Handla billig mat för veckan: Planera och spara med våra recept

mamma som lagar extremt billig mat

Matkostnaderna kan vara en stor del av månadsbudgeten, men det finns många sätt att spara pengar på matinköpen. I den här artikeln kommer vi att ge dig tips på hur du kan handla extremt billig mat samt ge dig exempel på billiga maträtter som är lättlagade och smakrika. Vi kommer också att ge dig idéer på hur du kan använda ingredienser på ett kostnadseffektivt sätt och var du kan hitta bra erbjudanden.

Tips på hur du handlar extremt billig mat

Genom att följa våra råd kan du spara pengar på maten utan att behöva kompromissa med kvaliteten eller smaken. Så om du är på jakt efter sätt att hålla matkostnaderna nere, fortsätt läsa så ger vi dig alla verktygen för att lyckas.

När man vill handla billig mat finns det några saker man kan tänka på:

Planera dina måltider i förväg

Gör en matlista och planera veckans måltider i förväg. Det hjälper dig att undvika impulsköp och köpa det du verkligen behöver.

Köp säsongens grönsaker och frukt

Grönsaker och frukt som är inne i säsong är ofta billigare än dem som inte är det. Dessutom är de ofta mer smakrika och nyttiga.

Köp i bulk

Det är ofta billigare att köpa stora förpackningar med ris, pasta, bönor och andra basvaror i bulk än att köpa små förpackningar.

Jämför priser

Titta på priserna på olika produkter innan du handlar. Jämför priset per kilo eller per liter för att hitta det billigaste alternativet.

Undvik färdiglagad mat

Färdiglagad mat är ofta dyr och innehåller ofta mycket tillsatser. Det är billigare att laga maten själv från grunden.

Var öppen för att prova nya ingredienser

Växla mellan olika typer av ingredienser och prova nya recept för att hålla matkostnaderna nere.

Köp i butiker med god prisnivå

Titta efter butiker som är kända för att ha bra priser, såsom stormarknader.

Köp produkter med kort datum

Produkter med kort datum och nersatt pris är bra sätt att köpa billig mat och spara in pengar.

Det finns många sätt att spara pengar på matkostnaderna, men det viktigaste är att planera och vara medveten om vad du handlar och priserna på det du köper.

Recept på billig mat

Det finns många recept för extremt billig mat som man kan laga. Här är några exempel:

  • Bönragout: Bjud på en varm och mättande rätt med bönor som huvudingrediens. Tillsätt lök, morötter, paprika, tomater och kryddor efter smak. Servera med ris eller pasta.
  • Ärtsoppa: En enkel och billig soppa som kan varieras på många sätt. Koka ärtor, morötter, lök och potatis tillsammans med grönsaksbuljong. Mixa till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
  • Pannbiff med potatis: En klassisk och mättande rätt. Stek pannbiffar av blandfärs och servera med stekt potatis och en sallad eller grönsaker.
  • Grönsaksgratäng: En läcker och prisvärd vegetarisk rätt. Skiva zucchini, aubergine, paprika och lök och lägg dem i en form. Täck med en smet av mjöl, mjölk och ost och grädda i ugnen.
  • Risotto : koka ris med grönsaker eller svamp och ostar till en mättande och smakrik rätt.

Dessa är bara några exempel, det finns många andra alternativ också. Var kreativ och använd ingredienser du redan har hemma och prova nya recept.

Läs också

  1. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen 
  2. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  3. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  4. 10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter