Istället för mandelmassa – recept på semlor utan mandelmassa

semla-utan-mandelmassa-recept

Recept på semlor utan mandelmassa kan tänkas vara knepigt att luska fram eftersom semlor är så förknippat med just mandelmassa som fyllning. Men faktum är att semlor går lika bra att göra utan mandelmassa.

Du kan med fördel ersätta mandelmassan och istället ha i till exempel vaniljfyllning eller varför inte lite Nutella? Du kan också strunta i mandelmassan och fyllningen helt och bara köra med grädde mellan de två kardemummabullarna.

Det kan såklart finnas olika anledningar till att man inte vill ha mandelmassa i sina semlor, och då använda något annat som fyllning istället för den sockerfyllda nötfyllningen. Oavsett om du är allergisk mot mandlar eller kanske bara inte tycker om smaken av mandelmassa så kan du med fördel baka semlor utan mandelmassa. Njut av fettisdagen, oavsett hur du gör det!

Här hittar du olika tips på vad du kan använda istället för mandelmassa när du bakar semlor. Recept hittar du också nedan!

 

Recept på semla med vaniljfyllning istället för mandelmassa

 

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk socker
  • En nypa salt
  • 1 tsk kardemumma (valfritt)

Vaniljfyllning:

  • 500 ml mjölk
  • 4 äggulor
  • 100 g socker
  • 40 g maizena (majsstärkelse)
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 1 vaniljstång (frön skrapade ut)

Till servering:

  • Vispad grädde
  • Florsocker

Instruktioner:

  1. Blanda deg:
    • Smula jästen i en stor skål.
    • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (ca 37°C).
    • Häll den fingervarma vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
    • Tillsätt socker, ägg, salt och eventuell kardemumma. Rör om väl.
    • Tillsätt gradvis vetemjölet och arbeta degen till en smidig och elastisk deg. Knåda i cirka 5-10 minuter.
  2. Jäsning:
    • Låt degen jäsa övertäckt med en ren kökshandduk i cirka 30-40 minuter eller tills den dubblats i storlek.
  3. Forma semlor:
    • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
    • Dela degen i lika stora bitar och forma dem till runda bullar.
    • Placera bullarna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
  4. Grädda semlor:
    • Sätt ugnen på 225°C.
    • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
    • Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
    • Låt bullarna svalna på ett galler.
  5. Vaniljfyllning:
    • I en kastrull, värm mjölken till nästan kokpunkt.
    • I en separat skål, vispa äggulorna, socker och maizena tills det blir ljust och luftigt.
    • Häll den varma mjölken i äggsmeten under omrörning för att undvika att äggen koagulerar.
    • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på medelvärme, rör om ständigt tills blandningen tjocknar.
    • Ta bort från värmen och tillsätt vaniljextrakt eller skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda väl. Låt vaniljkrämen svalna.
  6. Fyll semlor:
    • Skär av locken på bullarna och gröp ur lite av inkråmet.
    • Fyll bullarna generöst med vaniljkräm.
  7. Servera:
    • Toppa semlorna med vispad grädde och lägg på locket.
    • Sikta över lite florsocker innan servering.

 

Recept på semlor utan mandelmassa

 

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk socker
  • En nypa salt
  • 1 tsk kardemumma (valfritt)

Fyllning:

  • Vispad grädde

Till servering:

  • Florsocker

Instruktioner:

  1. Blanda deg:
    • Smula jästen i en stor skål.
    • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (ca 37°C).
    • Häll den fingervarma vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
    • Tillsätt socker, ägg, salt och eventuell kardemumma. Rör om väl.
    • Tillsätt gradvis vetemjölet och arbeta degen till en smidig och elastisk deg. Knåda i cirka 5-10 minuter.
  2. Jäsning:
    • Låt degen jäsa övertäckt med en ren kökshandduk i cirka 30-40 minuter eller tills den dubblats i storlek.
  3. Forma semlor:
    • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
    • Dela degen i lika stora bitar och forma dem till runda bullar.
    • Placera bullarna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
  4. Grädda semlor:
    • Sätt ugnen på 225°C.
    • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
    • Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
    • Låt bullarna svalna på ett galler.
  5. Fyll semlor:
    • Skär av locken på bullarna och gröp ur lite av inkråmet.
    • Fyll bullarna generöst med vispad grädde.
  6. Servera:
    • Lägg på locket och sikta över lite florsocker innan servering.

Lästips: Varianter på semla – här är roligaste recepten!

Lästips: Fina texter till alla hjärtans dag – så skriver du det perfekta meddelandet