tesked socker eller florsocker och 1/2 deciliter glycerol (finns på apotek). Blanda ut med 2-5 deciliter vatten och bubbla loss!

28. Fågelskåda

Bli fågelskådare för en dag! Gör research innan, tillsammans med barnen, där ni googlar på ett antal vanliga fågelarter för att ta reda på deras kännetecken. Skriv ut bilder och fäst i ett block som ni sen tar med er ut på er spaning!

29. Vinterpicknick

Helt ärligt, varm choklad smakar väl aldrig så gott som utomhus? Ta med er termos, mackor (eller gå till ett ställe där ni kan grilla korv) och bestäm er för att luncha utomhus med naturen som sällskap!

30. Tipspromenad

Sätt ihop en tipspromenad med något roligt tema!

31. Pulkarace

Är det snö under ert sportlov? Då är några åk i närmsta pulkabacke ett måste! Ta med hjälmen och utmana er själva lite extra genom att sätta upp hinder i slutet av backen att åka slalom mellan, bygg gupp och styr upp pulkarace!

32. Lär er fiska!

Här kan du läsa om fisketips för nybörjare.

Kreativa aktiviteter på sportlovet

32. Papperstulpaner

Vill du också fylla en vas med vackra tulpaner, fanns kanske prova en lite mer kreativ och mindre miljöpåfrestande variant denna gång? Prova att göra tulpaner i papper, Kreativa Karin guidar här!

33. Egen fågelmat

Våren är äntligen på gång, men det är inte försent att göra våra flygande vänner en tjänst matmässigt än. Här finns recept och guide för hur du gör gulligaste fågelmaten själv med barnen.

34. Lys upp med hemmagjorda koppljus

Gjut egna ljus precis som du vill ha dem i söta kaffekoppar. Hur du går till väga läser du här!

35. Preppa inför nästa kalas

Säkra feststämningen på nästa kalas redan nu, och pyssla ihop sötaste partyhattarna i just ditt barns favoritfärger.

36. Gör egen Play doh

Många barn älskar att skapa och fixa med lera. Visste du att det är superenkelt (och billigt) att göra egen leklera? Vårt recept på play doh hittar du här!

37. Spå i tenn!

Alltså, faktiskt jättekul och roligt.

38. Gör tidningskollage

Underskattad men rolig aktivitet. Gör ett riktigt stort kollage!

39. Spela in en film

Spela in en film med barnen, kanske med sketcher? Börja med att ta fram några roliga skämt, och se vart det hela leder!

40. Slime

Sist men inte minst – GÖR EGEN SLIME! Här finns recept på 3 olika sorter!

Foto: Pexels

Läs också

  1. Sportlovspyssel med KreativaKarin i Nyhetsmorgon
  2. 19 aktiviteter att göra på sportlovet – bloggarnas bästa tips!