Veckans matsedel – 5 enkla fiskrecept för hela familjen

Den här veckan bjuder Linnéa Seidel på en riktigt god matsedel med fisken i fokus. Vad sägs som lax i ugn eller varför inte en saftig torskrygg med pesto? 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

linelax

Måndag: Lax i ugn med god sås 

Du behöver:

4 st laxfiléer
1 lime
havssalt
svartpeppar

Sås:
2 dl creme friche
gräslök
havssalt
svartpeppar
olivolja

Gör såhär:

Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Tvätta limen och finriv skalet. Fördela det över laxen tillsammans med saften från limen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i en 200 grader varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda undertiden samman såsen.

torsmedpesto1

 

Tisdag: Torskrygg med pesto

Du behöver:
450 g torsk (3 portionsbitar)
ca 180 g grön pesto
salt & peppar

Gör såhär:

Lägg torsken i en ugnsfast form. Bred cirka en matsked pesto på varje torskrygg. Salta och peppra. Värm ugnen till 175°C och stek fisken i ca 20 minuter. Till fisken gör du en enkel kall sås av ett par deciliter turkisk yoghurt och den pesto du har kvar. Blanda allt och servera till fisken.

kokttorsk-2

Onsdag: Kokt torsk med äggsås

Du behöver: 

800 g torsk
4 ägg
3 dl creme fraiche
dill/persilja
1/2 msk buljongpulver (grönsaks)
svartpeppar

Blomkålsmos:
1 påse fryst blomkål
ca 1/2 dl riven, smakrik ost. Jag tog Cheddar.
1/2 msk buljongpulver (grönsaks)

Gör såhär:

Lägg torsken i en kastrull och täck med vatten, salta lätt. Låt sjuda i 7-10 minuter tills torsken är helt genomvit. Koka äggen i 7 minuter. Låt dem svalna helt. Blanda crème fraîche, dill/persilja, buljongpulver och peppar i en skål. Skala och finhacka äggen och blanda i dem i såsen. Koka blomkålen tills den är mjuk. Häll av allt vatten, men spar ca 1 dl av vätskan. Strö osten över blomkålen och ha på buljongpulvret. Mixa allt till ett slätt mos. Späd ev med lite av kokvattnet för att få en fin konsistens. Servera den kokta torsken med äggsås, blomkålsmos och kokta ärtor. Vardagsmat när den är som bäst!

Torsdag: Panerad torsk

Fredag: Laxsida med romsås 

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!