Så kan du göra egen fågelmat med barn – Recept!

Så kan du göra egen fågelmat med barn - recept!

Att göra egen fågelmat med barn är ett mysigt pyssel att ägna sig åt under årets kallaste månader. Återanvänd julens pepparkaksformar och pynta träden med finaste fågelmaten! Här finns recept.

Vill ni också hjälpa fåglarna som har lite ont om mat på vintern? Att göra egen fågelmat tillsammans med barn är ett roligt pyssel, som ni dessutom kan njuta av länge. Det blir också en fin övning i att visa respekt och omtanke för djuren för barnen. Genom att använda pepparkaksformar i form av roliga figurer får ni dessutom rolig form på era skapelser! Vill du göra en större bit fågelmat går det givetvis också bra att använda vanliga bakformar, som en sockerkakeform till exempel. Glöm då bara inte att det är viktigt att använda ett starkt snöre eftersom slutresultatet blir större. Tänk också på att använda ett snöre som är naturligt nedbrytbart, ett plastsnöre är till exempel ingen hit för naturen själv att ta hand om när fågelmaten är uppäten.

Läs också: ”Håll barnen friska i vinter – 6 tips för färre sjukdagar”

I vårt recept använde fågelfrömix med blandade frön, speciellt anpassade för fåglar. Självklart kan du variera vilka frön du använder, och du kan även addera nötter till din smet. Tänk bara på att endast använda nötter och frön som är helt osaltade för fåglarnas skull. De här fågelmatsfigurerna är roliga att titta ut på genom fönstret hemma, men också lika fina att slå in i cellofan och ge bort till en vän.

 

Göra egen fågelmat – recept!

Du behöver:

100 g osaltat smör

100 g kokosfett

3-5 dl fågelfrö av valfri sort

Snöre, naturligt nedbrytbart

Gör såhär:

Smält samman det osaltade smöret och kokosfettet. Rör ner fågelfrö tills du får en tjock smet. Placera ut pepparkaksformar på en bakplåtspappersklädd plåt. Fyll formarna med frösmeten. Klipp bitar av sugrör och stoppa ner i formarna där du vill ha hål för snöre. Låt stelna helt. Ta sen bort formarna och sugrörsbitarna. Trä i snören och knyt ihop till en ögla. Färdigt att använda!

Läs också

  1. 10 bästa sportlovsprylarna
  2. 10 jullovstips som passar hela familjen!
  3. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar