10 enkla middagstips som barnen kommer gilla

Middagstips - gratäng

När en småbarnsfamilj ska laga middag ska det gå snabbt och vara enkelt, visar en undersökning. Linnéas skafferi delar med sig av 10 middagstips för barnfamiljer. Både hälsosammare och godare varianter på de mest populära rätterna. 

Barnfamiljer vill äta mindre kött, samtidigt är många av de populära rätterna hos småbarnsfamiljer kopplade till kött av något slag, visar en undersökning från Coops medlemspanel. Att middagstips på tema snabbt och enkelt är efterfrågat bevisas av topplistan där riktiga barnklassiker som spaghetti och köttfärssås, köttbullar, tacos och falukorv trängs.

– Jag brukar sällan anpassa matlagningen efter att det ska vara ”barnvänligt” utan mina barn får äta det som jag serverar. Och då blir det ibland linssoppa, och det har inte varit några större problem, säger LOPPIs toppbloggare Linnéa Seidel som driver mat- och bakbloggen Linnéas skafferi.

Vi bad henne leta fram lättlagade, snabba och hälsosamma varianter på de 10 mest populära rätterna. Resultatet? 10 goda middagstips för barn som inte tar mycket längre tid än att steka falukorv och koka makaroner – och några av dem är till och med vegetariska. Du hittar Linnéas middagstips i listan nedan!

Här är 10 snabba middagstips som gör de mest populära rätterna hos barn ännu godare och roligare!

1. Spaghetti och köttfärssås

Linnéa tipsar: ”Få i hela familjen mer grönt och nyttigheter – utan att tumma ett dugg på smaken. Prova mitt recept på köttfärssås med linser och morötter!”

2. Köttbullar och potatis

Varför inte rulla egna köttbullar och låt barnen hjälpa till? Gör ett lass och frys in, så går de snabbt att värma när det är ont om tid i vardagen. Linnéas recept på hur du gör köttbullar i ugn hittar du här.

3. Kyckling med ris

Alla har vi känt att kreativiteten inte räcker till ibland. När Linnéa inte orkar laga mat tar hon ofta till den här grytan, som i princip lagar sig själv. Linnéas kycklinggryta med ajvar hittar du här!

4. Köttbullar och makaroner

Byt ut de klassiska köttbullarna mot bönbiffar! Självklart kan man ha makaroner till! Linnéas recept på bönbiffar med morot och majs.

5. Fisk och potatis

Gör en egen variant på fiskpinnar med Linnéas recept på panerad torskrygg, eller gör som många andra och bli kär i det mest sökta receptet på Linnéas skafferi – fisk i ugn.

6. Tacos

Uppgradera den klassiska tacosen och gör tacopizza istället! Linnéas recept på tacopizza hittar du här!

7. Kyckling i ugn

Tacos går oftast hem i småbarnfamiljer – så varför inte prova en tacokryddadd kyckling i ugn?

8. Korv stroganoff

Prova att göra en vegetarisk stroganoff! Linnéas recept på vegetarisk stroganoff hittar du här.

9. Falukorv och makaroner

Att göra en pasta med korv och tomatsås behöver inte ta längre tid än att koka pasta, och är bra mycket roligare än den klassiska falukorven. Mums! Linnéas recept på pasta med korv och tomatsås hittar du här.

10. Korv

”Prova att servera den här härliga gratängen till stekt korv. Min 5-åring älskade den!” Linnéas recept på zucchinigratäng med fetaost hittar du här.

* Undersökningen är genomförd av Coops medlemspanel bland mer än 200 barnfamiljer.

Foto: Linneasskafferi.se

Läs också: Köksknivar för lyckad och rolig matlagning

Läs också

  1. 10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter
  2. 5 vegetariska middagstips för hela familjen
  3. Mitt barn vill bli vegetarian! 5 saker att tänka på