Studie: Här är den bästa åldern att bli mamma på

den perfekta åldern att bli mamma på

I takt med att åldern på svenska förstföderskor höjs, haglar varningar om vilka hot det kan utgöra för både mamma och bebis. Men känn ingen stress. Forskning har nämligen visat att det finns flera fördelar med att bli mamma högre upp i åldern.

Forskning har att barn till äldre mammor är smartare och har större chans att bli framgångsrika. Detta leder i sin tur till att barn till äldre kvinnor har bättre förutsättningar i skolan och blir mer uppmärksammade av sina mammor. Det gör att de presterar bättre än barn med yngre mammor!

Läs också: ”Så blir du världens bästa förälder – 8 tips”

Att föda efter 25 gynnar kvinnan

Har du satt karriären och livsstabiliteten i första rummet? Ingen stress! Forskning har visat att kvinnor som väntat med att skaffa barn har gynnats av att inte ha så bråttom. De som får sitt första barn efter 25-årsåldern löper elva procent större chans att leva till en ålder av 90. För de som har två till fyra barn visar studien också ett långt liv jämfört med den som har ett barn.

Läs också: ”Namnen som gör ditt barn framgångsrik”

Mer välmående barn

En studie som studerade 830 kvinnor i klimakteriet visade att de som fött barn efter 35-årsåldern hade en bättre kognitiv förmåga och verbalt minne. Forskarna tror att det beror på de ökade nivåerna av östrogen och progesteron, hormoner som hänger ihop med graviditet och barnafödande, men också hjärnans funktion och kemi.

Läs också: ”7 myter om barn och mat – har du koll på dessa?”

Är kvinnan över 40 år när första barnet kommer har studier visat på ett bättre välmående hos barnet. Risken för att barnet ska hamna på sjukhus under tre års ålder sjönk också med en tredjedel. Ett test visade också att de kvinnor som fått första barnet efter 24 års ålder presterade bättre när man satte deras mentala skärpa, problemlösning och verbala färdigheter på prov.

Artikeln publicerades för första gången 2018.
Källa: Science daily

Försöker du bli med barn? Då finns det några saker att ha koll på när du gör graviditetstestet. Visste du allt det här? Se i videon.

Läs också

  1. 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen
  2. 20 vanliga namn INGET barn fick 2017
  3. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan