10 tips för att underlätta nattningen

Blir dina barn också helt plötsligt oväntat pigga just innan läggning? Kämpar ni också med timslånga nattningar? Här är tio knep som garanterat får din lille vilding att somna. 

1. Sjung så monotont att barnet somnar av tristess.

2. Alternativt bara humma. Du vet själv hur sövande det är med folk som bara säger ”Hmm, hmm” när du själv är entusiastisk. Barnet tröttnar snart på dig och vänder sig om och slocknar.

3. Vänta tills barnet är trött. Det finns inget mer frustrerande än att försöka få en slingrande, fnittrig unge att ligga still. Det skulle väl vara att försöka få ner en näve gräshoppor i en flaska kanske.

4. Klistra upp självlysande stjärnor och planeter i taket ovanför sängen. Sätt igång att räkna, vid 114:e stjärnan sover barnet. Eller du.

5. Proppa barnet fullt med välling. Det blir lika sömnigt som du efter en portion carbonara en fredagskväll. (Gillar ni inte välling? Poängen är att se till att barnet är mätt. En hungrig unge kan i värsta fall förväxlas med en rabiessmittad coyote.)

6. Minns du hur svårt det var att hålla sig vaken på lektionerna i skolan? Rota fram en lite för avancerad faktabok och börja läs med din mest knastertorra stämma.

7. Det är ingen slump att en av barnbokklassikerna heter ”Emma Tvärtemot”. Tala om för barnet att det är strängt FÖRBJUDET att gå och lägga sig i sängen.

8. Rutiner. Jättetrist tips. I det här finns inte plats för nåt skämtande. Och det är just det som är meningen.

9. Lämna din egen stress utanför sovrumsdörren. Barn har ett sjätte sinne när det gäller stress. Som en blodhund sniffar de till sig minsta lilla stresshormon som du utsöndrar och det funkar som värsta stubinbränslet. Kaboom! Ungen exploderar i gnäll och trots och ett allmänt hopplöst tillstånd. (Beakta cirkeleffekten här: stresshormon – ungen trotsar – ytterligare stresspåslag – ungen dubbeltrotsar, osv, osv.)

10. Gosa, gosa, gosa. Mys och mys. Småprata och tramssjung, klappa på håret och klia på ryggen. Snart är barnet tonåring och kickar ut dig ur rummet. Och då är det du som behöver tips på hur du ska kunna somna utan din lilla varma pyjamasunge bredvid dig.

Av: Viktoria Hansén
Foto: Istock