Middagstips: Fem lätta middagar

Våren är på intågande och många letar efter lättare middagar, både att äta och att göra. Vad sägs om fyllda sötpotatisar eller lyxiga laxpaket? Den här veckan är det enkla det goda. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på middag som går snabbt att göra.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

sweetpotato-4

Måndag: Fylld sötpotatis

Du behöver för 4 portioner:
4 sötpotatisar
2 dl turkisk yoghurt
saft från 1 lime
flingsalt
körsbärstomater
ärtskott
1 avokado

Gör såhär:
Tvätta potatisarna och nagga dom lätt med en gaffel. Lägg dem på en plåt och baka i ugnen i 200°C i cirka 1 timme. De ska vara helt mjuka. Låt potatisarna svalna något. Skär ett snitt i varje sötpotatis och tryck med hjälp av tummar och pekfinger i botten och tryck så att potatisen öppnar sig. Blanda samman yoghurt, lime och salt. Ringla detta i sötpotatisen. Skär tomater i klyftor och lägg i tillsammans med ärtskott. Skär ett par skivor avokado och lägg på varje. Servera till en god grillad köttbit, en bit fisk eller lite kyckling.

fiskpaket

Tisdag: Fiskpaket

Du behöver:
2 medelstora potatisar
2 morötter
1 zucchini
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 laxfiléer
2 bitar torskrygg
salladslök
citron
salt och peppar
kryddsmör

Gör såhär:
Skala potatis och morötter, skär dom tillsammans med zucchini i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt. Skiva rödlöken och finhacka vitlöken. Blanda detta med övriga grönsaker. Smaksätt med salt och peppar. Ugnsbaka grönsakerna i 225 °C i cirka 30 minuter eller tills de börjat få färg och mjuknat.

Lägg ut fyra bitar aluminiumfolie och fördela grönsakerna på arken. Lägg på en bit fisk. Skär kryddsmöret i bitar och lägg ovan på fisken. Finhaka lite salladslök och strö över. Avsluta med att pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda i förväg och bara lägga in fiskpaketen i kylen. Tag fram dom cirka 15 minuter innan de ska åka in i ugnen eller på grillen.

Lägg på en het grill i cirka 10 minuter (öppna försiktigt ett paket och kolla så att fisken är klar) eller värm ugnen 225°C och kör fiskpaketen i cirka 15 minuter.

amarantsallad

Onsdag: Amarantsallad med halloumi 

Du behöver:
amarant
grönkål
rödkål
blodapelsin
avokado
stekt halloumi
oliver
grantäpplekärnor

Gör såhär: Koka upp amaranten jag enligt förpackningen. Till allt gjorde jag en superenkel rödbetshummus där jag mixade en burk avrunna kikärtor, en vitlöksklyfta, citronsaft, salt, lite spiskummin och en kokt rödbeta i en matberedare. En härligt röd röra som passar perfekt till matiga sallader!

Torsdag: Ugnsbakad fylld zucchini 

Fredag: Fyllda champinjoner 

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!