Minska barnens skärmtid: 8 användbara tips

Skärmtid barn

Det kan lätt bli en hel del onödig skärmtid så varför inte ha en helt skärmfri dag? Här är åtta tips för mindre skärmtid för både dig och barnen. 

1. Slösurf?
Slösurf är när vi inte har något bättre för oss och då tar till paddan eller telefonen. Det är väl okej, bara det inte blir för ofta. Det bästa du kan göra är att avsätta begränsad tid för slösurf. Till exempel att barnen får en timmes slösurf varje eftermiddag när ni förbereder middagen, du får din timme när barnen somnat. Ett tips är att helt lägga bort skärmarna fram tills dess.

2. Locka med annat
Gör ditt barn medvetet om att det finns massor av annat roligt att göra utanför skärmen. Visa andra leksaker, ta fram ritblocket, gör egen lera eller lek kurragömma tillsammans. I leken är det bara fantasin som sätter gränserna.

3. Tänk på förr i tiden

Att säga till barn att ”förr i tiden hade vi minsann ingen tv” brukar fungera sådär. Men att titta i böcker och berätta om hur det var på till exempel stenåldern kan gå hem. Berätta om hur människan levde då och klarade sig utmärkt utan både telefon och ipad.

Läs också: 7 saker du ska göra om du har svårt att sova

4. Bygg en koja
Att bygga en koja är en rolig aktivitet som kan engagera hela familjen. Antingen så bygger ni en klassisk trädkoja med brädor utomhus eller så gör ni en mysig koja under matbordet med hjälp av filtar, lakan och kanske en ljusslinga eller två. Garanterat mysfaktor och ett perfekt ställe att sitta och läsa böcker på.

5. Barn gör som vi
Barn gör som bekant inte som vi säger utan som vi gör. Lägg helt enkelt bort dina egna skärmar om du vill att dina barn ska minska deras tid framför skärmen. Enkelt!

6. Padda i bilen
När det är dags för bilresor, långa som korta, är det lätt att paddan eller mobilen får hänga med mil efter mil. Försök få barnen att upptäcka saker utanför bilen istället. Kanske kan ni leka roliga billekar. Bestäm att ni ska leta efter djur, skyltar och vatten och den som ser det först ska ropa sitt namn.

Läs också: Så får förskolepedagogerna mer tid med ditt barn 

7. Sagor i ljudform
Att lyssna på ljudböcker är avkopplande och mysigt, men gör det då från stereon/bilstereon så att barnen inte fastnar med varsin padda i alla fall.

8. Den digitala barnvakten
Vill du läsa mer om skärmtid och barn? Patrik Wincent har skrivit boken ”Den digitala barnvakten” där du hittar det senaste kring vad forskningen säger, vilka symptom vi börjat se redan nu och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Förhoppningen är att boken ska vara en bra hjälp för blivande föräldrar eller föräldrar som har små barn (0-10 år), och som behöver tips och konkreta råd kring hur de skall förhålla sig i hemmet och i sin vardag kring barnens teknologi.

Artikelbild: Steve Heap/ Shutterstock

Läs också

  1. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
  2. Så påverkas ditt barn av skärmtid
  3. Psykologerna: "Så gör du barnens skärmtid till något bra"