Tips på god påskfika – 7 recept på desserter att baka påsken 2024

paskfika-recept

Att toppa en god lunch med en mumsig påskfika – troligen med en hel del godis mellan måltiderna – kan verkligen bli pricken över i:et under påskhelgen! Dessutom kan det vara en mysig aktivitet att baka under påsklovet. Är du nyfiken på när påsklovet infaller i just din stad kan du spana in det här!  

Här hittar du sju smarriga recept på desserter att baka till påskfikan 2024!

Citron- och Mandelkaka

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Skal av 1 citron
  • 100 g mandelmassa, grovt riven

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det smälta smöret och mjölken.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver, och rör ner i smeten.
  3. Blanda i citronskal och mandelmassa.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen vid 175°C i ca 40 minuter.

 

Påskpyntade Cupcakes

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Frosting:

  • 100 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • Färgglad strössel eller marsipan till dekoration

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker till en fluffig massa. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten växelvis med mjölken.
  3. Fyll formar till 2/3 med smet och grädda i 175°C i ca 15 minuter.
  4. För frosting, vispa smör, florsocker, vaniljsocker och mjölk till en jämn smet. Färga om önskat.
  5. Spritsa frosting på de avsvalnade cupcakes och dekorera med påsktema.

 

Påskäggs-cheesecake

Ingredienser:

  • 200 g kex till botten
  • 100 g smält smör
  • 400 g cream cheese
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • Färgglad gelé till dekoration

Gör så här:

  1. Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant.
  2. Vispa ihop cream cheese, socker, vaniljsocker, ägg och grädde till en slät smet.
  3. Häll smeten över kexbotten och grädda i 175°C i ca 40 minuter. Låt svalna.
  4. Dekorera med färgglad gelé för att efterlikna påskägg.

 

Påskens Morotskaka

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl solrosolja
  • 5 dl rivna morötter

Frosting:

  • 100 g mjukt smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g cream cheese

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten.
  3. Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Blanda väl.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Grädda i 175°C i ca 45-50 minuter.
  6. För frosting, vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och cream cheese tills det blir en jämn smet. Bred över den avsvalnade kakan.

 

Påskscones med Apelsin och Choklad

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 2 dl mjölk
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • 100 g mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tärna och nyp in smöret tills det blir som en smulig massa.
  2. Rör ner socker, apelsinskal och den hackade chokladen.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen ca 2 cm tjock och stansa ut rundlar med ett glas eller en rund form.
  5. Grädda i 225°C i ca 12-15 minuter tills de blivit gyllenbruna.

 

Kanellängder med Kardemumma

Ingredienser:

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • Ca 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kanel

Gör så här:

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°C. Lös upp jästen i vätskan.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  4. Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rektangel.
  5. Bred på smör, strö över socker och kanel. Rulla ihop och skär varje rulle i bitar.
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda i 225°C i ca 10-12 minuter.

 

Påskfrallor med Saffran

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 13-15 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg för pensling
  • Russin till dekoration

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°C och lös upp saffran i den.
  2. Smula jästen i en bunke, häll över den ljumma saffransmjölken och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt socker, salt, och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig.
  4. Arbeta in det mjuka smöret i degen och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 1 timme.
  5. Baka ut till frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  6. Pensla frallorna med uppvispat ägg och tryck i russin som dekoration.
  7. Grädda mitt i ugnen vid 225°C i ca 8-10 minuter.

Lästips: Baka på 10 minuter: Recept när du blir akut sötsugen