Nationaldagen 2024: Tips på saker att göra

Den 6 juni infaller Sveriges nationaldag och det firas på olika sätt runtom i landet. Många familjer har årliga traditioner för att uppmärksamma dagen och vissa använder nationaldagen till att sola och bada eller ha en mysig picknick i en närliggande park.

Varför firas Sveriges nationaldag den 6 juni?

Sveriges nationaldag kallades tidigare för ”svenska flaggans dag” och började firas redan i början på 1890-talet. Idén för nationaldagen kom för att grannländerna Norge och Danmark hade sina nationaldagar, 17 maj respektive 5 juni.

Men 6 juni var inte ett helt självklart val. Det fanns till en början flera olika förslag på vilket datum det skulle bli. Däribland midsommardagen och 30 november. Men valet föll till sist på 6 juni. Anledningen till att man tillslut valde det datumet var för att man redan firade Gustafsdagen då. Den 6 juni är nämligen årsdagen för när Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523.

Gustafsdagen var redan en inofficiell nationaldag fram till 1916 då den instiftades som Svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag.

Är Sveriges nationaldag en röd dag?

Nationaldagen är en röd dag. Tidigare var Annandag pingst en röd dag men 2005 ändrade man så att nationaldagen istället blev en helgdag. Röda dagar betyder i regel ledighet från arbete eller skola.

Tips på saker att göra på nationaldagen 2024

Det finns en mängd olika sätt att uppmärksamma Nationaldagen – och om vi har sån tur att solen skiner är möjligheterna oändliga.

I över 130 år har Sveriges nationaldag firats på skansen i Stockholm och Stiftelsen Sveriges nationaldag ansvarar för firandet på Solliden. Traditionsenligt är Kungafamiljen på plats och en rad artister uppträder på scenen. Vanligtvis inleds firandet redan på förmiddagen med olika aktiviteter och sedan drar firandet igång närmare kvällen. Festligheterna direktsänds på SVT.

Fira nationaldagen i Stockholm

Vill man inte fira dagen på Skansen finns det flera aktiviteter runt om i huvudstaden med mat, musik och diverse aktiviteter.

Tantolunden, Södermalm. Dagen firas med musikuppträdanden, foodtrucks, dans och möjlighet att ta ett dopp i Årstaviken.

Rålambshovsparken, Kungsholmen. En riktig familjefest med ansiktsmålning, ballonger och uppträdanden av Kulturskolan, och möjlighet prova bland annat skateboard, basket och en friidrottshinderbana. Försäljning av sockervadd, glass och korv.

Gärdet, Östermalm. Traditionsenligt går Nationaldagsgaloppen av stapeln på Gärdet.

Hågelbyparken, Tumba. Bjuder in till aktiviteter för alla åldrar, uppträdanden på scenen. Ät och fika på caféer, hälsa på djuren i Hågelby 4H-gård, spela kubb, gå på styltor och mycket mer.

Restaurang Bleck, Södermalm. För nio år sedan slog restaurangen upp dörrarna för första gången. Födelsedagen, och Sveriges nationaldag anordnas en dagsfest med loppis, mat, musik och dryck.

Fira nationaldagen i Göteborg

Även Göteborg har flera uppstyra nationaldagsfiranden runt om i staden.

Nationaldags-konserten 2024, Slottsskogen. Göteborgs Symfoniker bjuder på en musikalisk upplevelse med dirigent Fredrik Burstedt och Göteborgs Symfoniska Kör.

Liseberg. Dagen till ära kommer grammisbelönade Sannex uppträda på lilla scenen.

Nationaldagsfirande med Folkdansringen. Uppmärksammar dagen med folkdans, hemslöjd, dräktparad, barnaktiviteter med mera.

Fira nationaldagen i Malmö

I Malmö firas nationaldagen med högtidliga tal, musik och uppvisningar för allmänheten på Stortorget varje år.

För att ta del av andra roliga saker att göra på nationaldagen, spana in vår guide: Roliga saker att göra med barn i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tips på aktiviteter som passar att göra på nationaldagen

Vill du istället njuta av solen på annat sätt har vi flera tips på aktiviteter som passar perfekt att göra på nationaldagen.

  • Bada! Kolla upp de bästa badplatserna i din stad och fira nationaldagen med ett uppfriskande dopp.
  • Picknick. Gör iordning en härlig picknick med alla era godsaker och gå till er favoritpark och slå er ner i solen.
  • Gå på nöjespark. Det är ofta ganska folktomt på nöjesparkerna som inte anordnar ett firande runt om i landet, så passa på att besök ett tivoli och njut av att slippa stå i kö.
  • Besök en 4H gård. Klappa djur, lek och fika på en 4H gård.
  • Åk på utflykt. Har ni tillgång till bil? Varför inte åka på utflykt till en park eller badplats i en närliggande stad.
  • Gör en tipsrunda. Har ni inte lust eller möjlighet att åka någonstans, varför inte göra en tipsrunda och låt barnen gå på jakt i trädgården eller i en park. Kul för hela familjen.
  • Baka en jordgubbstårsta. Perfekta aktiviteten för hela familjen.

Läs mer:

Jordgubbar – 5 enkla recept för både mat och bak

Utflykt med barn i Stockholm: 21 tips du INTE vill missa

Badplatser Stockholm – se hela listan här

Här är 100 perfekta frågor till pekleken