Mitt barn vill bli vegetarian! 5 saker att tänka på

Barn som vill bli vegetarian

Mitt barn vill bli vegetarian men jag är osäker på vad vi ska laga till middag och kommer mitt barn får i sig alla  näringsämnen som hen behöver? Dietisten Emma Martner guidar oss genom den första tiden som vegetarianföräldrar.

En dag kommer mitt barn hem från förskolan och säger att hen vill bli vegetarian. Kanske är det djurvännen i hen som talar, eller en kompis som inte äter kött – eller så har hen bara bestämt sig. Då finns det egentligen inga skäl att protestera. Att helt sluta med produkter från djurriket kan vara en liten omställning, men går förvånansvärt lätt om man är förberedd. – Vegetarisk kost är bra för både hälsa och miljö och att byta ut maten till mer vegetariskt mår vi alla bra av, säger dietisten Emma Martner.

 

Mitt barn vill bli vegetarian – här är tipsen som underlättar:

 

1. Utgå från era vanliga vardagsrätter

För att komma igång med vegetarisk kost kan ni utgå från era vardagsrätter och göra utbyten. Byt exempelvis köttfärsen i köttfärssåsen mot linser eller sojafärs, korv kan bytas mot tofu eller vegetarisk korv i stroganoffen. Ofta finns en oro att få i sig för lite protein men här är bönor, linser, ärter, tofu och sojaprodukter exempel på bra vegetariska proteinkällor.Spagetti med vegofärsbullar, mums! Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock.

2. Ha ett basförråd hemma

Bygg upp ett basförråd med varierade vitamin-, mineral- och kolhydratkällor som pasta, ris, potatis, frukt, rotfrukter och olika gryn. Lägg till proteinkälla i form av bönor, linser eller ägg, om familjen äter det. Se till att alltid ha detta hemma – att handla och komponera en middag på tom mage är sällan särskilt lyckat. Addera färska eller frysta grönsaker. Där har du din middag!

3. Välj råvaror med bra energi- och näringsinnehåll

Tänk på att livsmedel från växtriket ofta ger mindre energi än livsmedel från djurriket på grund av lägre fettinnehåll. Nötter och frön, rapsolja, avokado och baljväxter är produkter med högt energiinnehåll och bra fettkvalitet. Prova naturellt jordnötssmör som pålägg på mackan eller i gröten, mixa kikärter till en hummus och servera som tillbehör. Fyll även på barnens tallrik med mat rik på järn och D-vitamin, gäller även icke-vegetarianer! Om man inte äter ägg, fisk och mejeriprodukter behövs berikade produkter eller tillskott av D-vitamin. I en vegankost behövs tillskott av B12.

Nötter, frön, bönor, linser, torkad frukt och fullkornsprodukter är bra vegetabiliska järnkällor. Foto: Natalia Lisovskaya/Shutterstock

4. Hitta smarta genvägar

Ibland behöver man ta smarta genvägar. Då kan det vara bra med halvfabrikat, tetror och frysta grönsaker. Titta efter nyckelhålsmärkning för att göra ett bättre val med tanke på fettinnehåll, socker- och saltmängd. Frysta wokgrönsaker, färdigkokta bönor på tetra, färdiga tomatsåser och frysta linsburgare är sånt som är bra att ha hemma när man snabbt behöver få fram en måltid.

5. Lär dig 5 rätter att briljera med

Lär dig laga ett antal rätter som ni kan rulla runt på i vardagen. Bra mat behöver inte ta lång tid att laga och det krävs inte mängder av kokböcker eller avancerade recept – utan håll det enkelt. En pasta med tillbehör, vegetariska biffar eller en linsgryta! Smaklig måltid!

Läs mer:  Vegetariska middagstips till barnen

 

 

Läs också

  1. 10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter
  2. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  3. 5 vegetariska middagstips för hela familjen