Sommarlov med barn – 15 aktiviteter till sommarlovet

Sommarlovet är en magisk tid på året för både barn och föräldrar. Med soliga dagar och längre kvällar erbjuder sommaren en perfekt möjlighet att skapa oförglömliga minnen tillsammans. Men att underhålla barn under en lång ledighet kan också vara en utmaning. Här kommer tips på kreativa och roliga aktiviteter som hela familjen kan njuta av under lata dagar, hela sommarlovet!

 

15 tips på aktiviteter att göra under sommarlovet!

1. Utforska naturen:

Gå på upptäcktsfärd i en närliggande skog eller park. Ni kan leta efter olika växter, insekter och fåglar. Promenader, vandringar, cykelturer eller strandbesök är utmärkta sätt för barn att upptäcka naturen. Packa en picknick och njut av en dag ute i det fria – perfekt aktivitet till sommarlovet!

2. Bygg en koja

Använd grenar, filtar och rep för att bygga en koja i trädgården eller skogen. Det blir en perfekt plats för barnen att leka och använda sin fantasi.

3. Bli konstnärlig – pyssla och skapa: 

Uppmuntra ditt barn att prova på olika konstnärliga aktiviteter som att måla, rita, skulptera eller fotografera under sommarlovet. Samla material som snäckor, stenar och pinnar och låt barnen göra sina egna konstverk. Pyssel med naturmaterial kan vara både roligt och lärorikt. Om ni har tillgång till en strand med släta stenar är det en rolig aktivitet att samla stenarna och måla på dessa!

4. Sport och spel:

Anordna sportdagar hemma med lekar som ägg- och skedlopp, säckhoppning eller fotboll.

Om det är dåligt väder kan ni spendera en dag med brädspel, kortspel och pussel. Välj ut era favoritspel eller prova på några nya. Det är ett bra sätt att ha kul tillsammans och träna hjärnan samtidigt.

5. Vattenlekar:

Sätt upp en liten pool, vattenspridare eller använd vattenballonger för att svalka er på varma dagar. Vattenlekar är alltid en hit bland barn.

5. Sommarläsning i biblioteket: 

Besök det lokala biblioteket och välj ut sommarböcker tillsammans. Läs högt för varandra eller skapa en liten bokklubb där ni diskuterar vad ni har läst. Många bibliotek erbjuder dessutom sommarläsprogram som kan uppmuntra barn att läsa mer.

6. Matlagning och bakning:

Involvera barnen i matlagningen. Gör enkla recept som hemmagjord glass, smoothies eller baka kakor tillsammans. Det är ett roligt sätt att spendera tid tillsammans och lära sig något nytt. Att göra en enkel lunch kan vara både kul och lärorikt för barnen.

7. Trädgårdsarbete:

Starta ett litet trädgårdsprojekt tillsammans under sommarlovet. Plantera blommor, grönsaker eller örter och låt barnen vara med och vattna och sköta om växterna. Det är både lärorikt och roligt att följa växternas utveckling. Det går även att göra om ni bor i lägenhet – då är det bara att göra en mini-odling på fönsterbrädan!

8. Skattjakt:

Organisera en skattjakt i trädgården, i parken eller inomhus på regniga dagar. Skapa ledtrådar och göm små skatter för barnen att hitta. Det är ett spännande sätt att uppmuntra problemlösning och lagarbete.

9. Gör er egen film:

Låt barnen skapa sin egen film eller teaterpjäs och framför den för familjen.

10. Camping i trädgården:

Om ni har tillgång till en trädgård, sätt upp ett tält och tillbringa en natt under stjärnorna. Berätta spökhistorier, grilla marshmallows och njut av naturen nära hemmet.

11. Vetenskapliga experiment:

Gör roliga och säkra vetenskapliga experiment hemma, det finns massor av idéer på internet.

12. Gå på museum:

Många museer har speciella utställningar och aktiviteter för barn under sommaren. Det är ett bra sätt att kombinera lärande med nöje.

13. Besök en bondgård:

Många bondgårdar erbjuder besök där barnen kan träffa djur, lära sig om jordbruk och kanske till och med prova att mjölka en ko eller plocka ägg.

14. Kreativa verkstäder:

Många städer runtom i Sverige erbjuder kreativa verkstäder och workshops för barn under sommaren. Det kan vara allt från keramikmålning till teaterlektioner. Kolla upp lokala evenemang och anmäl er till något spännande!

15. Besök en djurpark eller 4H-gård:

Tillbringa en dag på en djurpark eller en 4H-gård. Det är ett fantastiskt sätt för barn att lära sig om olika djur, hur man tar hand om dem och hur de lever i sina naturliga miljöer.

Läs mer: Roliga saker att göra med barn i Stockholm, Göteborg och Malmö

Kom ihåg, viktigast av allt är att ha roligt tillsammans. Sommarlovet är en tid att skapa minnen som varar livet ut. Hoppas dessa förslag ger inspiration till en oförglömlig sommar!

Lästips: 

Sommarlov på SVT 2024 sändningstider, artister och programledare

Kaffesump mot myror – tipsen för att hålla småkryp borta från köket

50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn