Tips: Nyttig veckomeny till barnfamiljer

nyttig veckomeny barnfamilj

Även om man som förälder gärna vill ge sitt barn nyttig mat, så är detta kanske inte alltid så enkelt. Barnens favoriter är ofta sådant som pasta, pizza, hamburgare, pannkakor och annat som inte känns allt för nyttigt. Men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att göra middagarna nyttiga, men samtidigt populära bland barnen. Ett bra trick är att servera favoriterna men i lite nyttigare tappningar. Här kommer en nyttig veckomeny med rätter som kan uppskattas även av barn.

Måndag: Färsbiffar med fetaost- och vattenmelonsallad

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • olivolja

Sallad

  • 1 kg vattenmelon utan skal
  • 200 gram fetaost
  • 1,5 dl svarta oliver
  • myntablad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka löken, stek lite i smör om du vill.
  3. Blanda nötfärs med lök, ägg och kryddor.
  4. Forma till biffar och stek någon minut per sida.
  5. Lägg biffarna i en ugnsform.
  6. Stek i ungen i 10-15 minuter.
  7. Skär melon och fetaost i bitar.
  8. Blanda melon och fetaost med oliver och myntakvistar.

Tisdag: Enkel fisksoppa med morötter och ärtor

Ingredienser:

  • 400 gram vit fisk
  • 125 gram lax
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 morötter
  • 2 msk skaldjursfond
  • 7 dl vatten
  • 1 krm salt
  • saffranextrakt
  • 1 dl gröna ärter
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
Gör så här:
1. Skär fisken i bitar.
2. Hacka lök, vitlök och morötter.
3. Fräs lök och vitlök i olja.
4. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en stund.
5. Tillsätt morötter, fond, vatten, cayennepeppar och salt.
6. Låt koka i 5 minuter.
7. Tillsätt fisk och saffran.
8. Låt koka 5 minuter till.
9. Tillsätt ärtor och grädde.
10. Låt sjuda en stund.

Onsdag: Tonfisksallad med ris och ägg

Ingredienser

  • 3 dl kokt ris
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 ask machésallad
  • 2 salladslökar
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 röd paprika
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 förpackning alfalfagroddar

Dressing

  • 1 dl gräddfil
  • 1,5 msk majonnäs
  • 1,5 msk chilisås
  • Salt och peppar
Gör såhär:
1. Koka riset, och låt det svalna.
2. Låt tonfisken rinna av i en sil, dela i bitar.
3. Skala äggen och skär i klyftor.
4. Skölj grönsaker och skär tomater, paprika, sallad och lök i bitar.
5. Blanda risk, tonfisk, sallad, tomater, lök och majs.
6. Lägg upp på ett fat och toppa med äggklyftor.
7. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål och smaka av med salt och peppar.

Torsdag: Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök

Ingredienser

  • Picklad rödlök
  • Falafel
  • Hummus
  • Yoghurtdressing
  • Pitabröd
  • Sallad
  • Tomater

Gör såhär:

  1. Tillaga eller köp färdig picklad rödlök, falafel, hummus och yoghurtdressing.
  2. Hacka sallad och skiva eller tärna tomaterna.
  3. Servera falafel och tillbehör i pitabröd.

Fredag: Tacos med grillad lax

Ingredienser

  • 500 gram laxsida med skinn
  • Salt och svartpeppar

Marinad

  • 5 lagerblad
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 1 dl hackad koriander
  • 2 finhackade klyftor vitlök
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 3 krm cayennepeppar

Mangosalsa

  • 250 g fryst och tinad mang
  • 1,5 tomat
  • Ca 0,5 urkärnad chilifrukt
  • 0,5 dl hackad koriander,
  • 1,5 msk limejuice
  • 1 limefrukt, skalet

Gör så här:

  1. Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint.
  2. Blanda lagerbladen med resten av ingredienserna.
  3. Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på ovansidan.
  4. Täck över laxen med plastfolie och låt vila i kylskåp i max 20 minuter.
  5. Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål.
  6. Kärna ur tomaterna med sked, strimla resten fint.
  7. Strimla även chilin.
  8. Rör ned allting tillsammans med koriander, limesaft och skal.
  9. Krydda med salt och svartpeppar.
  10. Krydda laxen med salt och svartpeppar, grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 minuter eller tills dess att köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med gaffel.
  11. Servera laxen i tacoskal tillsammans med mangosalsa, skivad rödlök, koriander och limeklyftor vid sidan av.

Lördag: Spättarullader med gremolatafyllning och blomkålsmos

Ingredienser

  • 300 gram rödspättafiléer
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 25 gram mandelspån
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 citron
  • 1/2 msk rapsolja

Blomkålsmos

Ett tips är att ersätta blomkål med potatis, eller blanda både potatis och blomkål till barnen!

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 50 gram grana padano
  • 2 msk crème fraîche
  • 1/2 msk smör/margarin
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, malen

Tillbehör

  • 30 gram salladsmix
  • 1/2 kruka färsk dill

Gör såhär:

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg spättafiléerna på en skärbräda, krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  3. Mixa dill, sötmandelspån, en vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, olja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar till gremolata med en stavmixer.
  4. Fördela gremolatan på spättafiléerna, rulla ihop till rullader.
  5. Lägg rulladerna i en form, ringla över lite olja.
  6. Tillaga i ugnen 10-12 minuter.
  7. Laga blomkålsmoset under tiden, börja med att skära blomkålen i buketter.
  8. Lägg buketterna i en kastrull och täck med vatten.
  9. Låt koka i 10 minuter, tills blomkålen blivit mjuk.
  10. Riv grana padano.
  11. Sila av vattnet från blomkålen.
  12. Mixa blomkål med riven ost, smör och creme fraiche med en stavmixer.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Toppa spättafiléerna med dillvippor, servera med sallad och blomkålsmos.

Söndag: Vegetarisk bulgursallad

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 dl bulgur
  • 1 tsk olja
  • 250 g wokgrönsaker
  • ½ röd lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 200 g champinjoner
  • ½ röd paprika
  • 1 paket/burk kidneybönor
  • 1 msk soja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka bulgur.
  2. Skiva lök och paprika.
  3. Skär upp champinjonerna i kvartar.
  4. Fräs grönsaker i olja tills de är mjuka.
  5. Tillsätt bulgur, bönor och soja.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen 
  2. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  3. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  4. 11 morgonrutiner som gör dig mer motiverad
  5. 11 tips för att överleva föräldraledigheten