Psykologerna: ”Så gör du barnens skärmtid till något bra”

skärmtid- barn som sitter med ipad i soffan

72% av alla tvååringar använder internet, enligt en färsk undersökning. Ändå är just skärmtid något som fortfarande ger föräldrar dåligt samvete och oro. Vi frågade psykologerna om hur man guidar sitt barn rätt vid skärmen.

Brukar ditt barn också få koppla av, roa sig eller bara fördriva lite tid framför paddan? Enligt undersökningen Svenskarna och internet är det rätt sannolikt. I dagsläget använder hela 72% av alla tvååringar i Sverige internet, framför allt för att titta på TV och film och till viss del för att använda spel- och läroappar. För vissa föräldrar är barnens skärmtid en självklar del i vardagen, medan andra – trots att det är så vanligt – inte kan släppa oroskänslorna för att barnen på något sätt ska ta skada av all skärmtiden.

Läs också: ”LOGOPEDEN: 5 bra och utvecklande appar till ditt barn”

Charlotte Bergström och Emma Engman driver FUNKA Psykologi och svarar även på frågor om barns psykiska hälsa på Vimedbarn.se. De är överens om att små barns användande av skärmtid kan vara både positivt och negativt beroende på hur man som förälder guidar barnet vid skärmen.

–  Appar och internet är ett sätt till stimulans, på samma sätt som andra leksaker. Använder barnet läroappar kan det ju stimulera till lärandet, men framför allt är det ju ett smidigt sätt att roa barnet främst för föräldrarna, berättar Emma Engman.

Viktigt att föräldrar guidar barnet under hens skärmtid

Och när det kommer till små barns internetanvändande har just föräldrarna en väldigt betydelsefull roll.

– Ett litet barn har inte förmågan att sätta gränser och blir därför lätt sittande hur länge som helst om man inte är uppmärksam som förälder. Eftersom det finns så många möjligheter är det jättespännande för barnet, belöningssystemet går på högvarv, säger Emma Engman.

Mycket tyder även på att små barn har ett behov av att få sensoriska upplevelser, som kan stimulera smak, lukter och känsel, och det kan en skärm inte bidra med.

– Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Man kan se aktiviteten vid skärmen som en språngbräda och ta vara på intressena det väcker, till exempel att plocka fram ett riktigt pussel efter att barnet pusslat i en app, eller att erbjuda barnet att baka eller hjälpa till att laga mat efter att barnet spelat ett spel om mat, föreslår Charlotte Bergström.

Läs också: ”Så påverkas ditt barn av skärmtid”

Erbjud i första hand barnsäkrat material

Som förälder är det också viktigt att vara delaktig i vad små barn konsumerar på internet. Dels för att de inte kan avgöra själva vad som är lämpligt för dem, och dels för att det kan vara svårt att sortera vad de tar in. På sistone har det rapporterat om ”Elsagate”, fenomenet med klipp på Youtube som vid första anblick ser ut som tecknat material för barn men som innehåller inslag av våld, alkohol och sexism.

– Steg ett är såklart att minimera risken att små barn får upp sånt material. Det gäller som förälder att ha koll på vad som kan hända, så finns det risk att barnet hittar sånt här material på till exempel Youtube måste man som förälder vara beredd på det. Man kan sitta med när barnet tittar eller erbjuda appar där materialet är barnsäkrat, säger Emma Engman.

Vad gör man om barnet råkar se något som man uppfattar som olämpligt eller obehagligt?

– Det är inte säkert att barnet uppfattar det på samma sätt som man gör som vuxen, så fråga barnet vad som hände och utgå från det, tipsar Emma Engman.

– Många föräldrar är negativa till att barn håller på med skärmar, och ser det som ett nödvändigt ont som ger dåligt samvete. Det blir lättare om man håller sig nyfiken. Prata om det tillsammans istället! Skapar ni från början en öppen relation till det hela istället för att vifta bort det med ett ”nej, fy vad hemskt!” bäddar ni för nyfikenhet och en god kommunikation, säger Charlotte Bergström.

”Mer fokus på vad som visas på skärmen än  skärmtid”

Vanja Wikström är influencern som inte bara påverkar sin egen målgrupp genom blogg, podd och instagram – utan även små internetanvändare som delägare i varumärket Babyloonz som producerar material både på Youtube och i appform för de yngsta. Deras program på Youtubekanalen ses närmare två miljoner gånger i månaden, och som en bekräftelse på statistiken om småbarns internetanvändning från Svenskarna och internet går deras siffror stadigt uppåt.

– Jag ser det som en naturlig utveckling allt eftersom teknologin går framåt. Världen ser helt enkelt inte likadan ut nu som för 10 år sen. Det är lätt att bli utvecklingsfientlig och idealisera sin egen ungdom där teknologin inte var lika långt framskriden. Jag tycker att det som bör vara mer i fokus än själva skärmtiden är var som faktiskt visas på skärmarna. En skärm är en fantastisk möjlighet att både underhålla och utveckla om det görs med omsorg. Det som visas på Youtube idag har ofta en väldigt låg kvalité och innehåller begränsade läroelement. Vi har tydliga riktlinjer för hur ett barnprogram ska byggas upp och har alltid barnens välbefinnande och utveckling i fokus.

Läs också: ”4 anledningar till att trots är något BRA”

Några av de mest populära klippen är en borsta tänderna-låt och lugnande musikvideor som ska underlätta nedvarvning och läggning.

– Jag tror att de uppskattas eftersom videosarna innehåller välproducerad, fin barnsång på svenska, att de populära Babyloonzbebisarna är med och att tempot vi klippt ihop i videon i och färgerna tilltalar barn. Sen tycker föräldrar om filmerna för att de underlättar en situation som annars kan vara ganska bökig.

Prenumerera på LOPPIs nyhetsbrev!

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!

Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Läs också

  1. Logopeden tipsar – 4 bra och utvecklande appar till dina barn
  2. Minska barnens skärmtid: 8 användbara tips
  3. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020
  4. Så påverkas ditt barn av skärmtid