Jordgubbar – 5 enkla recept för både mat och bak

Recept med jordgubbar

Foto: Unsplash.com

Jordgubbar är en sommarfavorit och kan användas i en mängd olika recept, både till matlagning och till bakning. Här är några enkla recept med jordgubbar att testa under sommarens varma dagar.

 

  1. Jordgubbs- och banansmoothieIngredienser:
    • 1 banan
    • 1 kopp färska jordgubbar
    • 1/2 kopp yoghurt (eller mjölk för en lättare version)
    • 1 tesked honung (valfritt)

    Instruktioner:

    • Blanda alla ingredienser i en blender tills den är slät. Servera direkt.
  2. JordgubbssalladIngredienser:
    • 2 koppar färska jordgubbar, skivade
    • 1/4 kopp färsk mynta, finhackad
    • 1/4 kopp fetaost
    • Balsamvinäger och olivolja för att ringla över

    Instruktioner:

    • Blanda jordgubbar, mynta och fetaost i en skål. Ringla över balsamvinäger och olivolja efter smak och servera.
  3. JordgubbsglassIngredienser:
    • 1 kg färska jordgubbar
    • 1 kopp socker
    • 1 tsk vaniljextrakt
    • 2 koppar grädde

    Instruktioner:

    • Blanda jordgubbar, socker och vaniljextrakt i en skål och låt stå i 1 timme för att dra ut saften från jordgubbarna.
    • Blanda jordgubbar och saft i en mixer tills det blir slätt.
    • Tillsätt grädde och blanda tills det är väl kombinerat.
    • Häll blandningen i en glassmaskin och följ tillverkarens instruktioner för att frysa.
  1. Jordgubbs- och fetaostspettIngredienser:
    • 16 stora jordgubbar
    • 16 bitar av fetaost
    • Färsk basilika
    • Balsamico glaze

    Instruktioner:

    • Tvätta jordgubbarna och skär av topparna.
    • Skär fetaosten i bitar som är lika stora som jordgubbarna.
    • Trä jordgubbarna och fetaosten på spett, varvat med ett basilikablad mellan varje.
    • När spetten är klara, ringla över balsamico glaze och servera.
  2. Jordgubbsmuffins
    Ingredienser:

    • 2 koppar vetemjöl
    • 1 1/2 teskedar bakpulver
    • 1/2 tesked salt
    • 1/2 kopp socker
    • 1 stort ägg
    • 1 kopp mjölk
    • 1/4 kopp smör, smält
    • 1 tesked vaniljextrakt
    • 1 1/2 koppar färska jordgubbar, hackade

    Instruktioner:

    • Förvärma ugnen till 190 grader och klä en muffinsform med pappersformar.
    • I en stor skål, kombinera mjöl, bakpulver, salt och socker.
    • I en annan skål, vispa ägget och tillsätt mjölk, smält smör och vaniljextrakt.
    • Tillsätt de våta ingredienserna till de torra och rör om tills det precis blandas. Vänd försiktigt i jordgubbarna.
    • Fyll muffinsformarna 3/4 fulla och baka i 20-25 minuter, eller tills topparna är gyllenbruna. Låt svalna innan servering.