3-års trots: Så hanterar du en arg treåring

andas eller gå vid 3 års trots

Tänk att du plötligt vaknar upp en dag mitt i livet. Du förstår inte allt som sker, du vet inte hur du ska tolka din omgivning och du har ingen aning om vad som kommer runt hörnet. Det är vad som händer ditt barn när det kommer in i 3 års trotsåldern. Hjärnan håller på att utvecklas och det är många olika signaler som ska hanteras samtidigt. Ditt barn trotsar inte dig för att vara elak utan för att förstå världen och sin roll i den.

När ditt barns 3-års trots stormar som värst

Nör ditt barn kommit i 3 års trots kan en del dagar vara kämpiga och det kan vara svårt att inte tappa humöret. Försök lugna situationen men våra uppmaningar här nedan.

Andas!

Det kan låta enkelt och lätt, men är precis det motsatta. Att behålla lugnet när ditt barn rasar är en prövning. Men när det sker är det ingen idé att försöka resonera och förklara. Ditt barn är inte mottagligt för argument och logik precis i stunden, utan det gör du bäst efteråt. Försök istället att vara lugn, andas och om möjligt låt någon annan ta över för en stund.

Skoja!

Med lite humor kan du och ditt barn lösa situationen med skratt istället för att ni bråkar. Om ditt barn till exempel inte vill ta på sig vinterskorna, så sätt vantarna på fötterna och tvärtom. Bus och skoj kan således hjälpa er att styra undan från en större sammandrabbning.

Gå!

Ett bra sätt att undvika ett kommande utbrott är att du och ditt barn lämnar i tid. Var lyhörd och uppmärksam på ditt barns signaler. Om ni exempelvis är i en affär eller på ett kalas, kan du se till att ni kommer iväg innan situationen blir för jobbig för ditt barn. Det kan betyda att du inte får handlat allt du vill eller stanna så länge som du önskar, men kan vara värt det priset. Håll i minnet att det är en period i ditt barns liv som går över och ett viktigt steg till självständighet och utveckling. Din roll som förälder är att hjälpa ditt barn hantera situationen på ett så bra sätt som möjligt.

Tre års trots är inte ett krig som någon av er måste vinna, utan ni ska båda gå ut som segrare.

Njut också av dem fina stunderna med din treåring, på många sätt är det också en fantastisk ålder.

Du kanske gillar:

Få ditt barn att le idag

Avslappningsövningar för barn

Läs också

  1. 2-års trots: Så hanterar du en 2-åring i trotsperiod!
  2. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  3. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  4. 10 värdefulla tips som alla föräldrar behöver
  5. 10 tips för att underlätta nattningen