10 värdefulla tips som alla föräldrar behöver

Att vara förälder kan ibland kännas lite övermäktigt. Råd, hjälp och tips välter in från alla möjliga håll. Denna guide (och ditt sunda förnuft) ger dig förhoppningsvis det självförtroende du behöver för att vara den bästa föräldern till ditt barn.

1. Det är inte farligt att vara osams

”Att mamman och pappan grälar skadar inte barnet. Tvärtom, när barnet födes vet det att så kan det vara, det hör till vardagen”, skriver Malin Alfvén och Kristina Hofsten i Trotsboken. Lika klokt som sant! Alla humör hör livet till och det tjänar inte till att ha allt för dåligt samvete över att man inte alltid är på topp inför andra. Vi vill ju visa dem hela livet, och lära dem förhålla sig till alla känslor. Blir bråken en för stor del av vardagen ska man dock inte vara rädd för att be om hjälp och stöd utifrån.

Läs också: ”Bebisens 10 utvecklingssteg”

2. Svara på frågor

Den ständiga frågan ”varför” kan i ärlighetens namn vara lite tjatig. Men det är bara en fråga ställd av nyfikenhet och ett sätt för ditt barn att lära sig nya saker. Därför är det viktigt att alltid svara. Slutar du svara, slutar de fråga vilket hämmar deras nyfikenhet och viljan att lära sig nya saker.

3. Vila, värme och närhet vid sjukdom

”Förutom eventuell behandling är det framför allt tre saker den som är liten och sjuk ofta behöver: vila, vätska och närhet. […] Många sjuka barn vill vara nära, nära. Att tillbringa dagen i pappas eller mammas knä eller tätt intill i sängen eller soffan kan kännas skönt när kroppen värker eller febern stiger. Ibland kan en tillfällig bädd i köket eller vardagsrumssoffan vara en bra lösning för alla”, skriver Maria Fröjdh och Maria Zamore i Vi föräldrars stora bok om barn. Tre ord – vila, värme och närhet – som är viktiga att bära med sig när ens barn behöver lite extra stöd!

4. Var barnslig

Låt ditt barn se barnet i dig. Skratta, busa och jaga dem samtidigt som du säger ”Nu kommer jag och tar dig…”. Det kan vara skönt att släppa den vardagliga stressen ibland – plus att du och ditt barn kommer ha roligt på köpet!

Läs också: ”5 missar vi alla gjort med första barnet”

5. Prata, prata, prata!

”Du ska börja tala med dina barn samma dag som de föds och sedan ska du fortsätta med det livet ut. Till att börja med ska du spegla barnens inre upplevelser i ord men även i tonfall, minspel och gester. Efter hand handlar det mer om att du ska hjälpa dem att själva sätta ord på sina tankar och känslor. Det här låter kanske enkelt och självklart men det är det verkligen inte, och det vet nog alla föräldrar”, skriver Per Wallroth i Mentaliseringsboken. Att prata med sina barn, helhjärtat, kontinuerligt och med nyfikenhet, kan vara något av det viktigaste man kan göra som förälder.

6. Du duger!

”Föräldrar skall inte lära barn att bli perfekta. Föräldrar skall lära barn att de duger som de är”. Orden är hämtade ur Petra Krantz Lindgrens bok Med känsla för barns självkänsla, men det är faktiskt inte Petra utan en Fia, 8 år, som är avsändare till citatet. Vad mer finns att tillägga? Helt rätt, Fia!

7. Ha inte matpanik

Acceptera udda matvanor och erbjud ditt barn variation. Men framför allt, pressa inte och oroa dig inte. Ditt barn äter när hen är hungrig.

Läs också: ”15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag”

8. Lev i nuet

Den där checklistan du har – tvätta kläder, köpa nya nappar eller vattna blommorna – ta inte för allvarligt på den. Ibland kan det vara skönt att strunta i plikten och vara närvarande med ditt barn. Er tid tillsammans är dyrbar och är över snabbare än du tror!

9. Ett steg i taget

Är det dags att gå från nappflaska till pipmugg eller från spjälsäng till riktig säng? Det kan lätt bli överväldigande för ditt barn. Underlätta förändringen genom att låta ditt barn leka med den nya muggen eller läsa saga i den nya sängen för att göra övergången så smidig som möjligt. När de bekantat sig med den nya upplevelsen, kan förändringen ske betydligt lättare.

10. Våga be om ursäkt

Vi gör alla misstag och fel ibland, det är helt okej. Men våga erkänna det och be om ursäkt. Detta lär dina barn att det är okej så länge du är medveten om det och sedan ber om ursäkt.

Foto: Unsplash

Se i videon nedan: 5 tips på saker att göra med barn när du vabbar 

Läs också: Bästa ångstationen för släta och fina kläder

Läs också

  1. Lär dig det viktigaste om barnuppfostran - på bara en minut!
  2. 15 saker du med barn säger dagligen 
  3. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma