Midsommar 2024: Fira i Stockholm, Göteborg och Malmö 

Midsommar är en av de mest älskade och traditionella högtiderna i Sverige. Det är en dag fylld av blommor, dans, sång och gemenskap. Under denna ljusa tid på året, när solen knappt går ner, firas midsommar med stort engagemang över hela landet. I våra tre största städer – Stockholm, Göteborg och Malmö – finns det en mängd olika evenemang och aktiviteter som lockar både invånare och besökare. Från klassiska midsommarstångsresningar och folkdansuppvisningar till moderna festivaler och familjevänliga aktiviteter, erbjuder varje stad en unik upplevelse av denna älskade sommartradition.

Låt oss ta en närmare titt på hur midsommar firas i dessa städer och vad man inte får missa under denna magiska dag!

Varför firar vid midsommar?

Efter julafton är midsommar den kanske viktigaste och mest älskade högtiden i Sverige. För många markerar midsommar sommarens början och starten på en härlig semester. Men historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet.

Midsommartraditionen går långt tillbaka i tiden, och firandet kan spåras ända till 1500-talet. Midsommar firades till en början till minne av Johannes Döparen. Fram tills 1952 inföll midsommarafton alltid den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni). Men eftersom detta ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag, och nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni.

Läs mer om midsommarfirandets historia på Nordiska museets hemsida.

När är det midsommar 2024?

Vilket datum midsommar infaller på varierar varje år, men i 2024 infaller högtiden  fredagen den 21 juni.

Det händer på midsommar 2024 i Stockholm, Göteborg och Malmö

Hur man firar högtiden är högst individuellt. Vissa familjer har som tradition att åka till landstället medan andra stannar kvar i stan och inte uppmärksammar dagen mer än att äta lite jordgubbar. Oavsett hur du väljer att fira, finns det en uppsjö av aktiviteter och firanden i landets största städer.

Midsommar 2024 i Stockholm

Midsommar på Skansen är något av en institution i Stockholm, och har firats sedan parkens grundande 1886. Här kan du delta i olika lekar med barnen, se hur midsommar firats genom historien, smaka på högtidens läckerheter och besöka Skansens djur.

Midsommar på Hasselbacken bjuder på en kombination av midsommartraditioner och buffé med ett svängigt DJ-set!

Midsommar på Mosebacketerassen har ett firande för hela familjen. Förutom den vanliga menyn finns det korv, glass och det blir sång och dans. DJ och årets sångledare är Patrik Arve.

Fira midsommar med ett besök på museum. Många museum håller stängt på helgdagar, men några har faktiskt öppet även denna dag. Men dubbelkolla museets hemsida för avvikande öppettider under midsommarhelgen.

Dessa museer har öppet: 

I Stockholms skärgård finns det också flera ställen som organiserar midsommarfiranden. Exempelvis Hotell Djurönäset, Sandhamn och Grinda.

Midsommar 2024 i Göteborg

Även Göteborg bjuder på en hel del aktiviteter på midsommar, oavsett om du vill hålla dig på land eller ute till havs.

Slottsskogen bjuder på klassiskt midsommarfirande med midsommarstång, dansuppvisning och lekar. De stora öppna ytorna och den vackra skogen bjuder in till en trevlig miljö, som upplagt för midsommar.

Midsommar i 1700-miljö på Gunnebo slott. Det bjuds på traditionsenliga ringlekar och folkdans hela dagen. Midsommarafton inleds klockan 11 och två timmar senare reser man stången, därefter blir det ringdans.

Liseberg. Vill du skippa alla midsommar traditioner kan ett besök på Nordens största nöjespark, vara ett festligt alternativ.

Även Göteborg är omringat av vackra skärgårdsöar som styr upp härliga midsommarfiranden i riktig skärgårdsanda.

Källo-Knippla, Vrångö och Öckerö är tre alternativt som erbjuder aktiviteter, dans och midsommarlekar!

På Källö-Knippla börjar firandet klockan 16 med ringlekar, lotterier, chokladhjul och midsommarstång. På Vrångö fylls hamnen traditionsenligt av gästbåtar under midsommarafton och det brukar erbjudas dans, fiskedamm och livemusik. Midsommarfirandet på Öckerö hembygdsgård går heller inte av för hackor och brukar innehålla inslag som dans kring stången, glass till barnen, och friluftsgudstjänst på midsommardagen.

Midsommar 2024 i Malmö

Midsommarfirande i Folkets park bjuder på ett dans runt midsommarstången blir det musik och underhållning.

Midsommarfirande på Bulltofta med musik, dans och fika. Ta med egna blommor att pryda midsommarstången med.

Elinelunds lekplats bjuder på ett fullspäckat schema under midsommarhelgen. Kom redan på förmiddagen med blommor och björkris för att vara med och klä stången, sedan väntar dans runt stången och lekar hela dagen. Framåt kvällen slår chokladhjul och lotterier upp sina portar.

Svenska kyrkan anordnar midsommarfirande på flera platser runt om i Malmö, där det bjuds på dans runt midsommarstången, tårta och kaffe. Här hittar du all information om Svenska kyrkans firanden.