Ska man ge present till förskolans personal på avslutningen?

Ska man ge present till förskolans personal på avslutningen?

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Vi älskar dem för att de ser efter och lär våra barn nya saker varje dag, men när vi ska komma på ett sätt att visa vår uppskattning slår vi ofta knut på oss själva. Ska man ge present till förskolans personal på avslutningen, eller sänder det ut fel signaler? Och om man ska ge något, VAD ska det då vara? Vi frågade föräldrarna.

Varje år inför såväl jul- som sommaravslutningar är det minst ett par i förskolans föräldragrupp som ställer frågan högt. Vad ska vi ge present till förskolans personal på avslutningen? För vissa är det en självklar fråga som genast leder till tankar om vad som kan vara den perfekta presenten för våra vardagshjältar. Andra får en klump i magen av pengaångest, medan ytterligare någon tycker att en present är helt fel sätt att visa sin uppskattning på. Vad är det egentligen som gäller?

Läs också: Så skyddar du ditt barn mot solen i sommar: 6 UV-tält att spana in

Som med mycket annat finns det inga regler skrivna i sten. Men för att du ska få lite mer kött på benen i frågan, och kanske även lite inspiration, frågade vi vår alldeles egen föräldrapanel – våra föräldrainfluencers! Ta del av deras tankar här!

Ska man ge present till förskolans personal på avslutningen? Och i så fall vad?

Linda Lindkvist: ”Jag tycker inte man behöver ge massa saker som kostar massor av pengar. Tror att omtanken är det finaste. Till förra sommaren fick dem ett fruktfat med färska frukter, så som melon, blåbär, physalis, jordgubbar med mera. Sen hade jag gjort små flaggor med papper och en tandpetare, där jag skrev vad jag var tacksam över. T ex ’tack för alla bajsblöjor ni byter’ och ’tack för alla tröstade kramar ni ger’. Något dem sedan kunde ha i personalrummet och äta på rasten. Det var uppskattat!”

Lindas presenttips till förskolan är att göra ett härligt fruktfat med uppmuntrande ord

Lindas presenttips till förskolan är att göra ett härligt fruktfat med uppmuntrande ord. Foto: Privat

Emily Ödmark: ” I år fick det bli ett varsitt doftljus i cellofanpaket! Förra året gav vi en uppskattande tavla och choklad. Om man inte orkar göra en present till varje pedagog kan man göra en korg med till exempel gottis som de kan ha i personalrummet tillsammans!”

Läs också: ”15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag”

Therese Wickman: ”Förra året till jul köpte vi en flaska glögg och chokladpraliner och gav bort till varje personal. Det var väldigt uppskattat med bilderna på barnen. Jag tycker inte man ska behöva lägga mycket pengar på presenter, alla har inte den ekonomin. Men jag som inte bara är förälder utan även också jobbar inom förskolan uppskattar att ge en liten present för att visa att jag uppskattar att personalen varje dag tar hand om mitt barn på bästa vis och även ur personal synpunkt ska jag vara ärlig och säga att små gåvor ändå uppskattas enormt mycket!Det behöver inte vara något som kostar pengar utan kan vara en teckning med en liten fin hälsning. Ett år fick jag en fin jorgubbsplanta i present och den växer & ger jordgubbar varje sommar vilket gör att jag alltid tänker på dom barnen som gav mig den. Små personliga presenterna med en tanke bakom är dom bästa.”

Är tiden knapp kan man beställa en fikabox från Interflora, du hittar den här!

Ska man ge present till förskolans personal på avslutningen?

Emily Ödmark och hennes döttrar gav doftljus i juliga cellofanpaket. Therese Wickmans vardagshjältar blev glada av glögg och choklad med personliga etiketter. Foto: Privat

Johanna Kajson: ”Det tycker jag absolut men bäst är såklart om alla föräldrarna kan gå ihop och ge varsin present till pedagogerna från alla. Så gjorde vi, så fick de ett litet kit med blommor, choklad och så vidare och ett stort tack från alla oss föräldrar.”

Tanja Tinglöf: Jag brukar fixa för alla på förskolan. Då samlar vi in en liten peng från varje barn. Jag tycker det är väldigt trevligt att få visa uppskattning gentemot pedagogerna, för allt de gör för våra barn. Det behöver inte alltid kosta. Vill man göra en present kan man göra en poster. Jag gjorde en poster till vår stora tjejs pedagoger som vi satte i en giftbox tillsammans med lite annat smått och gott. Det blev mycket uppskattat. Hittade billiga fina saker, samt gjorde själv. Man kan göra mkt fint på egen hand med roliga datorprogram.”

Tanja Tinglöf samlade ihop pengar och satte ihop en giftbox var till personalen på förskolan

Foto: Privat

Tanja Tinglöf samlade ihop pengar och satte ihop en giftbox var till personalen på förskolan. Här, här och här kan du läsa mer om hur hon gjort presenterna på hennes blogg.

