7 myter om barn och mat – har du koll på dessa?

Barn och mat – ett ämne som aldrig upphör att både intressera och engagera. Det är lätt att överösas med åsikter kring hur ens barn ska äta, men det cirkulerar en hel del myter om barn och mat. Få koll på dem här!

”Varför ger du hen det där?” ,”Har du hört att sånt inte är bra för små barn?” Har du också blivit ifrågasatt för det du serverar ditt barn? Det finns många myter som cirkulerar kring barn och mat, och eftersom alla vill göra rätt och det bästa för sina barn är det en fråga som lätt blir känslig. Vi har listat sju av de vanligaste myterna för att få rätsida på vad som gäller och inte en gång för alla.

Myt 1: Barn SKA äta upp

Nja. Att tvinga, eller pressa, barn att äta upp (eller äta över huvud taget) kan leda till att barnet får en negativ relation till mat som kan komma att hänga med längre fram i livet och göra barnets relation till mat extrem åt något håll. Som förälder ska du erbjuda varierad och hälsosam mat, och sen låta barnets hunger och matbehov för stunden styra vad som äts upp.

Läs också: ”Barn med dålig matlust? 8 tips för att öka matglädjen hemma”

Myt 2: Barnvänlig mat är det enda som gäller i en småbarnsfamilj

Att ge barnen falukorv, makaroner, pannkakor och potatisbullar kan vara skönt eftersom man då ”vet” att barnet äter ordentligt. Men, att bara servera klassiskt barnvänlig mat är inte det bästa alternativet i längden. Slutar man erbjuda nya smaker kommer ju barnet få ännu svårare att intressera sig för ny mat. Fokusera istället på att laga mat som är så pass lättlagad att den inte tär för mycket på föräldraorken att tillreda – och så att barnen kan vara med och laga. Ofta blir det lite roligare att smaka på sånt som man själv varit med och påverkat.

Myt 3: Bebisar ska bara äta mild mat

Faktum är att man som förälder faktiskt kan påverka barnets senare matpreferenser just när det är bebisar. Under bebisperioden har bebisar sin ”smakdörr” på glänt, och har lättare att ta till sig nya smaker. Var därför inte rädd för att krydda barnets mat, även när ni ger smakportioner eller serverar puré. Det enda du ska undvika i kryddväg är för mycket salt, heta kryddor som kan bli obehagliga för barnet, tillsatt socker och honung.

Myt 4: Juice ger barn en bra c-vitaminboost!

Det är faktiskt bättre att ge barnet en hel frukt. På så sätt får hen i sig nyttiga fibrer, och en mer rimlig mängd kalorier och socker.

Myt 5: Glutenfri mat är alltid bättre.

Nej, glutenfi mat är inte alltid bäst. Det är trendigt just nu, men faktum är att mat ofta förlorar både form och smak när man tar bort gluten – och det råder man oftast bot genom att tillsätta mer socker och tillsatser i glutenfria produkter. Inte precis vad vi vill boosta våra barns mat med, eller hur?

Läs också: ”Middagstips: 5 fiskrecept för hela familjen”

Myt 6: Näring försvinner ur maten när vi micrar den.

Nej, du kan med gott samvete värma gårdagens rester till ditt barn. Genom att slänga mindre mat gör du dessutom klimatet en tjänst!

Myt 7: Näring försvinner när vi kokar grönsaker.

Nej, det behöver inte alltid vara så, trots den rådande raw food-trenden. Får ditt barn i sig kokta morötter kan deras (och våra) kroppar ta till sig mer näringsämnen än om de hade ätit morötterna råa.

 

Se i videon nedan: Här är 7 bra maträtter att ha i matlådan

 

Läs också

  1. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen 
  2. Enkel vardagsmat under 30 minuter – se recepten här
  3. 5 middagstips hela familjen kommer älska