Jordgubbar – 5 enkla recept för både mat och bak
Jordgubbar är en sommarfavorit och kan användas i en mängd olika recept, både till matlagning och till bakning. Här är några enkla recept med jordgubbar att testa under sommarens varma dagar.
- Jordgubbs- och banansmoothieIngredienser:
- 1 banan
- 1 kopp färska jordgubbar
- 1/2 kopp yoghurt (eller mjölk för en lättare version)
- 1 tesked honung (valfritt)
Instruktioner:
- Blanda alla ingredienser i en blender tills den är slät. Servera direkt.
- JordgubbssalladIngredienser:
- 2 koppar färska jordgubbar, skivade
- 1/4 kopp färsk mynta, finhackad
- 1/4 kopp fetaost
- Balsamvinäger och olivolja för att ringla över
Instruktioner:
- Blanda jordgubbar, mynta och fetaost i en skål. Ringla över balsamvinäger och olivolja efter smak och servera.
- JordgubbsglassIngredienser:
- 1 kg färska jordgubbar
- 1 kopp socker
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 koppar grädde
Instruktioner:
- Blanda jordgubbar, socker och vaniljextrakt i en skål och låt stå i 1 timme för att dra ut saften från jordgubbarna.
- Blanda jordgubbar och saft i en mixer tills det blir slätt.
- Tillsätt grädde och blanda tills det är väl kombinerat.
- Häll blandningen i en glassmaskin och följ tillverkarens instruktioner för att frysa.
- Jordgubbs- och fetaostspettIngredienser:
- 16 stora jordgubbar
- 16 bitar av fetaost
- Färsk basilika
- Balsamico glaze
Instruktioner:
- Tvätta jordgubbarna och skär av topparna.
- Skär fetaosten i bitar som är lika stora som jordgubbarna.
- Trä jordgubbarna och fetaosten på spett, varvat med ett basilikablad mellan varje.
- När spetten är klara, ringla över balsamico glaze och servera.
- Jordgubbsmuffins
Ingredienser:- 2 koppar vetemjöl
- 1 1/2 teskedar bakpulver
- 1/2 tesked salt
- 1/2 kopp socker
- 1 stort ägg
- 1 kopp mjölk
- 1/4 kopp smör, smält
- 1 tesked vaniljextrakt
- 1 1/2 koppar färska jordgubbar, hackade
Instruktioner:
- Förvärma ugnen till 190 grader och klä en muffinsform med pappersformar.
- I en stor skål, kombinera mjöl, bakpulver, salt och socker.
- I en annan skål, vispa ägget och tillsätt mjölk, smält smör och vaniljextrakt.
- Tillsätt de våta ingredienserna till de torra och rör om tills det precis blandas. Vänd försiktigt i jordgubbarna.
- Fyll muffinsformarna 3/4 fulla och baka i 20-25 minuter, eller tills topparna är gyllenbruna. Låt svalna innan servering.