4 anledningar till att trots är något BRA

Tips om ditt barn trotsar

Skrik, ilska och motvillighet till minsta lilla. Att gå igenom perioder av trots är nog inget föräldrar listar som det härligaste med föräldraskapet. Men, faktum är att trotset är en viktig del av barnets utveckling, och det finns faktiskt (tro det eller ej) saker som är BRA med trotsandet. Vi har listat fyra punkter!

Ens annars nöjda lilla unge ligger plötsligt på golvet och gråter som om världen håller på att gå under. Anledningen? Ketchupen hamnade på fel plats på tallriken, eller så var det kanske fel bestick som dukats fram. I 2-3-årsåldern märker de flesta föräldrar en peak i trotsandet, och alla bråk som plötsligt uppstår från ingenstans tär på såväl föräldrar som barnet själv. Enligt Psykologiguiden.se är det också en av de vanligaste anledningarna att föräldrar söker professionell hjälp vilket sätter fingret på påfrestningen trotset kan innebära.

Hur tar man sig igenom trotsen på bästa sätt, för både barn och förälder? Prata om det med nära och kära (jo, så gott som alla föräldrar har nog en trotshistoria att bjuda på och känna igen sig i), sök professionell hjälp om du känner att det behövs och fokusera på ljusglimtarna. Vi har listat fyra av dem här nedan!

Läs också: Trotsiga barn? 8 orsaker till att ditt barn får utbrott

1. Det får barnet att hitta självkänslan

För att landa i sin egen självkänsla måste man också veta var ens egna gränser går. Och hur vet man egentligen något utan att prova? Genom att testa sina gränser lär sig barnet vad hen vill och vem hen än. Det gör helt enkelt barnet mer redo för det självständiga liv som väntar vid en äldre ålder.

Läs också: ”Så blir du världens bästa förälder – 8 tips!”

2. Trots är utveckling

”Visst gör det ont när knoppar brister” går såklart att applicera på många saker här i livet, och trotsåldern är en av dem. Att utvecklas är sällan lätt, och trotset är en tydlig biverkan av just den utveckling barnet går igenom. Men även om utveckling är tufft leder det ju till något bra. Lugnare tider kommer, håll ut!

Läs också: ”Därför sover ditt barn dåligt – 12 anledningar”

3. … även för föräldern!

2-3-årsåldern, då många upplever trots som allra mest, är ju faktiskt också åldern då barnet mer definitivt går från att vara bebis till att vara ett småbarn. Det kräver såklart inte bara omställning för barnet, utan även för dig som förälder. En bebis som gör något man inte vill avleder man ofta genom att flytta på hen, säga ”aj aj” eller kanske distrahera med något. Ett litet barn förstår mer och kräver därför att bemötas på ett annat, snäppet mer avancerat och förklarande, sätt när hen behöver vägledas. Det kommer inte vara lätt och du kommer få bita dig i tungan många gånger, men du kommer också utvecklas!

Läs också: ”Bebisens 10 utvecklingssteg”

4. Relationen kan förbättras

Även om det känns som att man inte gör annat än bråkar på varandra är konflikterna något som faktiskt kan fördjupa er relation. Genom att gå igenom tuffare perioder, och visa för barnet att det är okej att inte alltid vara sams och att man kan bli vänner igen, gör ni något för er långsiktiga relation. Du vill ju att ditt barn ska känna att hen kan komma till dig även i svåra tider längre fram i livet, och att öva på att lära sig konflikthantering i en trygg miljö är något ditt barn kommer ha glädje av i andra sammanhang.

Artikelbild: Mamaza/ Shutterstock

Mer:

6 anledningar att handla ekologiskt till familjen

Läs också

  1. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  2. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
  3. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla