Från gröt till gourmet – hur man lär barnen att uppskatta mat

kräsna barn tips

Att introducera mat och lära barnen att uppskatta mat är kanske inte alltid så enkelt som man föreställer sig. Många barn blir snabbt kräsna eller ovilliga att testa, andra är ytterst tveksamma till hela konceptet med vanlig mat i början. Här kommer några tips på hur du får dina barn att uppskatta mat – oavsett om de är några månader eller några år gamla.

Låt barnen prova allt

Genom att låta barn prova många olika livsmedel tidigt så blir de faktiskt mindre kräsna senare. Det gäller dock att de får prova på så mycket som möjligt innan de har fyllt två år. Så påbörja detta tidigt, och låt barnen testa allt de vill testa.

Servera plockmat

Det bästa sättet att få barn att äta, och samtidigt upptäcka mat, stavas plockmat. Tacos är ett utmärkt exempel på sådan mat, där man kan erbjuda många olika saker och låta barnen själv bestämma vad de vill prova – och äta med händerna, dessutom. Även smårätter som tapas och liknande är perfekt.

Låt barnen hjälpa till

Självklart ska man inte sätta en vass kniv i handen på ett litet barn, eller förvänta sig att de ska hjälpa till med matlagning i 1-årsåldern. Ganska tidigt kan de dock börja hjälpa till med lättare sysslor, och det är både roligt och nyttigt. För många barn blir det nämligen roligare att äta maten när man själv har varit med och laga dem. Så låt barnen hjälpa till att röra om, blanda ihop, vispa, skära sådant som kan skäras med mindre vass kniv och så vidare. Dock ska du förstås alltid vara med och hålla koll.

Undvik tvång och hot

Hur många gånger har man inte hört föräldrar säga ”Äter du inte upp maten får du inte leka” och liknande. Och hur ofta tror ni detta fungerar? Tvång, hot och straff ger oftast motsatt effekt. Låt inte maten bli något jobbigt och kravfyllt. Be barnen testa, men vill de inte äta så tvinga inte. Spara deras mat ifall de blir hungriga senare.

Testa, och testa igen

Det är som sagt viktigt att barn får testa många olika maträtter, framför allt innan 2 års ålder men även efter. Men att testa en gång, konstatera att barnet inte gillar det och sedan aldrig erbjuda det igen är inte rätt väg. Låt barnet prova samma sak flera gånger, vid olika tillfällen. Fortsätter han eller hon att avvisa den maten så gillas det helt enkelt inte – just då. Några år senare kanske det är jättegott.

Ät tillsammans och samma mat

Du har förstås hört det förut: Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör. Detta stämmer även när det gäller mat. Ät därför mat tillsammans med ditt barn, och försök att alltid äta samma mat. På så sätt kan du visa att det är gott, om barnet är tveksam till att prova. Undvik även att säga ”usch, det där var inte gott” om det är något du inte gillar, då kommer barnet antagligen inte vilja testa, även om det kan vara något som han eller hon faktiskt skulle gilla.

Ha en avslappnad inställning

Ha alltid en avslappnad inställning till mat och ätning. Om barnet inte vill äta, undvik då att kommentera det inför barnet. Det är okej att inte gilla allt, det är okej att inte alltid vilja äta, och det är faktiskt till och med okej att äta med händerna ibland – så länge de är rena. Försök ha en så avslappnad inställning som möjligt, så kommer maten att bli något roligt istället för att förknippas med något dåligt.

Läs också

  1. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  2. 3 tips på goda och nyttiga mellanmål
  3. 3 eko-mellis barnen kommer älska
  4. 19 aktiviteter att göra på sportlovet – bloggarnas bästa tips!
  5. 5 saker att göra hemma på sportlovet