Läs också: ”Det är den perfekta åldern att bli mamma på”

Linnéa Seidel: ”Jag brukar alltid skänka pengar till UNICEF i förskolans namn och sen skriva ut ett fint kort och ge. Perfekt om man kommer på lite sent att man nog borde ge något!”

Malin Granat: ”Jag tror det viktigaste man kan ge dem är ett tack och ett tecken på uppskattning för allt de gör. Förskolepedagogerna är verkligen fantastiska! Ett tips är att fylla en syltburk med något gott/presentkort/något barnen gjort etc, sätta en etikett med några fina ord på och ett vackert band runt. Fint och väldigt uppskattat!”

Emmelie Andersson: ”Att lägga ner ingredienserna till barnens favoritkakor i en burk och hänga på en lapp med receptet har varit en av våra mest uppskattade frökenpresenter hittills. En enkel sak är annars att göra en cellofanstrut och fylla med såna sockrade jordgubbar man hittar bland lösgodiset. På med ett fint snöre och du har en jättesomrig och fin liten present.”

Emmelie satte ihop burkar med ingredienser till barnens favoritkakor till förskolans personal

Emmelie satte ihop burkar med ingredienser till barnens favoritkakor till förskolans personal. Foto: Privat

Jenni Axhusen: ”Efter att själv jobbat med barn i många år så måste jag säga att det är ingenting som behlver kosta massor av pengar eller behöva vara något pompa och ståt. Sånt som går att andvända uppskattas mycket mer än färska, blommor och eller frukter, dem åker direkt i pappaerskorgen när dem blommat klart efter två dagar. En enkel nyckelring eller en fin kaffemugg med ”världens bästa pedagog” är bland de bästa jag fått och som fortfarande andvänds flitigt på rasten eller hänger kvar på nyckelknippan.”

Åsa Ingelög: ”Efter allt bärande, tröstande och kånkande på en termin så tycker jag de ska få ett presentkort på någon spabehandling. Gå ihop alla föräldrar och samla några kronor så får man nog ihop lite slantar till en behövlig massage. Stoppa ner presentkortet tillsammans med lite godis i en mugg med texten världens bästa fröken/pedagog eller bara en mugg med ett hjärta på. Det har jag fått av mina elever! Perfekt present!”

Camila Sharro: ”Vi gav en stor fruktkorg till alla som jobbar på förskolan nu när barnen slutade pga flytten, sen fick alla en fin liten ask choklad och pedagogerna fick ett litet set från Rituals. Annars har det varit allt ifrån hemmagjord kola till en inramad dikt. Det behöver inte kosta skjortan så länge det finns omtanke bakom det.”

Artikeln publicerades 2017. 

Läs också

 1. 15 saker du med barn säger dagligen 
 2. 5 anledningar till att en närvarande pappa är SÅ viktig
 3. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan
 4. Dags att börja förskolan? 5 tips som underlättar inskolningen

5 kommentarer

 1. Malin skriver:

  Jag jobbar på förskola och jag får ofta en massa dyra fina presenter men för mig behövs inte det dyra saker vill man köpa något så duger det bra med vad som en liten julstjärna en påse skumtomtar vad som helst om man nu vill köpa något. Vi uppskattar allt vi får men en sak jag fick för några år sedan som finns kvar hos mig är en mugg där det stpr världens bästa fröken på den är min favorit

 2. Rebecka skriver:

  Hej
  Efter många år blir ofta skåpena fyllda. Det är mycket bättre att ge gåvobevis. Antingen att ge ensam eller gå samman för att visa uppskattning vid jul och sommaravslutning. Där gör pengarna tusen gånger mer nytta tex mediciner filtar och nötcreme. Eller plantera träd. Tänk er vilket bestående minne att få träd som växer sig stark mot ökenområden eller ge skolmatrial till barn utan något, tillägnat en hjälte pedagog.

  1. LOPPI skriver:

   Jättebra tips Rebecka, tack snälla för det! 🙂 /Redaktionen

 3. Katja skriver:

  Uppskattat, men behöver verkligen inte kosta mycket: en påse godis och en pocketbok till sommaren, en jordgubbsplanta eller en blomma till balkongen. Till jul passar te eller kaffe, glögg, choklad, julgrupp…
  Jag har fått salladsskål med bestick, pastaskålar, design muggar, vin, massagebehandling… Frukt äter vi hela tiden, så det känns inte så lyxigt.

 4. Kim skriver:

  Har gett fina ”spa-paket” från Lush olika sortes choklad varje år. Under covid gav jag parfymerad handsprit och det var enormt uppskattat.
  Inför avslutningen till skolan nu gick vi föräldrar ihop och köpte korgar med olika mat snacks och kryddor. Det blev inte dyrt för alla lade en liten slant.
  Jag tycker det är så viktigt att visa pedagoger och lärare uppskattning för allt de gör för våra barn. Tycker det rimmar illa med de som säger ”de får lön, de behöver inget extra” dessa människor har hand om det allra käraste vi har, inte direkt samma jobb som brevbäraren.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.