Vegetarisk påskmat – 5 tips

Vegetarisk påskmat - 5 recept

Korv, köttbullar, ägghalvor, lamm och sill är vanliga ingredienser på påskbuffén. Men vad kan man äta om man vill dra ner på mängden kött? Linnéas Skafferi tipsar om 5 recept på vegetarisk påskmat till påskbuffén. 

5 recept på vegetarisk påskmat

Hasselbackszucchini

hasselbackszucchini_pask

Du behöver:
2 st zucchini
olivolja
salt & svartpeppar
1 fp fetaost
1 kruka basilika

Gör såhär: 
Skär tunna snitt i  suchinnin. Lägg gärna två ätpinnar på varje sida så skär inte kniven hela vägen igenom. Ringla olivolja över och gnid in lite salt och peppar. Smula sönder fetaost och finhacka basilika. Spara några basilkablad till dekorering. Blanda detta och tryck ned det mellan succhiniskivorna. Gratinera i nedre delen av ugnen i 220°C i cirka 40 minuter. Akta så du inte bränner fetaosten bara. Dekorera med lite färska basilikablad innan servering. Det här är vegetarisk påskmat som kommer imponera!

Zucchinigratäng med fetaost

zucchinigratang_pask

Du behöver:
3 medelstora zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask creme cheese
2 dl mjölk
1 fp fetaost
salt & peppar
1 ask körsbärstomater

Gör såhär:
Skiva zuccinin riktigt tunt. Strimla löken och finhacka vitlöken. Lägg detta i en ugnsfast form. Blanda samman crème cheese, mjölk och smulad fetaost i en bunke. Krydda med salt och peppar. Slå detta över den skivade zucchinin. Dela tomaterna och fördela dem över gratängen. Gratinera i 225 °C i cirka 30 minuter eller tills zucchinigratängen börjat få färg.

Fyllda champinjoner

fylldachampinjoner-2_pask

Du behöver:
8 st kastanjechampinjoner eller annan färsk svamp
1 vitlöksklyfta
5 soltorkade tomater
ca 1 dl solroskärnor
salt
färsk persilja
parmesanost

Gör såhär:
Bryt loss stjälken från champinjonerna och placera själva svampen upp och ner i en ugnsfast form.
Finhacka stjälkarna från svamparna och stek i en het, torr panna under omrörning. Finhacka vitlök och soltorkade tomater, sänk värmen på spisen och ha vitlök, soltorkade tomater och solroskärnor. Slå även på cirka 1 msk av oljan från tomaterna. Salta. Stek på medelvärme i ett par minuter. Strö över hackad, färsk persilja. Fyll champinjonerna och riv över parmesanost. Gratinera i 200°C varm ugn i cirka 10 minuter.

Bakad sötpotatis

sweetpotato-4_pask

Du behöver:
4 sötpotatisar
2 dl turkisk yoghurt
saft från 1 lime
flingsalt
körsbärstomater
ärtskott
1 avokado

Gör såhär:
De fina färgerna i sötpotatisen gör det här till vegetarisk påskmat som är god både för ögat och smaklökarna. Tvätta potatisarna och nagga dom lätt med en gaffel. Lägg dem på en plåt och baka i ugnen i 200°C i cirka 1 timme. De ska vara helt mjuka. Låt potatisarna svalna något. Skär ett snitt i varje sötpotatis och tryck med hjälp av tummar och pekfinger i botten och tryck så att potatisen öppnar sig. Blanda samman yoghurt, lime och salt. Ringla detta i sötpotatisen. Skär tomater i klyftor och lägg i tillsammans med ärtskott. Skär ett par skivor avokado och lägg på varje.

Hallouimibiffar med morot

halloumi-5_pask

Du behöver:
1 fp halloumi
2 stora morötter
2 ägg
3/4 dl panko-ströbröd
2 msk mild ajvar
färsk persilja
svartpeppar
lime
ev salt

Gör såhär: Grovriv halloumi och morötter. Blanda samman det med ägg, panko och ajvar Låt gärna stå 10 minuter.. Finhacka persiljan och ha i den tillsammans med svartpeppar och saft från 1 lime. Salta eventuellt. Osten kan vara ganska salt, så var försiktig. Forma till 8 biffar med hjälp av händerna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till något. Grädda i 250 °C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg. Servera med en klick ajvar och en riktigt god sallad!

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

 

Läs också

  1. 5 smarriga middagstips!
  2. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  3. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  4. 5 middagstips - fredag HELA veckan!
  5. Middagstips: Fem lätta middagar