Hur minskar man skärmtiden för barn? 8 användbara tips

Nästan alla använder mobilen, datorn eller ipaden. Men varför inte ha en helt skärmfri dag? Här är åtta tips för mindre skärmtid för både dig och barnen. 

1. Jobb eller slösurf?
Många behöver sin telefon eller skärm för att kunna arbeta, men är det verkligen bara det du använder den till alla jobbtimmar? Det bästa du kan göra är att bestämma dig för när du ska slösurfa och när du ska jobba. Ett tips är att helt lägga bort skärmarna när du kommer hem från jobbet.

2. Locka med annat
Gör ditt barn medvetet om att det finns massor av annat roligt att göra utanför skärmen. Visa andra leksaker, ta fram ritblocket, gör egen lera eller lek kurragömma tillsammans. I leken är det bara fantasin som sätter gränserna.

3. Tänk på förr i tiden
Att säga till barn att “förr i tiden hade vi minsann ingen tv” brukar fungera sådär. Men att ta fram historieboken och berätta om hur det var på till exempel stenåldern kan gå hem. Berätta om hur människan levde då och klarade sig utmärkt utan både telefon och ipad.

Läs också: 7 saker du ska göra om du har svårt att sova

4. Bygg en koja
Att bygga en koja är en rolig aktivitet som kan engagera hela familjen. Antingen så bygger ni en klassisk trädkoja med brädor utomhus eller så gör ni en mysig koja under matbordet med hjälp av filtar, lakan och kanske en ljusslinga eller två. Garanterat mysfaktor och ett perfekt ställe att sitta och läsa böcker på.

5. Barn gör som vi
Barn gör som bekant inte som vi säger utan som vi gör. Lägg helt enkelt bort dina egna skärmar om du vill att dina barn ska minska deras tid framför skärmen. Enkelt!

6. Padda i bilen
När det är dags för bilresor, långa som korta, är det lätt att paddan eller mobilen får hänga med mil efter mil. Försök få barnen att upptäcka saker utanför bilen istället. Kanske kan ni leka roliga billekar. Bestäm att ni ska leta efter djur, skyltar och vatten och den som ser det först ska ropa sitt namn.

Läs också: Så får förskolepedagogerna mer tid med ditt barn 

7. Sagor i ljudform
Att lyssna på ljudböcker är avkopplande och mysigt, men gör det då från stereon/bilstereon så att barnen inte fastnar med varsin padda i alla fall.

8. Den digitala barnvakten
Vill du läsa mer om skärmtid och barn? Patrik Wincent har skrivit boken “Den digitala barnvakten” där du hittar det senaste kring vad forskningen säger, vilka symptom vi börjat se redan nu och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Förhoppningen är att boken ska vara en bra hjälp för blivande föräldrar eller föräldrar som har små barn (0-10 år), och som behöver tips och konkreta råd kring hur de skall förhålla sig i hemmet och i sin vardag kring barnens teknologi.

Foto: Istockphoto

Har du tappat mobilen i vatten? Då finns det några saker du måste göra direkt. Se alla steg i videon nedan.

Läs också

  1. 11 säkra soltips för hela familjen
  2. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
  3. Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks